Fogápolási alapok - a fogorvos válaszol

41318492_311322926341823_1824970628143251456_n.jpg

SZTK vagy magán doki? Mitől óvjuk fogainkat? Milyen a jó fogkefe, és kilazítja-e a rágó a tömést? Az emésztés már a szájban megkezdődik, a fogak épségének megőrzése egy életen át fontos.  Dr. Horváth Évát, a konzerváló fogászat és fogpótlástan vidám szakorvosát kérdeztük a témában.A jó fogorvos aranyat ér. Amikor elmentem Évához kezelésre, rögtön tudtam, hogy valahogy el kell juttatni a Napi Táptudás olvasóinak is a gondolatait. Persze, hogy kedvesen igent mondott egy interjúra! Beültünk hát egy étterembe körbejárni a fogápolás közérdekű kérdéseit.

Mit tapasztalsz, milyen a lakosság fogazatának az állapota?

-Tragikus... - nyomatékosította Éva, olyan tekintettel, hogy én kétségek nélkül elhittem neki.

Van erre valami statisztika?

-Európát nézve a vége felé kullogunk.

A rendszeres szűrővizsgálatra járás mennyire gyakori?

-Akadnak szorgalmas páciensek, kik éves rendszerességgel megjelennek a rendelőben. Mivel gyakori a találkozás, ezért kevesebb is a tennivaló ilyenkor a szájban. Ha sokat várunk a fogászati kezeléssel, úgy bizony megsokszorozódik az ellátandó fogak száma. Ez általában elijeszti az embereket, holott csak sűríteni kellene a fogorvoshoz látogatást. Ritka az, amikor azt látom, oké, itt most nincs semmi teendő sem.

 dsc_3339.jpg

Fotó: Farkas Anita 

Jó, de akkor mit tanácsolnál azoknak, akik egy jó ideje nem voltak fogorvosnál, de aggódnak azon, hogy van valami probléma. Honnan vegyék a bátorságot?

-Igazából a félelem az, ami eltaszítja a fogorvosi széktől a pácienseket. Elég egy rossz tapasztalat és megszűnik a bizalom. Mindenkinek ajánlom , hogy nézzenek körbe a mai fogorvos választékban. Ez már nem olyan, mint régen, még a körzetbe menetel sem. Annak idején ez azt jelentette, hogy „ajj, biztos kihúzzák és nem marad meg semmi”. A szakma sokat fejlődött azóta és a körzeti fogászatok sem ugyanazon állapotban vannak, mint régen. Ott igazából a túlterheléssel van nagyobb probléma, mivel az akut eseteket mindenképpen el kell lássák. A szakma fiatalokkal van tele és teljesen más a hozzáállás, a fogak megtartására törekszünk. A régi idők félelme már legyőzhető!

Igen, itt a körzeti fogászokkal kapcsolatban ugye a média és a közvélemény is szereti felkapni az egyes rémhíreket. Sokan mondják, hogy ne menj a körzetihez, mert úgyse fognak foglalkozni veled, és csak kihúzzák. Ez igaz-e vagy csak városi legenda?

-Ez már csak az.  Dolgoztam körzeti rendelőben Győr mellett és mindent megtett a tulajdonos, hogy megfelelő körülmények legyenek biztosítva. Sűrű volt azért eléggé. Egy délelőtt vagy délután alatt megforduló húsz páciens nem kevés. Egyszerűen ott tényleg nem mindig van idő precízebb munkára.  Körzetben is van lehetősége a fogorvosoknak magánrendelésere, de ez már a páciensek számára fizetési kötelezettséggel jár. Mondhatja azt egy fogorvos, hogy ezt és ezt a kezelést a magánrendelésben fogja tudni a legprecízebben megcsinálni, mert ott tényleg lesz rá idő. Hogy mikor mit lehet megcsinálni, az nagyban függ attól, hogy milyenek a körülmények (asszisztencia, lelkiállapot, fáradtság). Nagy terheltség miatt néha arra kényszerül a fogorvos, hogy az egyszerűbb megoldást válassza.

Gondolom a pánikoló betegek sem könnyítenek a helyzeten...

-Én mindent megtettem azért, hogy ez ne így legyen. Körzetben is inkább megadtam a az időt és módot , hogy csökkentsem a pánikot. Ha kellett kiszóltam a váróba a soron következő páciensnek, hogy a türelmére lesz szükség az éppen elhúzódó kezelés miatt. Ez ilyen.

Mit tanácsolsz, milyen gyakran érdemes elmenjünk szűrésekre?

-Éves szinten minimum érdemes.

