Ártalmas-e a kukorica glutén?

squirrel-522381_960_720.jpg

Mi az a kukorica glutén? A fogalom valóban létezik, de van köze a tényleges gluténhez? Lisztérzékeny betegeknek okozhat-e gondot? Itthon még csak szájhagyomány által hallottam terjedni azt az elméletet, hogy a cöliákiás egyének kukoricát sem ehetnek, mert abban is van glutén. Külföldi oldalakon azonban már aktívan riogatnak minket ehhez hasonló elméletekkel. Gondoltam, utánajárok a tényeknek, még mielőtt kitör itthon a pánik…

Röviden a gluténről:

A glutén egy fehérje, melyet két kisebb fehérje, a gliadin és a glutenin alkot. A prolamin fehérjék csoportjába tartozik, búzában, árpában és rozsban található meg.

Röviden a kukorica gluténről:

A kukoricában nincs glutén! A prolamin fehérjecsalád tagjai valóban megtalálhatóak a kukoricában, de nincs benne se glutén, se külön gliadin vagy glutetin. A kukorica glutén elnevezés megtévesztő, eredetileg az állati takarmányozásra szánt kukorica fehérjekeveréket hívják úgy, hogy KUKORICA GLUTÉN. Ez a kifejezés azonban kezd elterjedni a kukorica fehérjéinek nevére úgy általánosan is. Ez az elnevezés nagyon megtévesztő: már a Beyond Celiac nevű nemzetközi cöliákiás betegekkel foglalkozó szerv is külön cikket szánt a témának, hogy nem kell aggódniuk még az orvoilag diagnosztizálható, glutén által kiváltott autoimmun-betegségben szenvedőknek (lisztérzékenyeknek=cöliákiásoknak) a kukorica glutén miatt.

Egy elég népszerű társaság, a Gluten Free Society (Gluténmentes Társaság) egyik tagja, bizonyos Dr Peter Osborne azért lelkesen kampányol a kukorica ’glutén’ ártalmairól cöliákiában vagy gluténérzékenységben szenvedőknél. Magát a The Gluten Free Warior-nak, azaz A gluténmentes harcosnak hívja. Úgy általában kampányol a gabonafogyasztás ellen, nem csak a lisztérzékeny betegeket félti.

Ez a bizonyos Gluten Free Society ráadásul egy rakásnyi olyan, saját márkás, gluténmentesnek hirdetett termékkel rendelkezik, ami a kevésbé tájékozott embereket totálisan hülyének nézi. Pl. saját márkás gluténmentes D-vitamin csepp és társai. Mi a francot keresne bármilyen hasonló készítményben úgy általában glutén?

fefefe.png

A gluténmentes D-vitamin csepp a Gluteen Free Society-től. Természetesen a nem gluténmentesnek reklámozott D-vitamin cseppekben sem kelle, hogy glutén legyen. Kb olyan, mintha ásványvizeket is ezzel a szlogennel próbálnának meg eladni... 

Dr Osborne arra hivatkozik, hogy a kukorica prolaminjai közül is a zein nevű fehérje egy bizonyos molekularésze hasonlít a glutén fehérje bizonyos molekularészére, és ez is kiválthatja a gluténre adott autoimmun válaszokat lisztérzékenyekben. Konkrétan a HLA-DQ2 és a HLA-DQ8 antigénekhez kötődik szerinte, mely fehérjék (és az azokat kódoló génváltozatok) valóban megtalálhatóak a lisztérzékenyek több mint 95%-ban. 

(Hozzá kell tenni, hogy ezen felül számos más génváltozat és fehérje is szerepet játszik a lisztérzékenység kialakulásában, és a HLA-DQ2, HLA-DQ8 génváltozat megléte még nem vezet automatikusan lisztérzékenységhez.) 

Gondoltam utánajárok, mégis mi igaz ebből az egész elméletből...

