A Napi Táptudás története

gfou_1.png

A blog ötlete 2016 áprilisában ugrott be mosogatás közben. Eléggé erős az igazságérzetem, és nem szeretem, hogy olyan szinten parázunk a táplálkozástól, hogy az már nem is az egészségünket és a józan eszünket támogatja, hanem inkább a pazarlást. Mert komolyan azt gondolom, a sok divatos étrend inkább a túlfogyasztást támogatja, semmint az egészségünket.

Ugyanakkor a helyzet viszont az, hogy elég nehéz a mai Magyarországon táplálkozástudományi szakemberként hiteles, társadalomjobbító állásban elhelyezkedni… Nagyon nehéz, viszont divatos étrendeket és termékeket forgalmazó és hirdető cégeknél több mint valószínű, elég zsíros összegeket keresnék, pl. fehérjeporok promózása. ( És higgyétek el, elég jó beszélőkém van… :) )

Viszont nem azért tanultam szívvel-lélekkel, hogy olyan dolgokat támogassak, amelyeket nem tartok igaznak. Azt is be kellett lássam, hogy ha hiteles akarok maradni, az bizony nem lesz egyszerű munka. Éppen ezért 2016 januárjában elkezdtem szakácsnak tanulni, ha már imádok főzni.

A konyhai munka alatt jött az erős motiváció, hogy megosszam gondolataimat az emberekkel a táplálkozással és biológiai valónkkal kapcsolatban, mivel már untam azt a rettegést, ami az ételeket körül lengi, és azt is, hogy kuruzslók, manipulátorok iszonyat pénzeket húznak le emberekről, a végső egészséges étrend illúziójával megbabonázva őket. Abból is elegem lett, hogy azt hallom „a mai ételekben már nincs meg az, mint régen”. Komolyan??? Most, amikor soha ennyi és ilyen sokszínű élelmiszer nem volt még elérhető az év 365 napján? Most nem tudnánk „mindent bevinni?” A másik kedvencem, a „mérgeznek minket a kajával” őrület is nagyon kiakaszt. Muszájnak éreztem, hogy valahogy segítsek az embereknek megnyugodni.

2016 áprilisában írtam meg az első blogbejegyzést (A Coca-Cola vagy a fehér kenyér glikémiás indexe alacsonyabb?), ekkor még a blogspot.hu-n, majd májusban átköltöztettem a blog.hu-ra.

nevtelen_10.png

Napi Táptudás 1.0 - az első arculat, 2016

2016 május 25-én pedig meg is történt az első Indexes kiemelés! Csak beküldtem ezt a blogposztot, de nem gondoltam volna, hogy ki is teszik. Aztán hívott egy haverom, hogy kint van az írás. Nagy volt az öröm. :)

13301436_1628968007429099_2788348772922150421_o.png

Az első megjelenés az Index.hu-n, 2016. május 25-én

2016 május 25-e nemcsak az Index-es kikerülés miatt volt fontos, hanem ekkor született meg a valaha írt legerősebb blogposztunk az 5 ok, amiért becsüld meg a vendéglátósokat. Ezt magától, Indexes megjelenés nélkül futótűzként terjedt a vendéglátós oldalakon, így jelenleg 73 ezer megtekintésnél, 27 ezer like/megosztásnál jár. Talán erre vagyok eddig a legbüszkébb, sokat jelent számomra, hogy tiszteljük azokat az embereket, akik az ételeinket készítik vagy éppen szervírozzák. Megtiszteltetés, hogy sikerült ennyi ember szívéhez szólni.

2016 augusztusában Schobert Norbival is sikerült összerúgni a port, amikor is nyílt levelet írtam neki. Ezután hirtelen megszaporodtak a Norbinak írt nyílt levelek, ki tudja nem-e ez a poszt indította be a nagy levelezési kedvet. Norbi egyik novemberi megnyilvánulása után írtam neki még egyszer, de persze erre sem kaptam választ. Nem lepődtem meg, hogy nem zaklatta fel különösebben a dolog, a Napi Táptudás elérése elég messze van az Update-hez képest (még ;) ).

