Ártalmas-e a homogénezett tej?
  1. glass-1379822_960_720.jpg

Kevésbé lesz egészséges a tej? Keletkeznek benne ártalmas dolgok? Igaz, hogy a homogénezett tej fogyasztása növeli az érelmeszesedés kockázatát? Egyáltalán miért van a homogénezésre szükség?

A vajas poszt alatt egész szép kommenthalmaz alakult ki, és felmerült a kérdés, hogy vajon a hordozhat-e veszélyeket az, ha homogenziáljuk e tejet.

Mi is a homogenizálás?

A eljárás lényege, hogy a tej nagy zsírcseppjeit apróbb cseppekké alakítjuk, és egyenletesen eloszlatjuk a tejben. Technikailag ez egy fizikai eljárás, tehát kémiailag nem “piszkálunk bele” a tejbe. Nagy nyomás alatt egy falnak csapódik a tej, így a benne található zsírcseppek kisebb cseppekké hullanak szét.

A homogenizálást ne keverjük össze a pasztörizálással, amikor a tejet pár másodperc erejéig magas hővel kezelik a baktériumok elpusztítására. Például a  gyors pasztőrözés 72-76 oC-on történik 15-40 másodpercig, az ultrapasztőrözés 136-142 oC-on 2-6 másodpercig.


Az első egy percben bemutatják a homogenizálás mibenlétét.

Miért jó?

Ezáltal a tej eltarthatóságát növelni tudjuk, illetve sokan finnyásak rá, ha ott úszkál pár zsírdarab a reggeli tejeskávé tetején. Tehát az eljárás azt is biztosítja, hogy a megvásárolt tej minden adagjában nagyjából azonos arányban legyen jelen tejzsír. Ebből kifolyólag a tej íze is testesebb, krémesebb lesz. (Bár szerintem teljesen finom a homogenizálatlan tej is, de nyilván nem ez az egyetlen ízt befolyásoló tényező.) Állítólag a tejzsír a finomabb eloszlás miatt könnyebben emészthető lesz, ezért gyomor-és bélpanaszokkal küzdő emberek a homogénezett tejet könnyebben meg tudják emészteni. Ezt alátámasztó klinikai kutatást azonban nem találtam.

 milk-1377564_960_720.jpg

Vajon mi baj lehet a homogenizálással?

Csökkenhet a vitaminok, ásványi anyagok felszívódása? Nem talált senki ilyen problémát a homogenizált tejjel kapcsolatban. Pedig a homogenizálatlan tej eladásában érdekelt gyártóknak biztos megérte volna kifizetni egy-két kutatásért a témában.

Vannak, akik kevésbé tolerálják a homogenizált tejet? Vannak, akik ezt gondolják magukról. Finn tudósok ezért fogtak 44, magukat homogenizált tejre érzékenynek valló, de laktóz-intoleranciában nem szenvedő embert, és kísérletnek vetették őket alá. A társaság egy ideig homogenizált vagy éppen homogenizálatlan tejet ivott 5 napon keresztül. Kettős vak próba volt, azaz se a kísérleti alanyok, se az őket megfigyelő tudósok nem tudták, ki mit is iszik valójában. Az eredmény egyértelműen kimutatta, hogy teljesen random volt, hogy éppen ki melyik tejet tolerálta jobban, bármit is gondoltak magukról a “homogenizálásra érzékenyek”. A tapasztalt panaszok inkább placebo jellegűek voltak, mintsem magával a homogenizáltsággal lettek volna összefüggésben. 

A xantin-oxidáz “ártalmasabb” a homogenizált tejben?

A xantin-oxidáz egy enzim, ami az összes állatfajban, sőt baktériumfajban is jelen van. Emlősökben a májban és az emésztő szervrendszerben van jelen jelentősebb mennyiségben. Leginkább oxigén-eredetű szabadgyököket termel, illetve a purin metabolizmusban és a húgysav képzésben van szerepe. (Nyugalom, a húgysav és a purin is alapból teljesen barátságos vegyületek!)