Igaz az, hogy sárgább fog kevésbé szuvasodik, a fehér pedig jobban?

-Nem, nincs összefüggés. Ez szájflórától, táplálkozástól és szájhigiénétől függ - pislogott Éva, úgy látszik valami megdöbbentően vicceset sikerült kérdezzek.

Szakácsok szokták mondani, hogy a késeknek is az tesz rosszat, mint a fogaknak. A savas dolgok és a meleg, gondolom ez szerinted is találó.

-A savasság zománcmaráshoz vezethet, azaz kárt okoz a zománcon. De a túl meleg vagy hideg is kerülendő, az extrém körülmények érzékennyé teszik a fogakat. Éppen ezért mondjuk azt, hogy langyos vízzel öblítsünk fogmosás után.

Hányszor mossunk fogat? Tudom, hogy az reggeli és az esti a legfontosabb, de van a fogmosásnak felső határa?

-Minél többször! A reggeli és az esti a legfontosabb. Különösen az esti.

A rágózás étkezés után valóban segít?

-Igen, a rágózás az valóban befolyásolja a száj pH-ját, bár nem szexi szerintem... - kuncogott.

 dsc_3372.jpg

Fotó: Farkas Anita 

Azt is szokták mondani, hogy a rágó kilazítja a tömést...

-Valóban, de ez tömésfüggő. A nem jól záró tömés  kilazulhat, de ha jól meg van csinálva, akkor nem kellene neki. Illetve éppen friss pótlással, koronával vagy ideiglenes töméssel rendelkező pácienseknek szoktam még mondani, hogy inkább kerüljék a rágózást.

Visszatérve a savasságra, hogy is van ez az almás dolog? A fogmosás előtt fél órával nem szabad almát enni, ugye?

-Igen, mert a gyümölcs egy kicsit savas irányba tolja el a száj pH-ját és ha te még utána jössz egy abrazív anyaggal és egy fogkefével, akkor az roncsolhatja a fogakat. Azon fél óra alatt semlegesítődik a flóra.

Ha már a fogkeféknél tartunk, rengetegféle van belőlük a boltban. Honnan tudjuk meghatározni, hogy számunkra melyik az ideális?

-Hú igen, elég nagy a fogkefék piaca. Az első ugyebár hogy a manuálist vagy elektromost választunk. Sörték kemenysége, sűrűsége lehet különböző, valamint azok eltérő vagy megegyező hossza. Vannak külön nyelvtisztítóval rendelkező fogkefék is. Minden a kefe megfelelő használatán múlik, lehet az bármilyen! A sörtekeménységet figyelembe véve maximum a „medium” –ot szoktuk javasolni. Hogy melyik a legmegfelelőbb, az elég sok mindentől függ. Egy fogászati vagy dentálhigiénés kontroll során lehet fényt deríteni arra, hogy mi lehet a legmegfelelőbb fogtisztító eszköz a páciens számára.

Ha valaki elmegy éves szűrésre, akkor tud segítséget kérni ehhez?

-Természetesen,de ehhez nem is kell feltétlenül fogorvos. Az orvosok mellett dolgozó dentálhigiénikusok is tudnak segíteni a helyes szájápolás bemutatásában és -oktatásában. Speciális fogtisztítás bizonyos esetekben elengedhetetlen , így mondhatjuk azt, hogy a napi fogmosás és az azt kiegészítő eszközök használatának módozatai emberenként változhat. Nagyban függ a fogak helyzetétől, van-e esetleg fogágybetegség vagy arra hajlamosító tényező.

Igen, mert hát, ha rosszul mossuk a fogunkat vagy rossz a fogkefe, akár az ínyt is lesikálhatjuk akár róluk, ami ugye nem tesz jót...

- Igen-igen, a rossz fogkefe valóban veszélyes lehet, főleg emiatt érdemes cserélni minimum 3 havonta.  Amikor  a kefe sörtéi szétállnak, mint egy szökőkút, akkor az már ínyirritációt okozhat, valamint a tisztítás hatékonysága is elvész. Nem beszélve a benne elszaporodó baktériumok számának növekedéséről. Ezt prevenciós előadásokon meg is szoktuk mutatni a gyerekeknek. Viszünk egy már túlhasznált “szökőkút” fogkefét és egy még jó fogkefét.

Úristen! Ezt biztosan imádják! - konstatáltam elismerően a frappáns ötletet, ám ekkor meg is hozták a rendelt ételeinket, úgyhogy szünetet tartottunk.

Jövő hét vasárnap innen folytatjuk. 

