Koronavírus étkezési kisokos

corona-4901878_1280.jpg

Érdemes-e élelmiszert felvásárolni? Miből mennyi legyen otthon? Biztonságosak-e a tartós élelmiszerek? Mire figyeljünk fokozottan az élelmiszerbiztonság kapcsán? Szükséges-e étrendkiegészítőket szedni?

Széleskörű szakmai összefogásnak hála, fogadjátok szerettel az alábbi infografikákat. 

koronavirus-etkezesi-kisokos-infografika-1.jpg

koronavirus-etkezesi-kisokos-infografika-2.jpg

napi-taptudas-koronavirus-etkezesi-kisokos-infografika-2020-03-24-v2-03.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://napitaptudas.blog.hu/api/trackback/id/tr5215534210

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

munkanélküli informatikus 2020.03.19. 09:36:08

Házhoz szállítás csak Budapesten van, vidéken ami kevéske lehetőség van, az hetekre le van foglalva. Ráadásul pont a legveszélyeztetettebb korosztály nem is tudja használni az internetet. Sokan kizárólag az ért fognak megfertőződni, mert pl elfogyott a kenyér és muszáj volt elmenni a boltba KIZÁRÓLAG EGY KENYÉR MIATT.
Az önkormányzatok megszervezhetnék a minimálisan szükséges élelmiszer (keyér, zsemle, tej) házhoz szállítását, egyszerű telefonos hívásra. Hogy az átadás ne vegyen el időt, ezért a kaját tegyék eső-álló zacskóba és egyszerűen akasszák fel a kerítésre, kapura.
Sőt, mivel a fizetés lebonyolítása egyeseknél problémásabb, mint maga az összeg, ezért nekik akár mehetne ingyenesen az egész. Aki viszont tud utalni, az meg utalhat akár nagyobb összeget is, szerencsés esetben kijöhet a dolog nulla veszteségűre (az önkormányzat honlapján statisztikák folyamatos közlésével lehetne javítani az adakozási kedvet ).

Örömhernyó 2020.03.19. 12:09:47

@munkanélküli informatikus: Miért is muszáj kenyeret venni és enni? Mióta Ázsiában élek, leszoktam a kenyérről. Itt mind édes, nagyon drága és köze sincs a magyar kenyérhez. Francia áruházakban van rendes baguette, de az már eleve száraz a polcon, hisz itt nem forog úgy a készlet. Annyiféle más lehetőség van helyette.
Persze Magyarországon én is vennék kenyeret és lefagyasztanám. Igen, úgy eláll hosszú ideig. De meg lehet lenni nélküle is.

Magyarországon ha jól tudom van kb. 80 regisztrált fertőzött. Tegyük fel, hogy a lappangási időszakban lévő, fel nem fedezettekkel együtt összesen tízszer ennyi van. 800. Az esély, hogy összefuss egy ilyennel minimális. Hetente egyszer elmész vásárolni. Kenyeret lefagyasztod. Mi is a gond?

Meleg Sándor · http://alimento.blog.hu/ 2020.03.19. 13:10:47

@munkanélküli informatikus:

A települési önkormányzatok folyamatosan szervezik az idősek ellátását. Van ahol a szociális intézmények, több helyen civil szervezetek, önkéntesek bevonásával és van ahol egyéb önkormányzati dolgozók átvezénylésével.

Nem egyszerű, mert ehhez konkrétan az állam eddig egy fillérrel sem járult hozzá, csak este megjelent a közlöny, hogy másnaptól oldják meg, ahogy tudják.

Meleg Sándor · http://alimento.blog.hu/ 2020.03.19. 13:11:45

@Örömhernyó:

Csúnyán alábecsülöd a fertőzöttek számát, itt napokon belül meglesz az ezer feletti és még egy jó ideig emelkedni fog.

Eyject 2020.03.19. 13:17:45

Bruh, ezek a képecskék nagyon aranyosak! Tájékoztatnak, Á! várj, jövőbelátásból csak közepes, nem az ételekről!
Hanem arról hogy, a táplálkozástudományi szakemberek és a dietetikusok nem szeretnek se olvasni, se gondolkodni!
Legalább valami haszon van ezekből, még ha nem is táplálkozással kapcsolatos.

Végtelen hálám a "szakembereknek" , csak igy tovább!
Meg lehetett érteni a haszon éhséget és a tudatlanok etetését amikor nem volt "helyzet".

De ilyenkor azért, pénzért hazudni, szégyen.

Graves 2020.03.19. 13:59:18

Keresem a 30 kiló lisztet a táblákban, de sehol nem találom. Akkor miért...?