Szabadgyököket termel, ez aztán rosszul hangzik… Azért ezekre az oxigén-eredetű szabadgyökökre igenis szükségünk van! Ezek a vegyületek részt vesznek a kórokozók elleni védekezésben, az eltávolítani kívánt (pl. hibás) sejtek elpusztításában,  illetve a sejteken belüli kommunikációban. Természetesen sokáig nem lehetnek aktívak ezek a szabadgyökök, mivel az egészséges sejteket is képesek károsítani, ezért semlegesíteni kell őket, ezért vannak az antioxidáns rendszerek ugye. Itt is a “kis mértékben gyógyszer, nagy mértékben méreg” elve érvényesül.

A tejben lévő zsírcseppek felszínén találhatóak ilyen enzimek. Dr Kurt A. Oster nevéhez fűződik a 70-es, 80-as évekből az az elmélet, hogy a homogenizált tejben lévő xantin-oxidáns ártalmas lehet, mivel hozzájárul az érelmeszesedéshez. Elméletét arra alapozta, hogy a kisebb zsírgömbök felszínéről könnyebben felszívódik, és az enzim aktív formában átjut a vérkeringésbe, ahol lerakódva az erek falán érelmeszesedést okoz.  Ez az feltevés a magyar interneten is elterjedt, csak hogy egy példát említsek:

...a xanthine oxidase (Xo) nevű enzim, mely a tehén, kecske és borjú tejekben is megtalálható, rendkívüli mértékben károsíthatja a szívet és artériás szöveteket, ha a tej homogenizált.

A tudomány ott kezdődik, hogy amire azt gondolom “rájöttem”, azt mások is utánam tudják csinálni, megerősítve azt. Hát… azóta sem sikerült egyetlen kutatónak sem kimutatni, hogy a jelenség létezne. Sőt, eleve arra sem akadt eddig semmi jel, hogy a xantin-oxidáz a vékonybélből aktív formában képes lenne felszívódni…

2113ab_atherosclerosis.jpg

Így néz ki az érelmeszesedés, de a tej xantin-oxidázának vajmi kevés köze van hozzá.

Ráadásul már a xantin-oxidáz esetleges pozitív hatásaival kapcsolatban is vannak kutatások. Ezek szerint a vékonybélben (amíg nem inaktiválódik) segíthet harcolni a kórokozókkal szemben azáltal, hogy oxigén-eredetű szabadgyököket termel, amiket egyes immunsejtjeink is termelnek például a baktériumok membránjainak “kilyukasztására”. Ez az elmélet azon alapul, hogy például az anyatejben lévő xantin-oxidáz által termelt szabadgyökök gátolják az E. coli és szalmonella baktériumok szaporodását a tejben; elképzelhető, hogy ez a hatás az emésztőrendszerben is érvényesül. Több kutatás szerint az anyatejjel táplált csecsemők ritkábban kapnak el emésztőrendszeri bakteriális megbetegedéseket, mint a tápszerrel tápláltak, és ennek köze lehet akár a xantin-oxidáz enzimnek is. Ha ez az elmélet igaz, akkor ilyen szempontból a tehéntej fogyasztásának ez egy előnye lehet. Azért ezt senki se vegye készpénznek, ez az feltevés egyenlőre kutatás alatt áll, még nem tudunk semmi biztosat. Először is arra kellene fény derüljön, hogy meddig is marad aktív az enzim az emésztőrendszerben.

640px-breastfeeding_a_baby.JPGBiztosat nem tudunk, de lehet, hogy az anyatejes táplálás a xantin-oxidáz tartalom miatt is hozzájárul a csecsemők emésztőrendszerének egészségéhez.

Na de mi újság a pasztörizálással? Károsítja a xantin-oxidázt? A tartós és gyors pasztőrözés után is megmarad az enzim aktivitása, tehát nem károsodik. Sőt, ha 73 oC-on 7 percig melegítjük a tejet, akkor sem károsodik. Tárolás hatására viszont csökken az enzim mennyisége, és ezáltal a tej is veszít az ízéből.

Akkor most mi is a helyzet a homogénezett tejjel? Az, hogy minden értelmes jel szerint ártalmatlan. Nyilván ugyan ez a helyzet a homogénezett tejtermékekre. Pánikra tehát semmi ok, nyugodtan igyunk homogenizált tejet!

További tejes posztok:

A tej: öl, butít, nyomorba dönt?

Tejzsírszegény egészség?

Túl lehet-e tolni a tejivást?