Dr. Horváth Éváról bővebben: https://www.facebook.com/drheva/ 

A folytatásban:

  • Leggyakrabban honnan indul a fogszuvasodás és hogyan előzhető meg?
  • Mi a különbség a különböző fogszakorvosok között?
  • Jobbak a drágább fogkrémek? A fogkrémből bejut a kalcium a fogba? Veszélyes a fogkrémben lévő fluorid?
  • Milyen a helyes fogmosási technika?
  • Van értelme a szájvizeknek?
  • Szódabikarbónás fogfehérítés: működik vagy átverés?

 

 Borítókép: Ludvai Dániel

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://napitaptudas.blog.hu/api/trackback/id/tr7514326075

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

RNDentist 2018.10.28. 16:53:33

Éva valóban egy igen lelkiismeretes és felkészült Kollegina, bátran bízom Rá a saját fogaimat is! ;-)

Terézágyú 2018.10.29. 15:58:54

Kardiológushoz is évente el kell menni?
Gasztroenterológushoz is?
Akkor is, ha egészséges vagy?

Ja, hogy csak a fogácok ilyenek...

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.10.29. 16:57:50

Hetente 3-szor mosok fogat. Ez pont az ideális kompromisszum a tisztaság és a fogzománc leválása közt.

Edit Bekker 2018.10.29. 18:39:35

@Terézágyú: ne menj. Csak majd ne xsodalkozz ha 50 evesen nem lesz fogad...

Edit Bekker 2018.10.29. 18:40:10

@maxval balcán bircaman: gondolom a segged is hetente mosod... igazan igenyes allat vagy

biorobot (gyönyörű fosbarna) 2018.10.29. 18:40:45

guszti szájszagod lehed a köztes napokban

efi 2018.10.29. 18:47:19

Miért nem alkalmaznak barázdazárást az állandó fogak kinövésétől? Alig hallott róla valaki, persze ez a fogorvosoknak nem is érdeke. Ilyesmire mindenki szívesen elmenne minden évben. És még 10000 Ft sincs.

isssti 2018.10.29. 19:32:39

A jó fogkefe az még az orrodat is tisztíccsa!

Csokis · http://csokis.blog.hu 2018.10.29. 19:42:05

@maxval balcán bircaman: Én úgy tanultam, hogy az esti fogmosás célja a fogak, a reggelié pedig a barátok megtartása.

@Terézágyú: A szűrővizsgálatok (kardiológia, urológia, tüdő, mammográfia, stb.) már csak ilyenek. Elmész, és ha minden oké, akkor egy évre le van... tudva.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.10.30. 06:05:07

@Csokis:

Ha jók a fogaid, a napi fogmosás csak leveri a fogaidról a zománcot, azaz káros.

Nylul 2018.10.30. 09:00:50

@maxval balcán bircaman: És ezt a bődületes baromságot honnan szedted? Nem rémlik, hogy akár Marx vagy Lenin írt volna ilyesmit.

werinter 2018.10.30. 09:31:33

"-Igazából a félelem az, ami eltaszítja a fogorvosi széktől a pácienseket." Aha persze, még levéltelenül sem a csillagászati árak, hanem a félelem... bár most hogy így belegondolok a kettő együtt is járhat. Olyan méregdrága egy fogászati kezelés, hogy inkább kiütöm magamnak az összeset, de komolyan...
Múlt hónapban voltam fogorvosnál, mert meg akartam menteni egy fogamat, ami elkezdett fájni. Gyökérkezelni kellett és a mellette lévőt is betömni. A kettő együtt volt több, mint 50 ezer Ft. Kinek van erre pénze most komolyan? Már arra rámegy a gatyád is ha csak rád néz a fogorvos, olyan irgalmatlan pénzeket képesek elkérni 10-20 perces munkáért... egy foghúzás is 10 ezer minimum. Pedig én vidéki kisvárosban élek és nem is a legdrágább fogorvoshoz mentem. Azért szeretnék én is óránként 30-40 ezret megkeresni!

2018.10.30. 09:40:59

@werinter:
Engem speciel egy fajta félelem taszít mindenféle orvosi szűréstől. Nem attól félek, hogy fájni fog, vagy ilyesmi, hanem a megalázottság érzéstől tartok, amit a legtöbb orvos nem enyhíteni, hanem érzékeltetni igyekszik, mert nyilván alapból kiszolgáltatott vagy. Ha mégis orvoshoz kellene menni, akkor inkább fizetek többet, de nem hálapénzként, hanem magánrendelésben, hogy szolgáltatás jellege legyen a dolognak, ne legyek annyira kiszolgáltatva. A szűrésekre viszont így sem tudom magam rávenni. Eddig a fogaimmal szerencsére nem volt semmi gond, persze szűés hiányában ezt biztosan nem tudhatom, ranézésre és érzésre egyelőre köszönik szépen, jól vannak. Más egészségi problémám sincs, vagy legalábbis nem tudok róla (vérkép utoljára 30 éve csecsemőként).