Közel másfél év alatt a Napi Táptudás 2500 már facebook követővel rendelkezik, több ezer és több tízezer ember olvassa a blogposztokat, az Index.hu pedig rendszeresen kiemelten hozza le a posztjainkat. A blogírásnak sok mindent köszönhetek. Például hogy 2016-ban társszerzője lehettem a Babos könyvnek (nem, nem a színtévesztősnek), részt vehettem szakmai kerekasztal beszélgetéseken, és számos komoly szakemberrel köthettem ismeretséget.

dsc_1238.jpg

A Pro Cserhát Egyesület tagjaival a Babos-könyvünk bemutatóján, 2016 november

25520822_10211048776843934_265510577_o.jpg

Egy nemzetközi táplálkozástudományi konferencián 2017 októberében, ahol posztert is bemutathattam

2017 májusában egy kis kabalakertecske is lett a blognak, ahol két barátnőm segítségével nevelgettem a kis Táptudás kert növényeit, Instagramon meg is osztottam pár fotót róla. Hát azért egy kéttagú családot sem biztos, hogy elláttam volna a nyáron (nem is ez volt a cél), de nagyon izgalmas tapasztalás volt, és jövőre biztosan folytatom a dolgot!

 Ilyen finomságok teremtek az idén a Táptudás kertben! :)

De kik is vannak a blog mögött?

Engem Papp Andreának hívnak, és gasztrobiológus vagyok. A táplálkozásnak főleg a biokémiai részével foglalkoztam tanulmányaim során, majd ügyvivő-szakértőként dolgoztam egy EU-s projektben.

11027975_10204786127121605_2721437142953478815_n.jpg

2015-ben végeztem a DE-ÁOK-n táplálkozástudományi MSc-n, imádtam tanulni és folytatni is tervezem a jövőben

Ekkor szerettem meg az ismeretterjesztést, mivel kiadványokat kellett írjak gyerekeknek az egészséges táplálkozásról. Jelenleg a szakácskodás mellett tudományos ismeretterjesztő munkát végzek (pl. a Felelős Gasztrohőssel) és konferenciákra is járok.

25530625_10211048779163992_1177885281_o_1.jpg

Az egyik kedvencem, amikor gyerekprogramokon szoktattuk a zöldségekhez a gyerekeket a Felelős Gasztrohős csapatával

A jövőben pedig doktori képzés keretein belül, az egészséges és fenntartható táplálkozást tervezem kutatni. Merthogy abban hiszek, hogy az egészséges táplálkozásnak bizony fenntartható, és ezt mindenevőként is meg lehet valósítani. Nem szélsőséges, nem pazarolja az erőforrásokat, költséghatékony, de tápláló. Számomra a főzés egyik alapfeltétele (a gasztronómiai élvezet mellett), hogy ez megvalósuljon. Éppen ezért imádom az új szakmámat, két év alatt megfordultam már street food bisztróban, gourmet helyen, egészségkonyhán, ökobisztróban, és ma már egyedül viszek egy kisebb konyhát, mint szakács. Ennek a szakmának az elején ez a gyors váltakozás teljesen normális, sőt, így tud gyorsan fejlődni az ember. Persze általában mindenhol embert próbáló a meló, erről is mesélek majd.

De visszatérve a blog mögötti csapatra: be kell látni, hogy azért egy kicsit is változatos blog vezetése elég összetett dolog. Ráadásul az egyik gyengeségem az, hogy nem nagyon tudok helyesen írni, ezért a férjem és a tesóm is beszállt a szerkesztésbe, mint nyelvi lektorok. Amikor nem nézetek meg valamit velük, akkor biztos lesz benne valamilyen (sokszor vicces), nyelvtani hiba vagy elírás...