Cukormentes-e a laktózmentes tej?

A bejegyzés trackback címe:

https://napitaptudas.blog.hu/api/trackback/id/tr4412593849

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Petrow 2017.06.15. 11:01:23

Értelmes, jól olvasható, a szenzációhajhász cím mögött értelmesen érvelő írás - igazi felüdülés ilyet olvasni a 10000000 gasztroenterológus országában.

kalandfereg 2017.06.15. 11:06:46

Nekem nem az a fő bajom, hogy káros-e a homogenizált tej, hanem az, hogy miért veszett ki a boltokból az a tej, amivel semmit se csináltak, csak a minimálisan szükséges mértékben pasztörizálták.
Aminek a tetejére feljön a tejszín és ami 3 nap alatt megalszik.
Ennek ugyanis TEJ íze van, szemben a kaphatókkal.
Aki 30 éven aluli, az már nem is tudja, milyen az a tej íz.
Illetve azt hiszi, hogy tudja.
És nem hiszem, hogy egyedül vagyok ezzel, szerintem sokan innának olyan tejet, amivel a lehető legkevesebb dolog történt a fejés után.
Oké, hogy legyen ez az agyonfeldolgozott lé is, annak, aki ilyet szeretne.
De miért CSAK ez??

Ez itt a fő kérdés, miközben ez az írás eltereli a lényegről a figyelmet egy műprobléma irányába.

KolompárRómeó 2017.06.15. 12:05:02

@kalandfereg: a legfinomabb tej az volt, amit nagyanyám előtte pár perccel fejt ki a tehénből. Úgy melegen, habosan.

Lángharcos 2017.06.15. 12:11:17

@kalandfereg: Vegyél magasabb zsírtartalmút (3,5-ös) vagy házitejet/nyerstejet (piacokon itt-ott kapható). Szerintem csak a tejzsírt hiányolod belőle, anélkül "vizesebbnek" érzed.

Az agyonfeldolgozott csak arról szól, hogy:
Levontak belőle zsírt
Hőkezelve sterilizálták, hogy eltartható legyen (többféle is van már piacon, pl. az UHT)
+ esetleg kezelték laktázzal, hogy laktózérzékenyek ihassák

Vagy milyen más agyonfeldolgozásra gondolsz?

Berborosz 2017.06.15. 12:15:52

@kalandfereg: Na meg azt se tudja a 30-on aluli, hogy milyen ízű a vaj...

Barbaarb 2017.06.15. 12:23:57

@kalandfereg:

Szerintem a rossz eltarthatósága miatt nincs a boltokban. Régen természetes volt, most már már nyűg.

@KolompárRómeó:

Igen, én is ezt szeretem, és ezt is iszom, annyi különbséggel, hogy nem melegen. De még például a kávéban is észreveszem, ha nem ilyen van benne.

Zb74 2017.06.15. 12:28:53

Kár, hogy a tejzsírgolyócska-membránra végül is nem tértél ki.
(Hogy a saját álláspontomat tisztázzam: magam sem gondolom feltétlenül károsnak a homogenizálást, hiszen a tejzsírgolyócskák méretének csökkenése, és eloszlásuk egyenletesebbé tétele végül is nem "tünteti el" a membránt, ellentétben a vajköpüléssel, amely során a membrántöredékek mind az íróban kötnek ki. De a téma végül is alapvetően ennek kapcsán vetődött fel.)

Macskond 2017.06.15. 12:52:46

@kalandfereg: A Piacra kell kimenni ahol kaphatsz aznapi friss teljes tejet. Még pasztörizálni is neked kell ! (kiírják hogy forralás után iható) ennél "jobbat" már tényleg csak úgy szerezhetsz ha kimégy a termelőhöz.
Sajtot szoktunk készíteni és ahhoz csak ilyen tej használható.

kalandfereg 2017.06.15. 13:30:02

@Macskond:
Igen, ezt szoktam tenni. :)

@Lángharcos:
A 3,5%-os ugyanolyan műízű.
Nem a tejzsírt hiányolom, hanem a tejízt. :)
Még arra az agyonfeldolgozásra is gondoltam, amiről ez a cikk szól, hogy homogenizálják.
De a kettő, amit írtál, az is bőven elég hozzá, hogy megváltozzon az íze.

