Vajon melyik országban a legnépszerűbb épp a legmagasabb gluténtartalmú lisztféleség? Milyen jellegű ételek készülnek belőle? Meddig élnek ebben az országban átlagosan az emberek? „Kilyukad” a belük fiatal korban?
Gluténban a leggazdagabb gabonaliszt a durum búzaliszt. A fehérjetartalmának 27%-a glutén, míg a hagyományos búzánál ez 24%. Ez nem hangzik nagy különbségnek, pedig gasztronómiai szempontból nagyon is az. Épp ez a magasabb gluténtaralom engedi meg, hogy a világ minden táján népszerű olasz durum tészták, lényegében a pasta-k tojás nélkül készüljenek. A durumliszt gluténtartalma olyan fizikai-kémiai tulajdonságokat ad, amik miatt a tészta állaga és formázhatósága megfelelően ki tud alakulni, tojás hozzáadása nélkül is. (Természetesen van olyan pasta, ami azért tojást is tartalmaz.)
Ízelítő az olasz konyha kedvelt alapanyagaiból
Az Olasz konyha bizony a leggluténdúsabb lisztet felhasználó konyha. Már elég hamar, időszámításunk szerint az 1. évszázadban elkezdtek egy lagana nevű kenyeret gyártani maguknak, melyet idővel elkezdtek lapokká formálni, és az 5. századra vélhetően ebből fejlődött ki a lasagne elődje, mely az olasz pasta-történelem legkorábbi pasta-félesége lehetett.
Napjainkra már számtalan szemet gyönyörködtető pasta formában előfordul az újabban kipécézett feketebárány, a glutén:
De vajon meddig él egy átlag olasz ember ilyen mértékű gluténfogyasztás mellett?
82,8 évig! Az olaszok várható élettartalma a 4. legmagasabb a világon, derül ki az OECD 2013-as hivatalos adataiból. (Magyarországon amúgy 75,7 a várható élettartam, ezzel eléggé az OECD átlag alatt vagyunk…).
Érdekes módon az olasz konyha nem a teljes kiőrlésű gabonákról híres, és nem is a gluténmentességről. A mediterrán konyhák, így az olasz is, nagyon jó példák arra, hogy megfelelő ételkombinációkkal nem kell száműzzünk olyan, újabban rettegett alapanyagokat, mint a fehér liszt vagy a glutén. Az olaszok ráadásul a világ legegészségesebb nemzeteinek élvonalába tartoznak.
Szóval valaki szólhatna az olaszoknak, hogy amúgy „egészségtelenül” táplálkoznak 1500 éve, és ki kellene lyukadnia a szerveiknek stb… :) Az igazsághoz hozzátartozik, hogy tavaly, 2015-ben egy igen alapos rangsorolás során Olaszországot nyilvánították a világ 2. legegészségesebb országának, csak Szingapúr előzte meg.
Azért reméljük, ezzel a érdekességgel sikerült felcsigázni a hangulatot az elkövetkező gulténnel foglalkozó táptudás részeknek. :)
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.