 dsc_0024.jpg

Sosem szeretném, hogy a Napi Táptudás valami személyes saját-márkás dologba menjen át. (Tudjátok, azok a híres guruk, akiknek a nevére egész márkák épültek fel.) Mivel nem gondolom magamat mindent tudónak, így elkezdtem embereket bevonni az írásba, akik más-más területhez értenek. Így az ősszel már olvashattatok posztot sporttáplálkozási szakértőtől (Testmozgás, Fehérjebevitel, Fehérjeporok), agro-ökonómustól (Ezekre figyelj, ha a városban termesztesz zöldséget!) vagy éppen élelmiszertudományi szakembertől (Bio vagy nem bio?), és a jövőben csak bővülni fog a szakértők listája. A cél, hogy az ismeretterjesztés továbbra is hiteles és független legyen, és egyre inkább fejlődjünk a jövőben.

Végül, de nem utolsósorban egyik legjobb dolog, ami a bloggal történt, hogy 2017 nyarán beszállt Nagy Balázs régész, néprajzkutató barátom, aki mint a „régen bezzeg” típusú kérdésekre kíván válaszolni. A posztjai pedig egyből érdekessé váltak és jó kis népszerűségnek örvendenek. Biztos vagyok benne, hogy ha a múltban létezett volna bombabiztos szuperétrend, Balázs már beszámolt volna nekünk róla. Szerintem amúgy ezt a közös projektet egyikünk se gondolta volna, amikor Szegeden egyetemistaként még lakótársakként mentünk néha egymás agyára... :) A hónapban egyébként sikeresen megnyertünk egy pályázatot, így a télen könyvet írunk egy nagyon izgalmas témában, ahol pár dologról lerántjuk a leplet, ami a táplálkozással kapcsolatos hiedelmeinket illeti.  Igen, jól olvassátok, LESZ KÖNYV is a Napi Táptudástól!

Látva a sok kamuhírt terjengeni a neten, és követve azok népszerűségét, sokszor hiszem azt, hogy tök felesleges amit csinálok. Szerencsére a családom és a barátaim mindig támogatnak, és biztatnak. Nagyon köszönöm nekik a sok inspirációt, szeretetet, és támogatást! Hihetetlen erőt ad az is, hogy ti is hisztek abban amit csinálok.

A jövőbéli tervekről röviden

Szerintem méltán mondhatjuk, hogy röpke másfél év alatt elég sok sikert értünk el, azért még bőven van hova fejlődni, ha már megtiszteltek azzal, hogy ennyien követtek minket. Sokkal összeszedettebben és minőségibb szinten kell működni.  Hogy ez formát is kapjon, Kőfaragó Anna barátnőm, hogy segített létrehozni a Napi Táptudás új arculatát. 

napi-taptudas-cover-2017-12-07_fb-cover_copy.jpg

Nem csak a megjelenésben, a hozzáállásban és működésben is profibbak leszünk a jövőben. Ennek megfelelően a jövő évi tervek:

  • Stabilabb rendszert vinni a működésbe
  • Beültetni a gyakorlati ismereteket is az elméleti mellé: receptek, konyhai alapismeretek
  • Kiadni az első könyvünket Nagy Balázzsal
  • Tovább folytatni a hiteles szakemberek toborzását, és megjelenítését
  • Minőségi videók készítése (Tudom, adós vagyok még párral, dolgozom az ügyön... A türelmetekért cserébe, sokkal profibb videókban kaphattok majd választ a kérdéseitekre!)

Azt szeretném leszögezni, hogy Táptudás "diéta"TM nem lesz sohasem, mert egyszer én is végleg leteszem a villát a tányér szélére, hogy jövök ahhoz, hogy a végső egészséges étrendet hirdessem? Azt gondolom, amíg itt vagyunk, érdemes lenne relatíve egészségesen, de azért a józan ész határain belül étkezni. 

Nos, ennyi volt ez a rövid kis nosztalgiázás. Azért ha van ötletetek mit szeretnétek látni a blogon vagy a facebook oldalon, mi legyen más, mi érdekelne titeket, megköszönném, ha megosztanátok!