Nekem ezek mind agyonfeldolgozások, hiszen az én szempontomból semmit se javítanak a tejen, viszont elveszik belőle azt, ami sokaknak mellékes (az élelmiszeriparban szinte mindenkinek), nekem viszont az ételek legfontosabb tulajdonsága, az úgynevezett "ÍZ".

Olyasmi ez, mintha fognák a pörköltet galuskával, hozzá pár savanyú uborka, az egészet ledarálnák homogénre, aztán pogácsákat gyúrnának belőle, és mirelitként árulnák, felhasználóbarát módon csak be kell tenni a sütőbe 10 percre és már kész is a pörkölt galuskával, hozzá savanyú uborka... Ki a fene venné azt meg??

@Barbaarb:
Persze, hogy az a hátránya, hogy hamarabb romlik, viszont szerintem van egy réteg, akinek ez sokkal kevésbé fontos, mint az, hogy természetes tejet igyon.

Lángharcos 2017.06.15. 14:31:24

@kalandfereg: Azért nem kell túlzásokba esni a szalmabáb érveléssel.

Az agyonfeldolgozás kell, hogy ne romoljon meg. Hiszen ha sok megtermelt tej kárbavész, felmegy az ára, mert kevés a bevétel. Annak meg senki nem fog örülni.

De ha nem jó a dobozolt tej, rengeteg helyen tudsz venni nyers/házit, ahogy írtam feljebb. Általában van náluk házi joghurt, házi vaj, és házi tejföl is.

Én speciel szeretem a feldolgozott tejet, meg a változatosságot. Úgyhogy jólesik az UHT is azzal, hogy nem mindennap azt iszom. A kávémba jó az 1,5-ös tej is, natúr meg a 2,8-3,5%-os inni.

A kistermelők dobozolt/palackozott tejei tudnak finomabbak lenni.

11110000 2017.06.15. 15:23:56

@kalandfereg:
Marhaság.
Nálam nagyobb tejimádó biztosan kevés van az országban, de pl. a Lidl 3,5%-os teje simán megalszik, kevés savóval, és tejíze van, meg az aludtteje is jó ízű.
A Jásztej zacskós 3,5%-osa dettó.

Persze ha tudok, én is házi tejet veszek a piacon, mert az még jobb és zsírosabb. Elhízni senki nem az 1 liter tejben lévő 3,5-5,5 gramm zsírtól fog.

11110000 2017.06.15. 15:25:10

@Lángharcos:
Az UHT szerintem pocsék, az ízének semmi köze a tej ízéhez.
Persze ha nem tejként iszod, akkor lehet, hogy jó, én mondjuk a kólát sem szeretem, de sokan azt is imádják.

Macskond 2017.06.15. 15:43:13

Tűű, úgy látom megy itt a nagy keveredés és ide-oda félreértelmezés.
A "homogenizálás" mint az eloszlást befolyásoló mechanikai eljárás magában aligha változtatja a tej _ízét_ mert az _állagát_ változtatja meg. (ami mondjuk az ízhez hasonló fontos tulajdonsága az élelmiszernek, de ettől ez még nem azonos ezzel)
Hogy ki melyiket szereti, az meg már az "izlés kérdése" kategória. Én pl jobban szeretem a homogenizáltat, mert pont nem szeretem a "göböcskéket". (és igen ittam tehénből langyosan, habosan is, majdnem ki is hánytam... a hőmérséklet miatt. Vagy hidegen vagy melegen szeretem, langyosan nem)

Az UHT eljárás változtatja az ízt, mert karamellizálja a tejcukrot. És ez már kezdete az agoynfeldolgozásnak, illetve amire itt még "agyonfeldolgozás alatt" gondolhatnak az a zsir leválasztása a tejből.
És akkor arról még nem beszéltünk ami az Agyonfeldolgozás non-plus ultrája, hogy le-porítják tejporrá hogy évekig tárolják, aztán visszavizezik és máris kész a tej.... Na ez már az élelmiszeripari tragédia fogalomkörét súrolja.

De ez nem húzható rá a homogenizálásra amiről alapvetően ez a cikk szólna.
Homogenizálni bárki tud otthon is egy piacos tejet egy botmixerrel is. Megnézem azt az embert aki ezt pusztán az íz alapján megkülönbözteti. (sajnos kisérletileg nem tudom hogyan igazolható, mert az állagtól nem választható el.)