Dr Osborne egy mexikói kutató, bizonyos Francisco Cabrera Chavez eredményeire hivatkozik. 2012-ben született egy cikke Chavez, amiben a kukorica zeinje közül pár valóban kötődött a HLA-FQ2 és HLA-DQ8 antigénekhez in vitro (azaz lényegében petricsészében és társaiban vizsgálták).  Azonban meg is jegyzi a cikk, hogy arról nem tudunk semmit, hogy ezek a fehérjék hogyan emésztődnek, tehát hogyan darabolódnak fel. Ez egy érdekes eredmény, de ez alapján kijelentéseket tenni a zeinek és a cöliákia kapcsolatáról merész és nem túl szakmai. 

Itt található még egy cikk Chavez és társaitól, melyben megint felvetik az ötletet, hogy LEHET, hogy a kukorica fehérjéire is érzékenyek lehetnek BIZONYOS cöliákiás emberek. Idézem:”reaction to maize prolamins in CD patients appears to be a rare event.” Amit valahogy így lehet lefordítani: „cöliákiás betegeknél a kukorica prolaminjaira adott reakció ritka eseménynek tűnik”. Tehát még ők is elismerik, hogy amit kutatnak, az a lisztérzékenyek közül is egy szűk csoportot érinthet. 

Szintén mexikói tudósok, egy 2016-os vizsgálatban néhány lisztérzékeny beteg véréből kinyert immunsejtek reakcióját követték nyomon, kukorica fehérjék jelenlétében. Szintén arra voltak kíváncsiak, hogy képese-e a kukorica egyik zein fehérjéje hasonló gyulladásos immunválaszt kiváltani, mintha gliadin lenne (a glutén egyik kisebb fehérje egysége). Igen, a vizsgált 2 db (!) cöliákiás betegből kinyert immunsejtek hasonló gyulladásos reakciót mutattak in vitro (azaz petricsésze és társaiban).  Ez valóban érdekes eredmény, de ebből sem lehet olyan következtetést levonni, hogy a kukorica ’glutén’ káros. Pláne 2 db beteg véréből kinyert sejteket vizsgálva. 

Az eddig felsorolt kutatások mindegyike egy hipotézis (=felvetés) bizonyításának kezdeti fázisában van. Ezek az eredmények nem alkalmazhatóak szakmai szempontból olyan következtetés levonására, hogy a kukorica ártalmas lisztérzékeny egyéneknek. Maguk az írók is ilyen szavakat használnak, mint „feltételezzük”, „lehetséges”, „teoretikus” stb., valamint hangsúlyozzák, hogy az elméleteik további kutatásokat kívánnak. Ráadásul nem épp a legnívósabb szakmai lapokban jelentek meg. Most ezzel nem becsmérelni akarom ezeket a kiadványokat, de az is mutat valamit, hogy egy tudományos eredmény hol jelenik meg. Valamiért Dr Osborne „gluténmentes harcost” mégis nagyon megfogták, és tényként kezeli őket. Habár ő és a Gluténmentes Társasága nagyon szeretnék eladni a termékeiket…

laboratory-829371_960_720.jpg

Kb ilyen körülmények között (in vitro) születtek meg az eddig felsorolt eredmények

Azért van itt egy eredmény ahol legalább konkrétan emberekben vizsgálódtak...