Csokis · http://csokis.blog.hu 2018.10.30. 09:43:09

Nem kell durván sikálni, nem kell kemény fogkefe, és nincs gond. De nem kell elhinni, fogszabadság van, mindnki azt csinál a szájával, amit akar, meg amit a környezete elvisel.

i.a.p. · http://napitaptudas.blog.hu/ 2018.10.30. 10:22:47

@werinter: A posztban az általad kiemelt rész alatti bekezdést is érdemes ám elolvasni... :)

werinter 2018.10.30. 12:31:50

@i.a.p.: Az én körzeti fogorvosom egy vén fószer aki már alig lát, csoda, hogy még él. Nem szívesen mennék hozzá. A magánrendelés (amin én is voltam), pedig gyakorlatilag megfizethetetlen, pedig szintén ahogy írtam NEM a legdrágább orvosnál voltam...

négyzet 2018.10.30. 14:45:52

Engem az érdekelne, és remélem, hogy a következő posztból majd kiderül, hogy miért van az, hogy két jónak mondott fogorvos teljesen más kezelési tervet javasol? Az egyik betömné az összes parányi, mikroszkópikus elszíneződést is, a másik meg azt mondja, hogy nem kell. Oké, az ember szívesebben hisz annak, aki szerint nem kell, de mi van, ha később megszívja a kedves páciens a lazább orvosra hallgatva?
Szóval mi az az elszíneződés, lyuk a fogon, amit be kell tömni? Igaz, hogy csak akkor kell, ha a fog az elszíneződésnél fel is puhul?

ati27 2018.10.30. 21:11:25

Hát ahogy a kommenteket olvasom, nem csodálkozom, hogy rossz a helyzet. De egy saját történet. Alapvetően nem volt probléma a fogaimmal, 2 tömött fogam van, pedig már negyven felett vagyok. El-el járkáltam fogorvoshoz, 1 évben 1x amikor magyarországon vagyok. Akkor is kimerült az ellenörzésben, meg a fogkő eltávolításban. Tavaly valahogy nem votl idő, és feleségem unszolására felkerestem a helyi fogászatot. Panaszom nem volt, mémi fogkövem kiujjult, gondoltam 15-20perc alatt letudom, mint magyarországon. Gondoltam én. No bemegyek, mondtam mi járatba vagzok. Erre nem csináltak semmit, hanem kaptam 2 hét múlva egy időpontot. Le is mentem. Behívnak, 2 fogorvos fogad (a másik egy gyakornok lehetett). Mondom nekik mi az ábra, nincs gond, max egy kis fogkö, amit pillanatok alatt le lehet durrantani. Erre nem úgy van az, kezdjünk fogrötgennel.. Mi van? Olyat még az életbe nem csináltak nekem, ne vicceljünk.. De megcsinálták. Sőt, el is keydték kiértékelni. Minden egyes fogamat kielemezték, és adatbázisba rakták.. Mondják, valami mocskos sok fogkövem ven, de nem ám a látható részen, hanem az íny alatt.. Ugyhogy beutaltak a szájhigiénikushoz, mert itt a fogorvos nem erre van.. :) Szóval ez eltartott egy órát, ás kaptam időpontot a másik osztályra. Eltelt az idő, megjelentem a rendelésen. A csaj előkapja az előző vizsgálat eredményét, és megszólal, háát úgy néz ki, hogy 3 vagy 4 alkalommal meg kell jelennem nála, 1 alkalom olyan 1.5-2 óra.. MErt olyan sok dolog van.. Mondom ne szopasson már, nekem ezt magyarországon megcsinálták 20 perc alatt. Na mindegy, kezdjük.. Erre basszus, elkezdi magyarázni, hogy ez nem lesz kellemes, de fel kell mérni az összes fognál az íny állapotát. Ez kb úgy képzelhetó el, hogy egy tűt lenyomkod a fog mellett, és megméri hány mm megy le. ha jól emlészem, 4mm a határ, afelett gáz van. Volt is. 2 napig sajgott az arcom utána.. Röviden.. 3 alkalom "elég" volt, cirka 6 óra, de az allat mit össze nem küzdött a csaj.. MAjd ezután adott egy kontrol időpontot, 4 hónap mulva. No már ezen is túl, vagyok, sokkal jobb a helyzet, és most már csak fél év mulva kell mennem. A kontrol már nem volt vészes, olyan 10 ezer forintba került átszámítva. De az előző "művelet belekerült olyan 120 ezerbe.. Amit így utólag nem sajnálok.. Mert összehasonlíthatatlan az, hogy 20 perc alatt kapirgáltak valamit, a látható részen, és a többivel nem foglalkoztak VS 6-7 óra tömény szopás, kulimunka a 40+ év alatt lerakódott szart lebányászni..

