1597-ben egy holland hajóács írta le először a kórt, de még az 1900-as évek elején is jelentettek hasonló eseteket az északi sarkköre tévedt felfedezők között. A nyomok a jegesmedvékhez vezetnek, azon belül is egy teljesen hétköznapi tápanyaghoz.
A jegesmedvék halmozottan veszélyes állatok. Már 1597-ben Gerrit de Veer holland hajóács naplója alapján sejthettük, hogy nem árt haláluk után is óvatosan bánni ezekkel a teremtményekkel. Nem, nem azért, mert zombiként visszatérnek… Van valami a májukban, ami nagyobb koncentrációban toxikus lehet a szervezetünkre.
Manapság már csak azért sem ehetnénk jegesmedve májat, mert ez az állat védett, viszont korábban voltak, akik rákényszerültek. Willem Barentsz holland hajós és felfedezőcsapata (köztük a már említett de Veer-el) a XVI. században például Indonéziába szerettek volna eljutni az északkeleti átjárón keresztül, de kemény időjárásai viszonyok miatt a ma már Oroszországhoz tartozó Novaja Zemlja szigetcsoporton kellett menedék után nézzenek a Jeges-tengeren. Nem elég, hogy atom messze voltak Indonéziától, még a jegesmedvék is támadásba lendültek ellenük, azonban a derék dán csapat felülkerekedett rajtuk.
Gerrit de Veer rajza a medvetámadásról
Ahogyan annak egy ilyen sztoriban lennie kell, az ellátmány fogyóban volt, viszont pont jól jött egy kis friss jegesmedve. Csakhogy amit egy jó inuit tudott abban az időben is – hogy a jegesmedve májával óvatosan kell bánni – azt nekik a saját kárukon kellett kitapasztalniuk. Mivel túl sokat ettek, betegek lettek.
A fennmaradt élménybeszámolók alapján hasonlóképpen jártak egyéb expedíciók tagjai is az 1800-as évek végén és az 1900-as évek elején. 1913-ban részletesen dokumentálták a kórfolyamatot. A csapat több tagja között a tünetek a máj elfogyasztása után 2-4 órával jelentkeztek szorongás formájában. Később fáradtság, levertség lett rajtuk úrrá, melyet hányás és erős fejfájás kísért. Másnap a betegek csaknem fele további furcsaságokat észlelt magán. A bőrük elkezdett pontokban, majd nagyobb foltokban hámlani. Elsősorban a fejet érintette a hámlás, de volt, hogy az egész testre, vagy inkább csak a lábfejre volt jellemző. Minden esetben az elfogyasztott nagyobb mennyiségű jegesmedve májat találták bűnösnek.
Aztán, ahogy fejlődött a tudomány, 1943-ban fényt derítettek a jelenség mögötti pontos magyarázatra. A jegesmedvék májában annyi A-vitamin tárolódik, hogy emberekben vitamintúladagoláshoz, gyakorlatilag A-vitamin-mérgezéshez vezet. (Bizony, vitaminokból is megárt a sok, erről ITT írtunk már korábban). Pár éve jelent meg egy tanulmány, amely rávilágított arra, hogy a sarkköri csúcsragadozók mája jóval hatékonyabban tárolja az A-vitamint, mint a velük egy területen élő egyéb fajoké. A jegesmedve mellett a sarki róka, a jeges sirály és egyes fókák mája is elsőosztályú A-vitamin-raktározó.
De mégis mennyi A-vitamin van a jegesmedve májban? Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) 3000 µg-nál húzza meg azt a határt, amennyit még biztonságosan elfogyaszthatunk A-vitaminból. A jegesmedve májának egy grammjában(!) 13000-18000 µg A-vitamin (retinol) található!
A jegesmedve májának megfestett szövettani metszete. A kis piros cseppek bizony A-vitamin lerakatok. (forrás: http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/ar.22555/full#fig2 )
Ez tehát négyszer-hatszor nagyobb mennyiség, mint amennyit legfeljebb megehetnénk A-vitaminból egy nap, és mindössze egy gramm májról beszélünk. Képzelhetjük mekkora A-vitamin-sokkot kaphattak szegény felfedezők, ha mondjuk egy jó 10-15 dkg-os adagot elmajszoltak a májból!
De vajon mennyi A-vitamin van a csirke- vagy sertésmájban? Egyáltalán miért kellene belsőségeket ennünk? A következő táptudásban erről fogunk majd beszélgetni.
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
szánmonoxid 2017.09.05. 08:34:30
Mivel a jegesmedve nem ember, ezért az nem lehet halott. Lehet, döglött, elpusztult, elhullott stb. Halott nem.
