Vajon mit eszik A Hegy? A "Thor" Björnsson diéta

nevtelen_1.png

A Trónok harcában a The Mountaint, azaz a Hegyet alakító színésznek érdekes étrendje van. A színész, „Thor” Björnsson izlandi stongman, stb. tökéletes választásnak bizonyult a szerepre a maga 208 centiméterével, és 180 kilójával. De vajon mit eszik össze egy nap ez a jóember? Mi az, amit mi, átlagemberek hazavihetünk táplálkozástudományi szempontból az ő étkezési szokásából?

Először is tisztázzuk le, hogy egy profi izlandi erőember egészségi állapota valószínűleg rendszeres orvosi ellenőrzés alatt áll, így senki se kezdjen el így étkezni önszorgalomból. Még maga „Thor” Björnsson se javasolja senkinek, hogy így étkezzen, ő maga is csak a Világ Legerősebb Embere 2016-os kihívásra alkalmazza ezt a módszert.

Lássuk is, miből áll az étrendje és vajon miért?

6:50: Ekkor kezd egy kiadós edzéssel, egy marék mandulával és elágazó láncú aminosavakból álló fehérje (BCAA) turmixszal. Ezek az aminosavak esszenciálisak a szervezetünknek, és az izomfehérjéinkben található esszenciális aminosavak 35%-át teszik ki. Azért esszenciálisak, mert nem tudjuk magunknak előállítani őket, ha többet akarunk belőlük, meg kell enni…

7:30: 8 tojásból álló reggeli következik és 20 dkg zab kékáfonyával, eperrel és avokádóval

9:30: (szerintem nem is biztos, hogy éhes, de) elfogyaszt 40dkg marhahúst ugyanennyi édesburgonyával, meg egy marék spenóttal és egyéb saláta levéllel (bizony, a spenót salátának is jó)

11:50: újabb BCAA fehérje turmix

12:00: az ebéd 40 dkg csirke 40 dkg krumplival és salátával, gyümölccsel

14:00: csinál egy „kis” turmixot: 15 dkg zabból vagy édes burgonyából, 2 banánból, 15 dkg puffasztott rizsből, fagyasztott bogyós gyümölcsből, 1 marék mandulából, mogyoróvajból. Tesz bele egy kis glutamint, biztos ami biztos. A glutamin nem esszenciális aminosav, de tartós edzések, bizonyos betegségek, sérülések hatására fokozódik szervezetünk igénye a gutamát iránt. Egy élsportoló, vagy egy nagyon keményen sportoló ember izomrendszere annyira igénybevett lehet, hogy szükségessé válhat a fokozott glutaminfogyasztás. Számos dologban szerepet játszik a glutamin, majd egyszer ezt is érintjük részletesebben.

14:30: csak egy kis BCAA és glutamin turmix magában és edzés

17:30: 6dkg fehérje és 2 banán

18:00: fél kg marhahús, krumplival és salátával

20:30: fél kg lazac és fél kg édesburgonya

22:30: 6 tojás, avokádó, 3dkg mandula és 5dkg mogyoróvaj vagy csak 5 dkg kazein fehérjepor. A kazein a tejben található fehérje, amelynek (az arra nem érzékeny szervezetben) van egy pozitív oldala, ugyanis elfogyasztását követően egyenletes aminosav szintet tud fenntartani a véráramban, pont olyan aminosavakból, amik az izmainkba is szeretnek beépülni. További érdekesség vele kapcsolatban, hogy kazein alapú festékeket is gyártanak, mivel egy gyorsan száradó, vizes festékvivő anyagnak bizonyult már az ókori Egyiptomban is. Nagyon jó kis ragasztót lehet belőle készíteni, manapság inkább tűzbiztos ajtók laminálásához használják fel. Azonban régen még a repülőgépgyártás egyik ragasztóanyaga volt.

300px-albatross_1938_prototype.jpg

Ezt az 1930-as de Havilland Albatross repülőgép prototípust például kazeines ragasztó tartotta többek között egyben

Ezek amúgy újabb elgondolkodtató információk a tejről, a tegnapi tejes táptudással kapcsolatban: "A tej: öl, butít, nyomorba dönt?"

„Csak” ennyit eszik Mr Björnsson egy nap alatt, és emellett rengeteg vizet és gyümölcslevet iszik (utóbbit az ő állítása szerint is kifejezetten az energia bevitel növelése érdekében, mivel a gyümölcslevek igazi kalória bombák, csak szólok…) Azért felkel az éjszaka közepén egy kis nyers tojást vagy 5 dkg kazeint elfogyasztani.

hqdefault.jpg

Idézem a diéta követőjét újra: „senki se próbálja ki” ezt az étrendet. Azonban mit vihetünk mi haza mindebből?