Az eltarthatóság, és az ennek érdekében hozandó kompromisszumok ennél messzebb vezetnek.

A reggeli kávémhoz használatos kb 1 liter / hét fogyasztáshoz sajnálatosan a teljes piaci tej nem alkalmas, mert nem áll el egy hétig, még a hűtőben sem, ráadásul mint írtam a homogén állagot szeretem.
A mezei pasztőrözött sem áll el felbontás után 1 hétig.
(majd ha meglesz az új hűtőm újratesztelem, ebben a régiben max 4 nap. Ha nem bontom fel akkor persze tovább, dehát fel kell bontsam.)

Az UHT tejet max a macskának adom, emberi fogyasztásra alkalmatlannak találom. (az _íze_ miatt)
Így találtam rá az ESL tejre. Ez még iható ízű, és képes elállni kb 10 napig felbontva is.
Az UHT-hez képest bontatlanul is hűtést igényel, de akkor 3 hétig jó.

Nem állítom hogy a világok legjobbika, de csak így tudom a reggelimet biztosítani heti 1-ben maximalizálva a boltba menést,és az élelmiszer pazarlást minimalizálni. Ezt én kompromisszumnak hívom.
:-)

Lángharcos 2017.06.15. 16:03:35

@11110000: Természetesen van különbség a táborozás közben homokba ejtett félig nyers félig sült étel és egy anyuka főzte vasárnapi ebéd között, de a változatosság teszi színesebbé az életet. Az UHT jól jön, ha az élet nem úgy alakul, hogy két túlóra között el tudjak menni vásárolni. És amikor így járok, tejként iszom meg, és pont élvezem, hogy eltér a hétköznapi tejtől.

@Macskond: Jól mondod, mindez ízlés kérdése.

Nekem pl. a laktózmentes jön be kevésbé, mert az nagyon édes (persze persze, tudom, monoszacharidokra bontott laktóz, persze, hogy édesebb).

Macskának nem szokták ajánlani a tejet, de az enyém is kér és kap olykor-olykor, nem tűnt fel, hogy rosszul emésztené. :)

Macskond 2017.06.15. 16:27:48

@Lángharcos: A macskás dolog, már lehet hogy egy másik blogra tartozna.... szóval bocs aha off-topic, de én is olvastam ezt már hogy milyen ördögtől való dolog macskának tejet adni.
Hát ezt én minden alkalommal megrökönyödéssel olvasom, mert szögesen ellentmond kb 30 év személyes tapasztalatának, amelyet több tucat macskán szereztem.
Soha egyetlen macskába sem kellett még tejet "erőszakolnom". Mindegyik saját jókedvében és választása szerint itta. Mindig van nekik kirakva kis tej (igen UHT, hogy lassabban savanyodjon meg) és van kirakva víz. A macska meg szépen pont jól el tudja dönteni hogy melyiket akarja inni, és valóban szoktak is választani, hol egyiket hol másikat.
Soha semmilyen alkalommal nem tapasztaltam hogy a tejivástól hasmenése lett volna bármelyiknek, pedig még a pre-internet korban mikor ez a dilemma még csak fel sem merült, volt hogy csak tejet kaptak, víz nélkül.

Az a feltevésem van hogy a macskák közt is előfordulhat laktóz intoleranciás, valamelyik "szobatudósnak" meg pont ilyen volt. Igy mikor az ő macskája hasmenéses lett levonta "a logikus következtetést", hogy MINDEN macska ilyen lehet. És ezt gyorsan szétkürtölte.
És azt meg már az internet létrejött óta tudjuk hogy a hülyeség az egyetlen amelynek terjedési sebessége képes a fénysebesség túlszárnyalására... :-)

Anyámnak most is 9 macskája van (mint haszon állat és nem mint házikedvenc, mert vidéken az a haszna hogy megfogja az egeret, patkányt egyebet és ezért kint lakik, nem a házban)

P. J. Fry 2017.06.15. 16:44:19

@Macskond: "Az a feltevésem van hogy a macskák közt is előfordulhat laktóz intoleranciás, valamelyik "szobatudósnak" meg pont ilyen volt. Igy mikor az ő macskája hasmenéses lett levonta "a logikus következtetést", hogy MINDEN macska ilyen lehet. "

Ó, tényleg! A tudomány, az elmúlt évszázadokban nem jött erre rá, nem tudták kitalálni, hogy ha általános szabályt akarnak megfogalmazni, akkor több egyedet is meg kell vizsgálniuk. Hát ez zseniális, hogy erre így rájöttél helyettük.