B-road · http://szetbaszazideg.blog.hu 2020.03.19. 19:00:17

@Meleg Sándor: Ha nem tesztelik le azt az 1000+ fertőzöttet, akkor nincs is igazából fertőzött. :)
Problem solved.

KékFény6 2020.03.19. 23:35:37

Élelmiszerkiszállítást kérni? Pesten egyetlen egy cégnél sincs már időpont 3 hétig... Több nem is vállalja hatósági zár alatt álló lakáshoz a szállítást.

Meleg Sándor · http://alimento.blog.hu/ 2020.03.20. 07:41:44

@Tesztelo.hu:
Friss közlönyben engedélyezték, hogy az eddig kiszállítással nem foglalkozó cégek is külön engedélyezés nélkül ételt vihessenek. Fel fog ez pörögni.

Meleg Sándor · http://alimento.blog.hu/ 2020.03.20. 07:46:34

@Eyject:
Taníts minket mester, mi, dietetikusok tényleg nem szeretünk sem olvasni sem tanulni, de ha méltóztatnál végtelen bölcsességedből csepegtetni, igen hálásak lennénk... :)

Teljesítményfokozó sporttáplálkozás · http://teljesitmenyfokozosporttaplalkozas.blog.hu/ 2020.03.20. 09:00:52

@Meleg Sándor: Sándor én sem értek ezzel egyet dietetikusként, miután több, mint egy hónapja követem a híreket és napi szinten olvasom a kapcsolódó kutatásokat. Láttam mi megy Kínában, Iránban, Olaszországban, egyre közelebb hozzánk. Ez az optimisták terve, nem a realistáké - és eddig nekem február eleje óta minden negatív előrejelzésem bejött. Van ami napra pontosan.

Teljesítményfokozó sporttáplálkozás · http://teljesitmenyfokozosporttaplalkozas.blog.hu/ 2020.03.20. 09:11:09

@Meleg Sándor: Egészen addig, amíg zárt légtérben (4 m távolság, 30 p vagy több óra fertőzőképesség) nem dől ki a konyha/raktár, vagy nem kerül mindenki karanténba. Lehet tartalék dolgozó csapatot tartani erre az esetre, de nem véletlenül akadozik Kína érintett területeinek újraindulása sem. A felmerülő nehézségek kizárása komoly tervezést igényel, ami lassíthatja az átállást.

Eyject 2020.03.20. 12:11:06

@Meleg Sándor: Végtelen boldogságot okoz a szarkazmusa, hálás leszek egész nap érte!

breitbart.com/europe/2020/03/18/italian-study-most-who-died-from-coronavirus-had-pre-existing-condition/

99%-a az olasz halálozásoknak a virustól "magas vérnyomás vagy cukorbetegség" Ezek mind megelőzhetők és gyógyithatók lettek volna.

Az amit ajánlanak 40 évvel ezelőtt is hibás volt és sajnos most is az.

Egyék a szakemberek a gabonaféléket, zöldségeket,gyümölcsöt, étolajat, margarint és a többi szénhidrátban és vitaminban gazdag szemetet.
Kerülje a vörös húst, tojást és az állati zsiradékokat.
Sok sikert kivánok az ezen tanácsokon alapuló összeomlásához, de más embereket ne veszélyeztessen a tudatlanságával.

Meleg Sándor · http://alimento.blog.hu/ 2020.03.20. 12:26:12

@Eyject:

Azt se felejtsük, hogy az olasz (és egyéb országbelieknél) a legfőbb rizikófaktor az életkor volt, az elhunytak átlag életkora majd' 80 év feletti.

Emellé társultak a krónikus betegségek.

Végül pedig a kínai adatok alapján önmagában az A vércsoport is kockázati tényező.

És nyilván azért betegek az emberek, mert betartják az ajánlásokat, azért dohányoznak, isznak nagy mennyiségben (14 l/év tiszta szesz fejenként) alkoholt, mellőzik a sportot... nagyon jó kis adatsorok vannak arról, mennyire térnek el a magyar vagy egyéb országok tényleges fogyasztási szokásai az ajánlásoktól.

Eyject 2020.03.20. 12:44:22

@Meleg Sándor:
Az életkort hibáztatni, vagy mégjobb a genetikát! Á nem a szakember nem lehet felelős!

Ahogy emlitettem, ""magas vérnyomás vagy cukorbetegség" Ezek mind megelőzhetők és gyógyithatók lettek volna."

A kinai adatok megbizhatatlanok. Majd egy szép napon amikor nem a CCP érdekeit szolgálja bármilyen információ amire csak ráteszik a kezüket.