Ebben az étrendi elképzelésben nagyon okos gondolat az, hogy ha a szervezet jobban van terhelve, együnk több zöldséget és gyümölcsöt is, mint azt alapból tennénk! Az, hogy mennyi energiát kell bevinnünk egy nap alatt, csak egy szempont, igyekezzünk az összetételre is figyelni. Például halakban, olajos magvakban, és egyéb növényi olajokban rendkívül értékes zsírsavak vannak, amik segítenek a szervezetünknek megfelelően feldolgozni a napi energiabevitelt, segítve, hogy ne hízzunk el, és egyéb betegségek ne alakuljanak ki, stb.

Forrás: http://www.iflscience.com

 

A bejegyzés trackback címe:

https://napitaptudas.blog.hu/api/trackback/id/tr158701644

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Kövesd a táptudatokat Facebookon!

A csapat

 

Papp Andrea
szerző, gasztrobiológus

Kedvenc alapanyag: gombák
Kedvenc étel: anyukám lebbencslevese

 

_____________________________________

Nagy-Lackó Balázs
régész, néprajzkutató

A táplálkozástörténeti témák és a népi táplálkozással kapcsolatos cikkek felelőse.

Kedvenc alapanyag: articsóka
Kedvenc étel: az otthoni vasárnapi tyúkhúsleves

 

_____________________________________

 Zsignár Attila
lektor, szerkesztő

Első osztályú troll távoltartó és ötletelő társ.

Kedvenc alapanyag: csicseriborsó
Kedvenc étel: görög saláta

_____________________________________

 Papp András
lektor, szerkesztő 

Első osztályú troll távoltartó és ötletelő társ. 

Kedvenc alapanyag: az általam gyűjtött gombák
Kedvenc étel: kapros-tejfölös zöldbableves kolbásszal

Címkék

#health2018 (1) adalékanyag (4) agrookologus (1) állattenyésztés (1) allergia (1) azsiaikaposzta (1) bélflóra (3) bio (2) biológia (20) cékla (1) coca-cola (1) csíra (1) csíráztatás (2) cukor (23) diéta (1) E-szám (1) édesítők (9) egészség (49) élelmiszerbiztonság (3) elhízás (1) érdekes (81) erdekes (2) eritrit (2) ételek (14) étrend (2) evolúció (1) extrém diéta (12) extrém gyümölcsök (1) fahéj (1) fehérje (9) fehérjés-zsíros (23) fehér kenyér (2) fenntarthatóság (19) fogápolás (1) fogorvos (2) foltok (1) folyadékbevitel (1) főzés (1) gabona (2) gasztrobiologia (1) gasztronómia (10) glikémiás index (5) glikogén (2) glükóz (4) glutén (4) gomba (1) gombatoxin (1) health2018 (1) hormonok (1) hús (6) infografika (1) interjú (2) kalcium (1) kalória (4) karantén (1) keményítő (3) kihívás (2) kókuszolaj (2) koleszterin (5) koronavirus (3) kovasz (1) kutatás (1) laktóz (2) leptin (1) leptinrezisztencia (1) low-carb (1) magyar (2) Marics Balázs (1) méregtelenítés (1) mese (1) mezőgazdaság (1) mikrobiologia (1) mitegyek (1) napitaptudas (1) napraforgóolaj (1) növényi alapú (1) nyílt levél (1) omega-3 (5) otthonmaradok (1) oxálsav (1) paleo (9) pálmaolaj (1) pH (1) rák (2) recept (2) régészet (4) spenót (1) spórolás (1) sport (1) sportolók (1) sporttáplálkozás (1) svajc (1) szénhidrát (14) szezonalis (1) szezonkert (1) takarmánytermesztés (1) találós kérdés (1) táplálkozástudomány (1) tej (5) telítetlen zsírsav (1) telített zsírsav (2) teszt (6) történelem (8) vega (1) vegán (1) vegetáriánus (1) vendéglátás (2) vendégposzt (1) vesekő (1) vita (1) vitamin (11) vizelet (1) x-aktak (1) xilit (3) zöldség (1) zöldség-gyümölcs (17) zsír (6) zsír/olaj (6) zurich (1) Címkefelhő
süti beállítások módosítása
http://napitaptudas.blog.hu/