Akkor én is nyugodtan dohányzom tovább, biztos egy olyan embert vizsgáltak, akinek káros a dohányzás, nekem attól még akár lehet egészséges is lehet, nemdebár? Hurrá!

Szobatudósok, eh?

Van egy ismerősöm, elméleti fizikus, na az is ilyen "szobatudós", állandóan csak benn ül a szobába, az atomjaival... mit tudnak az ilyenek!?

11110000 2017.06.15. 17:08:55

@P. J. Fry:
Nem tudom, hány egyedet vizsgáltak meg, de Magyarországon falun több millió ember ad tejet a macskáinak, és egyiknek sincs baja tőle, ráadásul szívesen isszák.
Szóval ha ez a macskának hasmenése lesz a tejtől megállapítás tudományos álláspont, akkor azt bizony valami nagyon hozzá nem értő vonta le, és jutott téves megállapításra. Ez ugyanis alaptalan baromság.

A dohányzás mondjuk mindenkinek káros, még annak is, aki nem dohányzik, csak a dohányzó közelében van, és szívja a füstjét.

Szóval elhiszem, hogy jólesett baromságokat írni, de talán nem kéne.

Macskond 2017.06.15. 17:09:57

@P. J. Fry: Szerintem nem tudtad értelmezni amit írtam. :-(
Fuss neki mégegyszer! Segít az előtte levő bekezdés értelmezése.

A dohányzás káros hatását több , tudományosan is bizonyított kutatás támasztja alá, illetve személyesen is szerezhet róla tapasztalatot az ember hogy a környezetében a dohányosok gyakrabban halnak tüdőrákban.

Azt a hülyeséget azonban hogy macska hasmenéses lesz a tejtől eddig csak a neten olvashattam, kb "brit tudósok szerint" vagy "még ennyi se" forrásmegjelöléssel. Ugyanakkor élesen ellentmondva a saját (és ezért elég nehézkesen cáfolható) több évtizedes és több példányon szerzett tapasztalatomnak.

A "szobatudós" (külön kiemelten így macskakörömbe téve) pejorativ jelentésének is utánaolvashatsz..
Az elméleti fizikus bár fizikailag valóban szobában ül, NEM ez a kategória, ezt másra használják... :-)
Nem kell szándékosan összemosni valamit ami nem az.
További szótárazási feladat : Irónia... :-)

P. J. Fry 2017.06.15. 19:49:14

@11110000: "Szóval ha ez a macskának hasmenése lesz a tejtől megállapítás tudományos álláspont"

Nem az. A macskák felnőtt korban nem tudják megemészteni a laktózt. Ezért aztán ha sima tejjel itatod őket az emésztési zavarokat okozhat nekik. Olyan emésztési gondokat, amiket te vagy látsz vagy nem látsz. Többnyire nem látsz.

Megpróbálom megfogalmazni máshogy: komoly esélye van annak, hogy a cicusnak fáj a hasa, mert nem tudja, hogy a tejecske neki nem jó, te pedig, a gazdája nem hiszed el. Mert azt gondolod, hogy jobban tudod mint a biológusok.

P. J. Fry 2017.06.15. 19:51:59

@Macskond: "Ugyanakkor élesen ellentmondva a saját (és ezért elég nehézkesen cáfolható) több évtizedes és több példányon szerzett tapasztalatomnak."

Tapasztalatod van? Vizsgáltad, hogy a macskák gyomrában megindult a fermentáció a laktáz enzim hiánya miatt a visszamard laktózon? Akkor jó, akkor én tévedtem, bocsi.

11110000 2017.06.15. 21:38:54

@P. J. Fry:
Baromság.
A macska nem hülye, ha rossz lenne neki, nem inná.
Másrészt a macskán látszik, hogy rosszul van. Az elégedetten heverészés meg jókedvű dorombolás nem ennek a tünete.

