5 dolog, amit ne rendelj, ha gluténérzékenynek gondolod magad

woman-687560_960_720.jpg

Szerintem már mind találkoztuk olyan, magát öndiagnosztizálás után gluténérzékenynek valló emberel, aki nagy hezitálás után, végül pont egy gluténtartalmú ételt vagy italt választ magának. Akik orvosilag diagnosztizált gluténérzékenyek, azok számára nem mond újat ez a cikk, mivel valószínűleg sokkal pontosabban tisztában vannak azzal, mit ehetnek és mit nem (éppen az orvosi vagy dietetikusi tanácsadás miatt). Azonban vannak olyan újabban divatos vagy éppen egzotikusnak hangzó élelmiszerek, amelyekről megfelelő információ nélkül nem könnyű eldönteni, hogy gluténtartalmúak-e.

Most egy kicsit segítünk ebben eligazodni (a teljesség igénye nélkül). Elég kellemetlen szituáció lehet, ha valaki egy étterembe beülve, közli a pincérrel, hogy ő gluténérzékeny, de a végén pont egy gluténtartalmú ételt vagy italt szeretne választani… (Persze, manapság már sok helyen feltüntetik az allergéneket, érdemes alaposan áttanulmányozni az ilyen étlapokat.) Amennyiben előszeretettel fogyasztasz valamit az alábbiak közül, és egy tünetmentes gluténérzékenynek vallod magad, lehet érdemes elgondolkodni, hogy valóban igazi gluténérzékeny vagy-e. Amennyiben gluténérzékenységre gyanakszol, mindenképpen vizsgáltasd ki magad egy orvossal, már csak azért is, hogy ne kelljen feleslegesen lemondanod az alábbi finomságokról.

1. Durum tészta

800px-pasta_2006_5_1.jpg

Nagyon izgalmasan hangzik a neve, de bizony ez is csak búzából van, és a leggluténdúsabb tésztaféleség, mint ezt már írtuk is: Mennyi a várható élettartam a világ legmagasabb gluténtartalmú lisztet fogyasztó nemzetében? 

 

 2. Kuszkusz

18175153388_18fc3cdc56_b.jpg

A kuszkusz nem egy termés, hanem gyakorlatilag egy tésztaféle és általában durumlisztből készül. 

 

 3. Bulgur

bulgur2.jpg

Ez gyakorlatilag tört búza. Tehát nagyon is tartalmaz glutént. 

 

 4. Gersli

 gersli.jpg

A gersliben, azaz az árpagyöngyben is van glutén. Az árpa is egy gluténtartalmú gabonaféle, akárcsak a búza vagy a rozs. 

 

5. Sör

pexels-photo-large.jpg

Bizony, egy valódi gluténérzékeny nem ihat sört.  Nem csak búzasört, hagyományos söröket sem. A sör egyik alapanyaga az árpa. A sörhabot többek között a sör fehérjetartalmának köszönhetjük, így ebben az italban bizony elő is fordul a glutén, mivel ez is az árpa egyik fehérjéje. 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://napitaptudas.blog.hu/api/trackback/id/tr758761484

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Preszkirptivizmus 2016.05.31. 08:58:43

Olyan, hogy glutenerzekenyseg, nem letezik - ez divatbullshit, amivel meg tobb penzt akarnak kihuzni a tajekozatlan vasarlokozonsegtol (lasd bio, paleo, stb stb stb). Ha rosszul erzed magad eves utan, akkor talan ne egyel annyit.

Olyan van, hogy "coeliakia" (coeliac disease), de ha valaki ettol szenved, akkor mar tudna rola (mert a tunetei nagyon sulyosak).

protézisesh 2016.05.31. 09:29:31

@Preszkirptivizmus: vagy nem...

gyakorló coeliakiás (gyk: lisztérzékeny, vagy glutén-érzékeny) vagyok, ezért ismerem a diagnosztika módját és a betegség tüneteit is.

1.) tünetek: állandósult hasmenés, kóros fogyás, (vashiány-->) vérszegénység, felszívódási zavar. Mivel a glutén a vékonybél flóráját basztatja, ott a bélbolyhok állandó gyulladásban vannak, ami a mindenféle tápanyagok és nyomelemek felszívódását akadályozza. Hosszú távon a tartós gyulladás daganatos betegségeket okoz(hat), illetve a hiánybetegségek miatt jönnek az ízületi problémák, a hajhullás, stb.

2.) a glutén elhagyásával a bél regenerálódik, a betegség tünetmentessé válik. Ezért is fontos, hogy gyanú esetén NEM SZABAD DIÉTÁVAL KEZDENI, mert akkor nem lehet diagnosztizálni!

3.) diagnosztika:
első lépésben vérvétel, egy 3-4000 forintos teszt-készlettel otthon is elvégezhető a gluténallergia által termelt fehérje (?) jelenléte a vérben. Ujjbegyből egy csepp vér, terhességi teszthez hasonló eszköz, 2 csík --> gyanús vagy.
ha ez így van, akkor háziorvos --> beutaló --> vékonybél biopszia, ami megmutatja, hogy valóban fennáll-e a bélben a gyulladás. Ha ez is igazolja a bajt, akkor kezdődhet a diéta, melynek eredményességét később (pár hét-hónap) a tünetmentességen felül a vérvételes teszt könnyen igazolhatja.

Mivel tartós fogyatékkal élésnek minősül, ezért adókedvezmény jár rá. Ha a gyereked ilyen, akkor dupla szabadság jár utána (alapban ugye gyerekenként évente 2 nap, ez esetben 4 nap/év/gyerek), illetve a gyerek 10 éves koráig jár gyes (gyed-gyáp?), valamint emelt összegű családi pótlék.