Svéd kutatók egy teszt során búza glutént és kukorcia fehérjét adtak egészséges embereknek és lisztérzékenyeknek. A bélben termelődő nitrogén-monoxidot (NO) megmérték pár órával később. Ez a gáz gyulladásos folyamatok során termelődik a bélben, áteresztőbbé teszi a bélfal sejtjei közötti kapcsolatokat, immunsejteket aktivál stb. Tehát rajta keresztül nyomon lehet követni, hogy kiváltott-e gyulladást az adott fehérje vagy sem. Egészséges alanyokban nem mértek változást a NO termelődésben egyik étel hatására sem. Cöliákiásoknál viszont búza gluténra természetesen jelentős mennyiségű NO keletkezett minden egyes betegben. A kukorica fehérjéire szintén megemelkedett a NO termelés, viszont 13 lisztérzékenyből csak 6 betegnél, és ez is átlagosan 10-szer kisebb volt, mint a búza glutén esetében.  Az érdekes eredmény miatt bevizsgálták a kukorica fehérje készítményt, amit a vizsgálat során alkalmaztak, és kiderült, hogy egy kevés gluténnel volt szennyezett (82 μg/g). (A hivatalos határérték, mely alatt gluténmentesnek lehet nevezni egy terméket 200 μg/g). A mérés eredményével kapcsolatban az a valószínűbb, hogy a vizsgált cöliákiások közül páran erre a nagyon alacsony gluténtartalomra reagáltak, nem pedig a kukorica fehérjéire.

A lényeg:

 

  1. A kukoricában nincs glutén. A kukorica glutén nem glutén, hanem a kukorica fehérjék összegző neve állattakarmányozásban. (És néhány hatásvadász antigabona-kereszteslovag szóhasználatában.)

  2. A kukoricában található fehérjékre is lehet allergiás valaki, de az nem lisztérzékenység.

  3. Igen, elképzelhető, hogy vannak olyan (orvosilag is diagnosztizálható, nem önbevallásos) lisztérzékenyek, akiknél a kukorica egyes fehérjéi is problémát okozhatnak. Ha valaki erre gyanakszik, ne a netről tájékozódjon, hanem az orvosától!

  4. Nem, nincs olyan kutatás, ami bizonyította volna, hogy a kukoricában van olyan fehérje, ami a glutént utánozná a szervezetünkben. Habár vannak próbálkozások, ezek is leginkább egy adott mexikói csapathoz köthetőek, nem ezen agyal az egész tudományos világ.

  5. A kukoricát és az abból készült termékeket (pl. liszt) minden cöliákiával hivatalosan foglalkozó és véleményformálási joggal bíró orvosi szerv ajánlja, mint gluténmentes alapanyagot. Természetesen a kukoricából készült termékek még lehetnek gluténnel szennyezettek, ezért ellenőrizzük, hogy tudja-e tanúsítani a gyártó a gluténmentességet.

 

Természetesen, ha kiderülne a kukoricáról, hogy a Sátán küldte a Földre, hogy szétlyukassza a bélfalunkat, vagy az így is elég nehézséggel küzdő valódi lisztérzékeny betegek életét még jobban megnehezítse, akkor azonnal megírjuk.

A bejegyzés trackback címe:

https://napitaptudas.blog.hu/api/trackback/id/tr228882344

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

elemes 2016.07.12. 17:13:27

azért az is túlzás, amikor veszek valami teljesen semleges terméket, és ott van a címkéjén: "nyomokban tejfehérjét, tejcukrot, glutént, földimogyorót tartalmazhat."

egy sertéshúskonzerv (összetétel 94% sertéshús, só stb).

hirtelen azt tudom elképzelni, hogy a vágóhídon vagy a húsüzemben valaki beleejti a zsemléjét a gépbe.

jandera 2016.07.12. 18:07:09

Még ha a zsemléjét ejtené bele....