Persze mindig van 1-2 hülye, aki jobban tudja a macskánál, hogy mi neki a jó.
(Sőt, van, aki az embereknek is meg akarja mondani, mi nekik a jó, akkor is, ha azok máshogy gondolják.)

Macskond 2017.06.15. 22:54:31

@P. J. Fry: :-)
A macska hasmenés megállapításához nem szükséges felboncolni szegény jószágot. :-) Ezért nem vizsgáltam a gyomortartalmát.
A gyomorfájásos macska is elég jól felismerhető.
Még a háziasított állatok is megőrzik az alapvető ösztöneiket, és meglepően nagy biztonsággal döntik el mit ehetnek meg. Ilyen alapon nálunk a döntés az övék. :-)
Azt is ki tudom mellé jelenteni hogy 2 macska sem egyforma, meglehetős egyedi izléssel és szokásokkal tudnak rendelkezni, ami különösen jól észlelhető ha többen párhuzamosan azonos elbánásban részesülve mégis egész másmilyenek lesznek.
Ahogy már írtam, az én megfigyelésem sem általánosítható, de még csak olyan emberrel sem találkoztam aki látott tej-allergiás macskát.
Tartok tőle messzire kanyarodtunk a homogenizálástól.

Peace! Éljen a tejivó macskák és "szobatudósok" békés egymás mellett élése ! :-)

elvagyok 2017.10.12. 23:26:12

Nagyon jó lenne végre egy olyan eszmefuttatást (is) olvasni, ami a tejjel kapcsolatos (mondvacsinált) látszatproblémák "megoldása" helyett azzal foglalkozna, hogy milyen módon kellene a tej káros hatásait érdemben vizsgálni, és ezen valós (!) kockázatok vizsgálata után legalább lehetőséget adna arra, hogy tényleg el tudjam dönteni, érdemes-e tejet inni vagy sem.

Agyrém, hogy embereket az foglalkoztat, hogy megy-e a macskája hasa a tejtől, vagy sem... :-))

Amikor ezeket a cikkeket olvasom (persze nem csak itt), nem egyszer az az érzésem, hogy fizetett hirdetéseket olvasok...

Egyre határozottabb a véleményem arról, hogy a dietetikusoknak lényegében fogalma sincs, milyen élettani hatása van a tejfogyasztásnak, nagyjából a fontos kalciumforrás dogmán kívül semmit nem tudnak érvként felhozni...

i.a.p. · http://napitaptudas.blog.hu/ 2017.10.16. 15:31:08

@elvagyok: Már hiányoltalak. :) A tejjel önmagában nincs probléma, egyszerűen vannak emberek, akik nem tudják megfelelően emészteni, vagy éppen allergiásak valamelyik alkotóelemére. A túlzott tejtermék fogyasztásnak persze vannak kockázatai, akárcsak a legtöbb élelmiszerünknek.

Teljesen független tartalmat osztok meg, nem fizet senki azért amit írok, de ha ilyen lenne azt jelezném. Szerintem azoknak vannak anyagi érdekeik, akik épp a tejet lejáratni próbálják.

Most kezdtem el egy könyvet írni a táplálkozási tévhitekről, amiben a tejtermékeknek külön fejezetet fogok szentelni, jelzem, ha elkészült.

elvagyok 2017.10.20. 23:22:33

@i.a.p.:

"Már hiányoltalak. :)" - Akko' valamit nagyon elrontottam... :-)))

Egy percig nem gondoltam, hogy anyagilag érdekelt lennél, ez konkrétan egyik bejegyzésed kapcsán sem merült fel bennem inkább - jelen cikk - kapcsán azon érzésemnek adtam hangot, hogy a tejről a mainstream-ben csak pozitív dolgokról vagy látszatproblémákról lehet olvasni. Ennyi, nem kell mindent magadra venned... :-)

A tej lejáratásának anyagi "hasznát" bizonyos tekintetben megfoghatatlannak érzem, mert nem tudom, mégis kik és milyen (anyagi és egyéb) megfontolások mentén teszik, ha teszik - én még nem olvastam, hogy - akár indirekt módon - ajánlottak volna valamit "helyette", ugyanakkor a tej reklámozóinak anyagi érdekeltsége azért eléggé kézzelfogható, már csak azért is, mert ha "véletlenül" kiderülne, hogy az ipari(!) feldolgozás mégis mérhető egészségügyi kockázatokkal jár, nos, az nem kis pánikkal járna - ennek okán ezen a területen (sem) várok nagy áttörést, már ha van mit áttörni persze...:-))

De még egyszer mondom, nem gondolom, ilyen módon elfogult lennél, sőt...