Várjunk csak, a dohányzástól meg az alkoholtól lesznek szivbetegek meg cukorbetegek az emberek?!
Milyen bizonyiték alapján? Maga dietetikus vagy csak nehezen talál ésszerű érveket az álláspontja megvédése érdekében?

A sport miben befolyásolja a szivbetegség vagy a cukorbetegség kialakulását?
Egyáltalán tisztában van a metabolikus mechanizmusokkal amik kihatnak ezekre vagy egy blogon olvasta a tuti tippeket?

A fogyasztási ajánlások okozzák a problémát, nézze meg azokat az adatsorokat amik a CVD/CHD, cukorbetegség, vérnyomás drámaian növekvő számait mutatják 60 évre visszamenőleg egész máig.
Á de nem! Az ajánlások jók, a szakemberek nem vehetők felelősségre, csak a lakosság nem követi az ajánlásokat!
Olvasson utánna, ne a dogmát nyögje.
De ha az olvasás nehéz, ez az úriember segit:

youtube.com/channel/UChi5M3k_K4yuRpWAp00xBQA

Kövesd a táptudatokat Facebookon!

A csapat

 

Papp Andrea
szerző, gasztrobiológus

Kedvenc alapanyag: gombák
Kedvenc étel: anyukám lebbencslevese

 

_____________________________________

Nagy-Lackó Balázs
régész, néprajzkutató

A táplálkozástörténeti témák és a népi táplálkozással kapcsolatos cikkek felelőse.

Kedvenc alapanyag: articsóka
Kedvenc étel: az otthoni vasárnapi tyúkhúsleves

 

_____________________________________

 Zsignár Attila
lektor, szerkesztő

Első osztályú troll távoltartó és ötletelő társ.

Kedvenc alapanyag: csicseriborsó
Kedvenc étel: görög saláta

_____________________________________

 Papp András
lektor, szerkesztő 

Első osztályú troll távoltartó és ötletelő társ. 

Kedvenc alapanyag: az általam gyűjtött gombák
Kedvenc étel: kapros-tejfölös zöldbableves kolbásszal

Címkék

#health2018 (1) adalékanyag (4) agrookologus (1) állattenyésztés (1) allergia (1) azsiaikaposzta (1) bélflóra (3) bio (2) biológia (20) cékla (1) coca-cola (1) csíra (1) csíráztatás (2) cukor (23) diéta (1) E-szám (1) édesítők (9) egészség (49) élelmiszerbiztonság (3) elhízás (1) érdekes (81) erdekes (2) eritrit (2) ételek (14) étrend (2) evolúció (1) extrém diéta (12) extrém gyümölcsök (1) fahéj (1) fehérje (9) fehérjés-zsíros (23) fehér kenyér (2) fenntarthatóság (19) fogápolás (1) fogorvos (2) foltok (1) folyadékbevitel (1) főzés (1) gabona (2) gasztrobiologia (1) gasztronómia (10) glikémiás index (5) glikogén (2) glükóz (4) glutén (4) gomba (1) gombatoxin (1) health2018 (1) hormonok (1) hús (6) infografika (1) interjú (2) kalcium (1) kalória (4) karantén (1) keményítő (3) kihívás (2) kókuszolaj (2) koleszterin (5) koronavirus (3) kovasz (1) kutatás (1) laktóz (2) leptin (1) leptinrezisztencia (1) low-carb (1) magyar (2) Marics Balázs (1) méregtelenítés (1) mese (1) mezőgazdaság (1) mikrobiologia (1) mitegyek (1) napitaptudas (1) napraforgóolaj (1) növényi alapú (1) nyílt levél (1) omega-3 (5) otthonmaradok (1) oxálsav (1) paleo (9) pálmaolaj (1) pH (1) rák (2) recept (2) régészet (4) spenót (1) spórolás (1) sport (1) sportolók (1) sporttáplálkozás (1) svajc (1) szénhidrát (14) szezonalis (1) szezonkert (1) takarmánytermesztés (1) találós kérdés (1) táplálkozástudomány (1) tej (5) telítetlen zsírsav (1) telített zsírsav (2) teszt (6) történelem (8) vega (1) vegán (1) vegetáriánus (1) vendéglátás (2) vendégposzt (1) vesekő (1) vita (1) vitamin (11) vizelet (1) x-aktak (1) xilit (3) zöldség (1) zöldség-gyümölcs (17) zsír (6) zsír/olaj (6) zurich (1) Címkefelhő
süti beállítások módosítása
http://napitaptudas.blog.hu/