Talán tanuld meg rendesen az anyanyelvedet, mielőtt blogolni kezdesz.
igazi hős 2017.09.05. 09:00:29
telekkati 2017.09.05. 09:07:40
Hihetetlen mennyi ember nőtt fel helyesírási szabályzatból és nyelvtan könyvből szemezgetett "esti meséken"... És hogy mindenkinek milyen kifinomult a kritikai érzéke... Ezért minek hozzászólni????
Úgy felhúztál barátom, hogy kapsz még egyszer három pontot: ...
Jó volt a cikk, csak rövid, túl vázlatos, jó bevezetője lenne egy A-vitamint áttekintő cikknek és olvastam volna még az A-vitaminmérgezés tüneteiről és hogy mennyi időre betegíti le az embereket (nem tervezek jegesmedvét enni).
Csak így tovább a bloggal, nagyon érdekes témákról írsz.
Ajánlok figyelmedbe egy youtube-csatornát, mert olvasmányélményeim alapján úgy látom, hogy jó humorérzékkel vagy megáldva:)
"How to become gluten-intolerant?" www.youtube.com/watch?v=Oht9AEq1798
szép napot
2017.09.05. 10:18:07
Jó, van egy link egy tanulmányra, de nem fogja mindenki elolvasni. Én se.
Gondolom a sarkköri látási viszonyokkal függ össze, a fél éven át tartó éjszakán biztos jól jön az a sok A-vitamin a ragadozók szemeinek. Csak tippelek.
segar 2017.09.05. 12:21:48
Peetee 2017.09.05. 13:34:04
szánmonoxid 2017.09.05. 14:46:38
Jaja, akkor nyilván a hol van halott a faluban meg a halottasház arra utal, hogy ott állatok, növények stb. tetemei vannak.
Idióta barom, tanulj meg magyarul, utána próbálj észt osztani, ha már neked lesz legalább egy mákszemnyi.
Mr. Neutron 2017.09.05. 16:30:55
plokmi 2017.09.05. 18:56:18
Csak egy gondolat: a természet és az ember 'harcából' sohasem az ember kerül(t) ki győztesen. Megfontolandó.
segar 2017.09.05. 19:44:18
___
Ő, a szegény joghurt: halott. Én tisztelem a természetet, ezért én öltem meg, megevéssel. Legközelebb a szomszéd Józsit fogom tisztelni, az nem kannibalizmus. Csak valamivel több kaja, mint ő, a joghurt.
___
Ja, és "a természet és az ember 'harcából'" ebben az esetben a joghurt (ő, a joghurt) kerül ki győztesen. Az a szerencse, hogy tud is róla! És majd BOSSZÚT ÁLL, minimum az inzulin-rezisztenciádon...! :D
Kládek Tibi (törölt) 2017.09.05. 21:02:06
i.a.p. · http://napitaptudas.blog.hu/ 2017.09.07. 10:19:43
A cikkben is említett akut mérgezés pár nap alatt spontán gyógyul, viszont tartósan magas bevitel mellett (hónapok, évek) komolyabb betegségek, csontproblémák, májkárosodás is megjelenhet. Sőt, egyes kutatások szerint a tüdőrák kialakulásának az esélyét is növeli a tartósan magas A-vitamin bevitel. Egy ideje tervezek erről a témáról írni hosszasabban is, függőben van egy interjú a volt témavezetőmmel, akinek az A-vitamin az egyik szakterülete.
A videó zseniális, ha összeszedem a bátorságomat, én is csinálok majd hasonlókat. :)
i.a.p. · http://napitaptudas.blog.hu/ 2017.09.07. 11:04:28
A sarkkutatók megmaradtak, pár nap alatt spontán meggyógyultak, egyik esetben sem halt meg senki az A-vitamin mérgezéstől.
A tanulmányban több elmélet is van azzal kapcsolatban, hogy vajon mi az oka a sarkköri csúcsragadozók extrém A-vitamin tárolási képességének. A legvalószínűbb magyarázatnak az alábbi tűnik a szerzők szerint. Mivel a tápláléklánc egyes szintjein egyre inkább halmozódnak fel az A-vitamin hatású vegyületek, a tápláléklánc csúcsán álló állatoknak, már toxikus mennyiségekkel kellene számoljanak. Az A-vitamin, azaz a retinol csak szabad állapotában aktív biológiailag, így a máj A-vitamin tároló sejtjeiben "lekötve" (észterestíve) nincs biológiai hatása. Az említett csúcsragadozóknál megfigyelhető, hogy nagyon hatékonyan "kötik le" az A-vitamint a tároló sejtekben, így a keringésükben, és a környező szövetükben normális mennyiség kering csak belőle szabadon. Tehát ez a kivételes A-vitamin raktározási képesség vélhetően az táplálékul szolgáló állatok A-vitamin tartalmának toxikus hatásának elkerülése végett alakult ki.