Ja, és ne felejtsetek el csatlakozni a jövő évi szuper kis egyhetes kihíváshoz! Biztos segíteni fog az ünnepi dőzsölés miatti lelkiismeret-furdalás csillapításában! ;) Az infografikára kattintva tudod elérni az esemény facebook oldalát.

napi-taptudas-kihivas-infografika-2017-12-12-01.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://napitaptudas.blog.hu/api/trackback/id/tr9313508359

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

fordulo_bogyo 2017.12.20. 00:05:39

Gratulalok, mindig orommel olvaslak.

Aprosag, szorend:
"Közel másfél év alatt a Napi Táptudás 2500 már facebook követővel rendelkezik," :-)

Kövesd a táptudatokat Facebookon!

A csapat

 

Papp Andrea
szerző, gasztrobiológus

Kedvenc alapanyag: gombák
Kedvenc étel: anyukám lebbencslevese

 

_____________________________________

Nagy-Lackó Balázs
régész, néprajzkutató

A táplálkozástörténeti témák és a népi táplálkozással kapcsolatos cikkek felelőse.

Kedvenc alapanyag: articsóka
Kedvenc étel: az otthoni vasárnapi tyúkhúsleves

 

_____________________________________

 Zsignár Attila
lektor, szerkesztő

Első osztályú troll távoltartó és ötletelő társ.

Kedvenc alapanyag: csicseriborsó
Kedvenc étel: görög saláta

_____________________________________

 Papp András
lektor, szerkesztő 

Első osztályú troll távoltartó és ötletelő társ. 

Kedvenc alapanyag: az általam gyűjtött gombák
Kedvenc étel: kapros-tejfölös zöldbableves kolbásszal

Címkék

#health2018 (1) adalékanyag (4) agrookologus (1) állattenyésztés (1) allergia (1) azsiaikaposzta (1) bélflóra (3) bio (2) biológia (20) cékla (1) coca-cola (1) csíra (1) csíráztatás (2) cukor (23) diéta (1) E-szám (1) édesítők (9) egészség (49) élelmiszerbiztonság (3) elhízás (1) erdekes (2) érdekes (81) eritrit (2) ételek (14) étrend (2) evolúció (1) extrém diéta (12) extrém gyümölcsök (1) fahéj (1) fehérje (9) fehérjés-zsíros (23) fehér kenyér (2) fenntarthatóság (19) fogápolás (1) fogorvos (2) foltok (1) folyadékbevitel (1) főzés (1) gabona (2) gasztrobiologia (1) gasztronómia (10) glikémiás index (5) glikogén (2) glükóz (4) glutén (4) gomba (1) gombatoxin (1) health2018 (1) hormonok (1) hús (6) infografika (1) interjú (2) kalcium (1) kalória (4) karantén (1) keményítő (3) kihívás (2) kókuszolaj (2) koleszterin (5) koronavirus (3) kovasz (1) kutatás (1) laktóz (2) leptin (1) leptinrezisztencia (1) low-carb (1) magyar (2) Marics Balázs (1) méregtelenítés (1) mese (1) mezőgazdaság (1) mikrobiologia (1) mitegyek (1) napitaptudas (1) napraforgóolaj (1) növényi alapú (1) nyílt levél (1) omega-3 (5) otthonmaradok (1) oxálsav (1) paleo (9) pálmaolaj (1) pH (1) rák (2) recept (2) régészet (4) spenót (1) spórolás (1) sport (1) sportolók (1) sporttáplálkozás (1) svajc (1) szénhidrát (14) szezonalis (1) szezonkert (1) takarmánytermesztés (1) találós kérdés (1) táplálkozástudomány (1) tej (5) telítetlen zsírsav (1) telített zsírsav (2) teszt (6) történelem (8) vega (1) vegán (1) vegetáriánus (1) vendéglátás (2) vendégposzt (1) vesekő (1) vita (1) vitamin (11) vizelet (1) x-aktak (1) xilit (3) zöldség (1) zöldség-gyümölcs (17) zsír (6) zsír/olaj (6) zurich (1) Címkefelhő
süti beállítások módosítása
http://napitaptudas.blog.hu/