CoolKoon 2018.11.01. 13:50:44

@Terézágyú: Ha komoly baj van az emésztéseddel/infarktusod volt, akkor még gyakrabban is. Csakhogy a kettő között kis különbség, hogy míg az előbbieknek van valamilyen regenerációs képessége, a fogaknak nincs. Ezért indokolt a gyakori vizsgálat. Persze neked nem muszáj. Sőt! Ha lenne Mauni-ka show, csak akkor vennének be, ha súlyosan elhanyagolt a fogsorod....

CoolKoon 2018.11.01. 13:53:18

@maxval balcán bircaman: És erre valami hiteles forrást is tudsz adni, vagy csupán az Amerikai Népszavában olvastad?

Kövesd a táptudatokat Facebookon!

A csapat

 

Papp Andrea
szerző, gasztrobiológus

Kedvenc alapanyag: gombák
Kedvenc étel: anyukám lebbencslevese

 

_____________________________________

Nagy-Lackó Balázs
régész, néprajzkutató

A táplálkozástörténeti témák és a népi táplálkozással kapcsolatos cikkek felelőse.

Kedvenc alapanyag: articsóka
Kedvenc étel: az otthoni vasárnapi tyúkhúsleves

 

_____________________________________

 Zsignár Attila
lektor, szerkesztő

Első osztályú troll távoltartó és ötletelő társ.

Kedvenc alapanyag: csicseriborsó
Kedvenc étel: görög saláta

_____________________________________

 Papp András
lektor, szerkesztő 

Első osztályú troll távoltartó és ötletelő társ. 

Kedvenc alapanyag: az általam gyűjtött gombák
Kedvenc étel: kapros-tejfölös zöldbableves kolbásszal

Címkék

#health2018 (1) adalékanyag (4) agrookologus (1) állattenyésztés (1) allergia (1) azsiaikaposzta (1) bélflóra (3) bio (2) biológia (20) cékla (1) coca-cola (1) csíra (1) csíráztatás (2) cukor (23) diéta (1) E-szám (1) édesítők (9) egészség (49) élelmiszerbiztonság (3) elhízás (1) érdekes (81) erdekes (2) eritrit (2) ételek (14) étrend (2) evolúció (1) extrém diéta (12) extrém gyümölcsök (1) fahéj (1) fehérje (9) fehérjés-zsíros (23) fehér kenyér (2) fenntarthatóság (19) fogápolás (1) fogorvos (2) foltok (1) folyadékbevitel (1) főzés (1) gabona (2) gasztrobiologia (1) gasztronómia (10) glikémiás index (5) glikogén (2) glükóz (4) glutén (4) gomba (1) gombatoxin (1) health2018 (1) hormonok (1) hús (6) infografika (1) interjú (2) kalcium (1) kalória (4) karantén (1) keményítő (3) kihívás (2) kókuszolaj (2) koleszterin (5) koronavirus (3) kovasz (1) kutatás (1) laktóz (2) leptin (1) leptinrezisztencia (1) low-carb (1) magyar (2) Marics Balázs (1) méregtelenítés (1) mese (1) mezőgazdaság (1) mikrobiologia (1) mitegyek (1) napitaptudas (1) napraforgóolaj (1) növényi alapú (1) nyílt levél (1) omega-3 (5) otthonmaradok (1) oxálsav (1) paleo (9) pálmaolaj (1) pH (1) rák (2) recept (2) régészet (4) spenót (1) spórolás (1) sport (1) sportolók (1) sporttáplálkozás (1) svajc (1) szénhidrát (14) szezonalis (1) szezonkert (1) takarmánytermesztés (1) találós kérdés (1) táplálkozástudomány (1) tej (5) telítetlen zsírsav (1) telített zsírsav (2) teszt (6) történelem (8) vega (1) vegán (1) vegetáriánus (1) vendéglátás (2) vendégposzt (1) vesekő (1) vita (1) vitamin (11) vizelet (1) x-aktak (1) xilit (3) zöldség (1) zöldség-gyümölcs (17) zsír (6) zsír/olaj (6) zurich (1) Címkefelhő
süti beállítások módosítása
http://napitaptudas.blog.hu/