A könyved érdekel, én minden véleményt szívesen elolvasok, ugyanakkor az előző hozzászólásom utolsó bekezdésben leírtakat tartom...

Szépen megújult a blog külseje, ahogy látom egy trollvadász alakulat is felállt, miattam igazán nem kellett volna... :-))

Kövesd a táptudatokat Facebookon!

A csapat

 

Papp Andrea
szerző, gasztrobiológus

Kedvenc alapanyag: gombák
Kedvenc étel: anyukám lebbencslevese

 

_____________________________________

Nagy-Lackó Balázs
régész, néprajzkutató

A táplálkozástörténeti témák és a népi táplálkozással kapcsolatos cikkek felelőse.

Kedvenc alapanyag: articsóka
Kedvenc étel: az otthoni vasárnapi tyúkhúsleves

 

_____________________________________

 Zsignár Attila
lektor, szerkesztő

Első osztályú troll távoltartó és ötletelő társ.

Kedvenc alapanyag: csicseriborsó
Kedvenc étel: görög saláta

_____________________________________

 Papp András
lektor, szerkesztő 

Első osztályú troll távoltartó és ötletelő társ. 

Kedvenc alapanyag: az általam gyűjtött gombák
Kedvenc étel: kapros-tejfölös zöldbableves kolbásszal

Címkék

#health2018 (1) adalékanyag (4) agrookologus (1) állattenyésztés (1) allergia (1) azsiaikaposzta (1) bélflóra (3) bio (2) biológia (20) cékla (1) coca-cola (1) csíra (1) csíráztatás (2) cukor (23) diéta (1) E-szám (1) édesítők (9) egészség (49) élelmiszerbiztonság (3) elhízás (1) érdekes (81) erdekes (2) eritrit (2) ételek (14) étrend (2) evolúció (1) extrém diéta (12) extrém gyümölcsök (1) fahéj (1) fehérje (9) fehérjés-zsíros (23) fehér kenyér (2) fenntarthatóság (19) fogápolás (1) fogorvos (2) foltok (1) folyadékbevitel (1) főzés (1) gabona (2) gasztrobiologia (1) gasztronómia (10) glikémiás index (5) glikogén (2) glükóz (4) glutén (4) gomba (1) gombatoxin (1) health2018 (1) hormonok (1) hús (6) infografika (1) interjú (2) kalcium (1) kalória (4) karantén (1) keményítő (3) kihívás (2) kókuszolaj (2) koleszterin (5) koronavirus (3) kovasz (1) kutatás (1) laktóz (2) leptin (1) leptinrezisztencia (1) low-carb (1) magyar (2) Marics Balázs (1) méregtelenítés (1) mese (1) mezőgazdaság (1) mikrobiologia (1) mitegyek (1) napitaptudas (1) napraforgóolaj (1) növényi alapú (1) nyílt levél (1) omega-3 (5) otthonmaradok (1) oxálsav (1) paleo (9) pálmaolaj (1) pH (1) rák (2) recept (2) régészet (4) spenót (1) spórolás (1) sport (1) sportolók (1) sporttáplálkozás (1) svajc (1) szénhidrát (14) szezonalis (1) szezonkert (1) takarmánytermesztés (1) találós kérdés (1) táplálkozástudomány (1) tej (5) telítetlen zsírsav (1) telített zsírsav (2) teszt (6) történelem (8) vega (1) vegán (1) vegetáriánus (1) vendéglátás (2) vendégposzt (1) vesekő (1) vita (1) vitamin (11) vizelet (1) x-aktak (1) xilit (3) zöldség (1) zöldség-gyümölcs (17) zsír (6) zsír/olaj (6) zurich (1) Címkefelhő
süti beállítások módosítása
http://napitaptudas.blog.hu/