blueberry lavender 2016.07.12. 18:19:04

Örülök, hogy valaki ezt a temat kutatja, de ez a cikk szamomra nagyon egyoldalu, es mar az elejen tudtam, hogy mire akar es ezaltal fog is kilyukadni a szerzö, aki szamomra ugy tünik, nagy hive a kukoricanak. Raadasul alapvetöen nem ertek egyet a következö gondolattal: "Igen, elképzelhető, hogy vannak olyan (orvosilag is diagnosztizálható, nem önbevallásos) lisztérzékenyek, akiknél a kukorica egyes fehérjéi is problémát okozhatnak. Ha valaki erre gyanakszik, ne a netről tájékozódjon, hanem az orvosától!"
Fordulnek az orvosomhoz, ha törödnenek egyaltalan a betegeikkel es jo lenne, ha diagnosztizalva lennek, es a glutenerzekenyseg teszt eredmenye nem csak 50%-ban lenne hatasos. (Ezt Aristo Vojdani, Ph.D., M.Sc., M.T. az USA egyik legjelentösebb autoimmun betegseg szakertöje ismerte fel kutatasaiban, es közremüködesevel alapitott laboratorium kinal sokkal szelesebb körü teszteket a gluten erzekenyseg felismeresere. Magyarorszagon ezek meg nem elerhetöek.) Miert lehet az, hogy a csaladomban több glutenerzekeny van (önaluk merhetö), tehat a genetikai hajlamom adott, es a gyermekkorom ota ekcemam van, amire eletemben elöször az hozott enyhülest, amikor kiiktattam a glutent az eletemböl. De hiaba mentem el gluten erzekenyseg tesztre, negativ lett. Es több embertöl hallottam mar ezeket a törteneteket. Tovabba az egyetlen orvos, akiben eddig bizni tudtam Magyarorszagon, es erezhetö volt a szakertelme mellett a törödese is, egy endokrinologus, aki Nemetorszagban is praktizal, egyetemen tanit, stb es aki ugyanazt mondja, mint amit fent irtam, bar ö szerinte 70%-ban hatasosak a glutenerzekenyseg vizsgalatok. Tehat nem mindenkinel fog bebizonyosodni. Szamukra kifejezetten artalmasok a fenti sorok, es a lesajnalat, hogy "onbevallasos."
Nalam ugyanolyan reakciot valt ki, ha kukoricat eszem, mintha glutent. Söt neha sulyosabbat. Ezt sem igazolta a laboratorium. En lennek a legboldogabb, ha ehetnem a glutenmentes zsömikeket es sütemenyeket, amiket teletolnak kukoricaliszttel. De sajnos nem tehetem, ha csak nem akarok rosszat magamnak. Mivel autoimmun betegsegekben szenvedek, igy ateresztö bel szindromaban is, sokkal erzekenyebben reagalok bizonyos tapanyagokra, es köztük van a kukorica is. Eszem - kiütesem lesz, puffadok, stb. De biztos semmi bajom töle, hiszen ez is "önbevallasra" megy.
Miota autoimmun betegsegekkel diagnosztizaltak rengeteget olvastam es kutattam a temaban en is, habar nem vagyok orvos, sem biologus. Ettöl függetlenül en sem hiszek sarlatanoknak. Nemreg vettem reszt egy online autoimmun konferencian, amit az USA temaban legelismertebb orvosai, szakertöi, bloggerei, dietetikusai, es gyogyszereszei reszvetelevel rendeztek. Nagyon sokszor hallottam azt a mondatot, hogy ne higyjünk minden esetben azoknak az orvosainknak, akik annyival akarnak minket elintezni, hogy autoimmun beteg vagy, ez van, nem lehet mit csinalni, tanulj meg együtt elni vele. Nagyon sok ember, köztük az en eletminösegem is javult csak attol, hogy elkezdtem az interneten utanajarni annak, mit lehet tenni, ha nem szeretnenk varni, mikor lesz rosszabb a betegsegünk, annak ellenere, hogy az orvosai megmondtak, nem tudnak mit csinalni.
Persze, biztos vannak divatbol glutenerzekenyek, de inkabb legyenek, es ne egyenek kukoricat ök, minthogy egy olyan valaki, aki tenyleg erzekeny ra, amiatt egyen, merthogy semelyik labor nem tudja neki bebizonyitani, hogy pl ateresztö bel szindromaban szenved, vagy keresztreakcioja van a glutennel, vagy önbevallasosnak titulaljak.

malocz 2016.07.12. 18:25:42

Nyugodtan megírhatjátok, hogy a Sátántól való.