És a tünteti nem mindig drasztikusak. Az én gyerekeim abszolút tünetmentesek voltak, csak az én (biopsziával is igazolt) diagnózisom után mondta a gyerekorvos, hogy őket is meg kellene nézni. És mindkettő pozitív lett. :(

De te csak okoskodjál, meg keverd össze a paleo és bio étkezéssel....

AgeeZ 2016.05.31. 11:14:10

@Preszkirptivizmus: Nincs igazad sajnos. Autoimmun beteg vagyok, nem lisztérzékeny. Ha lisztes kaját eszem, nem vagyok rosszul, de a betegségem tünetei (nem gyomorpanaszok!) felerősödnek. Ha valamit nem tudsz, ne flegmáskodj kérlek, mert ez másnak igenis létező problémája!

Firestarter.18 · http://firestarter-18.blog.hu/ 2016.05.31. 12:30:19

@Preszkirptivizmus: Jobb lett volna, ha csöndben maradsz, és nem égeted be magad.

NoOne 2016.05.31. 13:48:01

Ez az "öt dolog" így ahogy van, eléggé "jereváni rádiós" hír.
Részletesebben itt nézzen utána, akit érdekel: www.webbeteg.hu/cikkek/emesztorendszer/15586/liszterzekenyseg-glutenerzekenyseg

Amúgy a szóban forgó gabonafélék lisztje sok mindenben megtalálható (ld. egyes sütőporok, egyes pudingporok, felvágottak, gyógyszerek stb-stb.), de a legnagyobb veszélyt a keresztszennyeződés okozza, amikor pl. az élelmiszerfeldolgozás során -- gyárban, üzemben, ill. otthon -- ugyanazokat az eszközöket használják, és a gluténmentes élelmiszerbe kis mértékben ugyan, de glutén kerül. Az allergiában érintettek szervezete pedig kb. 10 mg glutén visel el/nap, de ez egyénenként változó lehet.

A jó hír, hogy _van_ gluténmentes sör. :) (Bár nem olcsó...)

Kövesd a táptudatokat Facebookon!

A csapat

 

Papp Andrea
szerző, gasztrobiológus

Kedvenc alapanyag: gombák
Kedvenc étel: anyukám lebbencslevese

 

_____________________________________

Nagy-Lackó Balázs
régész, néprajzkutató

A táplálkozástörténeti témák és a népi táplálkozással kapcsolatos cikkek felelőse.

Kedvenc alapanyag: articsóka
Kedvenc étel: az otthoni vasárnapi tyúkhúsleves

 

_____________________________________

 Zsignár Attila
lektor, szerkesztő

Első osztályú troll távoltartó és ötletelő társ.

Kedvenc alapanyag: csicseriborsó
Kedvenc étel: görög saláta

_____________________________________

 Papp András
lektor, szerkesztő 

Első osztályú troll távoltartó és ötletelő társ. 

Kedvenc alapanyag: az általam gyűjtött gombák
Kedvenc étel: kapros-tejfölös zöldbableves kolbásszal

Címkék

#health2018 (1) adalékanyag (4) agrookologus (1) állattenyésztés (1) allergia (1) azsiaikaposzta (1) bélflóra (3) bio (2) biológia (20) cékla (1) coca-cola (1) csíra (1) csíráztatás (2) cukor (23) diéta (1) E-szám (1) édesítők (9) egészség (49) élelmiszerbiztonság (3) elhízás (1) erdekes (2) érdekes (81) eritrit (2) ételek (14) étrend (2) evolúció (1) extrém diéta (12) extrém gyümölcsök (1) fahéj (1) fehérje (9) fehérjés-zsíros (23) fehér kenyér (2) fenntarthatóság (19) fogápolás (1) fogorvos (2) foltok (1) folyadékbevitel (1) főzés (1) gabona (2) gasztrobiologia (1) gasztronómia (10) glikémiás index (5) glikogén (2) glükóz (4) glutén (4) gomba (1) gombatoxin (1) health2018 (1) hormonok (1) hús (6) infografika (1) interjú (2) kalcium (1) kalória (4) karantén (1) keményítő (3) kihívás (2) kókuszolaj (2) koleszterin (5) koronavirus (3) kovasz (1) kutatás (1) laktóz (2) leptin (1) leptinrezisztencia (1) low-carb (1) magyar (2) Marics Balázs (1) méregtelenítés (1) mese (1) mezőgazdaság (1) mikrobiologia (1) mitegyek (1) napitaptudas (1) napraforgóolaj (1) növényi alapú (1) nyílt levél (1) omega-3 (5) otthonmaradok (1) oxálsav (1) paleo (9) pálmaolaj (1) pH (1) rák (2) recept (2) régészet (4) spenót (1) spórolás (1) sport (1) sportolók (1) sporttáplálkozás (1) svajc (1) szénhidrát (14) szezonalis (1) szezonkert (1) takarmánytermesztés (1) találós kérdés (1) táplálkozástudomány (1) tej (5) telítetlen zsírsav (1) telített zsírsav (2) teszt (6) történelem (8) vega (1) vegán (1) vegetáriánus (1) vendéglátás (2) vendégposzt (1) vesekő (1) vita (1) vitamin (11) vizelet (1) x-aktak (1) xilit (3) zöldség (1) zöldség-gyümölcs (17) zsír (6) zsír/olaj (6) zurich (1) Címkefelhő
süti beállítások módosítása
http://napitaptudas.blog.hu/