"A puliszka tehát olyan élelmiszer, amely - más finomított szénhidrátokhoz hasonlóan - igazi vitaminrablóként lép fel: az emésztés során B1, B2, B3, B5 és H vitaminokat von el a szervezettől és bár maga a kukorica is tartalmaz nyomokban tápanyagokat, ezeket pont a kukorica kemény növényi rostjai miatt nem tudja a szervezetünk hasznosítani. Vagyis nem elég, hogy a kukorica alaphangon nem túl vitamindús élelmiszer és az önmaga megemésztéséhez szükséges vitaminfedezetet sem biztosítja, hanem még a más ételekből bevitt tápanyagkészletet is megdézsmálja, illetve gátolja a kukoricával együtt elfogyasztott ételekben megtalálható vitaminok és ásványi anyagok hasznosulását."

paleocsalad.blogspot.hu/2012/03/az-egeszsegtelen-kukorica.html

i.a.p. · http://napitaptudas.blog.hu/ 2016.07.12. 18:48:58

@blueberry lavender: Annyira nem vagyok nagy kukorica-fan. :) A cikk pusztán arról szólt, hogy a kukoricában nincs glutén, a glutén és a kukorica fehérjéi közt nincs bizonyított párhuzam. És hogy sajnos vannak emberek, akik felfufujnak dolgokat, a saját piacuk erősítésének érdekében.

i.a.p. · http://napitaptudas.blog.hu/ 2016.07.12. 18:56:19

@malocz: A paleo étrend mitől tartja keménynek a kukorica rostot a többi növényi rosthoz képest? :)

2016.07.12. 20:13:53

Gluten erzekenykent elolvastam a posztot, koszi. Igen, nagy a fogalomzavar, es valoban sok esetben pusztan marketing celbol feltuntetik a termekeken h ezt vagy azt nem tartalmaz, mert egy etel allergias szeme ezekre a feliratokra all ra vasarlas kozben, es igy elofordulhat, hogy az ember levesz valamit a polcrol, holott ha belegondol rajon, hogy az adott termekben termeszetes, hogy nincs egy adott lsszetevo, de a hivo szo megis mukodhet Szomoru, hogy ezzel vannak akik visszaelnek. Koszi a fogalmi zavar tisztazasat, hiszen a liszterzekenyek szamara keves a konnyen elerheto alternativa: rizs vagy kukorica. Tudom, tudom, ha nagyon utanajarok es nagyon-nagyon akarom, akkor suthetek magamnak mindenfeleket. De sietos napokon jo tudni, hogy a rizs-kukorica dominanst gluten free termekek felet nem vesztettem meg el :-)

Blueberry: igen, sajnos a belbetegsegek nehezen diagnosztizalhatoak es sokat szamit az egyeni erzekenyseg. Kiserletezni kell, hogy ki mit tud megenni es mennyit anelkul, hogy tuneteket valtana ki.

KékFény6 2016.07.12. 21:31:55

@elemes: Pedig ennek egyszerű a magyarázata. A húsüzemben sokféle termék készül ugyanazon a gyártósoron, és hiába tisztítják le szakszerűen, "nyomokban" maradhat ezekből az anyagokból pl. a futószalagon. Ezért írják rá.

elemes 2016.07.12. 21:56:11

@Tesztelo.hu:

nade GLUTÉN, egy húsüzemben?

elemes 2016.07.12. 21:57:38

@Tesztelo.hu:

De nem akarok mindenkinél okosabb lenni, persze, figyelembe vettük a feliratot, ez a konzerv nem került bele a gluténérzékenyek ebédjébe.

i.a.p. · http://napitaptudas.blog.hu/ 2016.07.14. 16:42:31

@villamosenergia: Szia! A gabonalisztek egyéb fehérjéire is lehet valaki allergiás, nem csak a gluténre. Most javasolhatnék valami "csoda" diétát, de látatlanban nem szeretnék mondani semmit, és mástól se fogadj el így tanácsot. Ha valaki anélkül, hogy látta volna a részletes vizsgálati eredményeidet és beszélt volna veled, meg akarja mondani a tutit, attól óvakodj! Nem irányított az orvos dietetikushoz? Van a kórháznak dietetikusa ahol vizsgáltak? Sajnos, így csak ennyit tudok segíteni :(

Dr. Jeney 2017.01.05. 11:22:39

@villamosenergia: Javaslom, hogy ha meg tudod tenni, próbáld ki az őstönkölylisztet (más mint a tönköly). Ismeretségi körömben elég jó tapasztalataik voltak azoknak, akiknek a hagyományos lisztekkel gondjuk volt.

Kövesd a táptudatokat Facebookon!

A csapat

 

Papp Andrea
szerző, gasztrobiológus

Kedvenc alapanyag: gombák
Kedvenc étel: anyukám lebbencslevese

 

_____________________________________

Nagy-Lackó Balázs
régész, néprajzkutató

A táplálkozástörténeti témák és a népi táplálkozással kapcsolatos cikkek felelőse.

Kedvenc alapanyag: articsóka
Kedvenc étel: az otthoni vasárnapi tyúkhúsleves

 

_____________________________________

 Zsignár Attila
lektor, szerkesztő

Első osztályú troll távoltartó és ötletelő társ.

Kedvenc alapanyag: csicseriborsó
Kedvenc étel: görög saláta

_____________________________________

 Papp András
lektor, szerkesztő 

Első osztályú troll távoltartó és ötletelő társ. 

Kedvenc alapanyag: az általam gyűjtött gombák
Kedvenc étel: kapros-tejfölös zöldbableves kolbásszal

Címkék

#health2018 (1) adalékanyag (4) agrookologus (1) állattenyésztés (1) allergia (1) azsiaikaposzta (1) bélflóra (3) bio (2) biológia (20) cékla (1) coca-cola (1) csíra (1) csíráztatás (2) cukor (23) diéta (1) E-szám (1) édesítők (9) egészség (49) élelmiszerbiztonság (3) elhízás (1) érdekes (81) erdekes (2) eritrit (2) ételek (14) étrend (2) evolúció (1) extrém diéta (12) extrém gyümölcsök (1) fahéj (1) fehérje (9) fehérjés-zsíros (23) fehér kenyér (2) fenntarthatóság (19) fogápolás (1) fogorvos (2) foltok (1) folyadékbevitel (1) főzés (1) gabona (2) gasztrobiologia (1) gasztronómia (10) glikémiás index (5) glikogén (2) glükóz (4) glutén (4) gomba (1) gombatoxin (1) health2018 (1) hormonok (1) hús (6) infografika (1) interjú (2) kalcium (1) kalória (4) karantén (1) keményítő (3) kihívás (2) kókuszolaj (2) koleszterin (5) koronavirus (3) kovasz (1) kutatás (1) laktóz (2) leptin (1) leptinrezisztencia (1) low-carb (1) magyar (2) Marics Balázs (1) méregtelenítés (1) mese (1) mezőgazdaság (1) mikrobiologia (1) mitegyek (1) napitaptudas (1) napraforgóolaj (1) növényi alapú (1) nyílt levél (1) omega-3 (5) otthonmaradok (1) oxálsav (1) paleo (9) pálmaolaj (1) pH (1) rák (2) recept (2) régészet (4) spenót (1) spórolás (1) sport (1) sportolók (1) sporttáplálkozás (1) svajc (1) szénhidrát (14) szezonalis (1) szezonkert (1) takarmánytermesztés (1) találós kérdés (1) táplálkozástudomány (1) tej (5) telítetlen zsírsav (1) telített zsírsav (2) teszt (6) történelem (8) vega (1) vegán (1) vegetáriánus (1) vendéglátás (2) vendégposzt (1) vesekő (1) vita (1) vitamin (11) vizelet (1) x-aktak (1) xilit (3) zöldség (1) zöldség-gyümölcs (17) zsír (6) zsír/olaj (6) zurich (1) Címkefelhő
süti beállítások módosítása
http://napitaptudas.blog.hu/