A sarkkutatók titokzatos betegsége – avagy a halott jegesmedve visszavág

photolenta_big_photo_1.jpeg

1597-ben egy holland hajóács írta le először a kórt, de még az 1900-as évek elején is jelentettek hasonló eseteket az északi sarkköre tévedt felfedezők között.  A nyomok a jegesmedvékhez vezetnek, azon belül is egy teljesen hétköznapi tápanyaghoz.

A jegesmedvék halmozottan veszélyes állatok. Már 1597-ben Gerrit de Veer holland hajóács naplója alapján sejthettük, hogy nem árt haláluk után is óvatosan bánni ezekkel a teremtményekkel. Nem, nem azért, mert zombiként visszatérnek… Van valami a májukban, ami nagyobb koncentrációban toxikus lehet a szervezetünkre.

Manapság már csak azért sem ehetnénk jegesmedve májat, mert ez az állat védett, viszont korábban voltak, akik rákényszerültek. Willem Barentsz holland hajós és felfedezőcsapata (köztük a már említett de Veer-el) a XVI. században például Indonéziába szerettek volna eljutni az északkeleti átjárón keresztül, de kemény időjárásai viszonyok miatt a ma már Oroszországhoz tartozó Novaja Zemlja szigetcsoporton kellett menedék után nézzenek a Jeges-tengeren. Nem elég, hogy atom messze voltak Indonéziától, még a jegesmedvék is támadásba lendültek ellenük, azonban a derék dán csapat felülkerekedett rajtuk.

 polar_bear_gerrit_de_veer_1596.jpg

Gerrit de Veer rajza a medvetámadásról

Ahogyan annak egy ilyen sztoriban lennie kell, az ellátmány fogyóban volt, viszont pont jól jött egy kis friss jegesmedve. Csakhogy amit egy jó inuit tudott abban az időben is – hogy a jegesmedve májával óvatosan kell bánni – azt nekik a saját kárukon kellett kitapasztalniuk. Mivel túl sokat ettek, betegek lettek.

A fennmaradt élménybeszámolók alapján hasonlóképpen jártak egyéb expedíciók tagjai is az 1800-as évek végén és az 1900-as évek elején. 1913-ban részletesen dokumentálták a kórfolyamatot. A csapat több tagja között a tünetek a máj elfogyasztása után 2-4 órával jelentkeztek szorongás formájában. Később fáradtság, levertség lett rajtuk úrrá, melyet hányás és erős fejfájás kísért. Másnap a betegek csaknem fele további furcsaságokat észlelt magán. A bőrük elkezdett pontokban, majd nagyobb foltokban hámlani. Elsősorban a fejet érintette a hámlás, de volt, hogy az egész testre, vagy inkább csak a lábfejre volt jellemző. Minden esetben az elfogyasztott nagyobb mennyiségű jegesmedve májat találták bűnösnek. 

Aztán, ahogy fejlődött a tudomány, 1943-ban fényt derítettek a jelenség mögötti pontos magyarázatra. A jegesmedvék májában annyi A-vitamin tárolódik, hogy emberekben vitamintúladagoláshoz, gyakorlatilag A-vitamin-mérgezéshez vezet. (Bizony, vitaminokból is megárt a sok, erről ITT írtunk már korábban). Pár éve jelent meg egy tanulmány, amely rávilágított arra, hogy a sarkköri csúcsragadozók mája jóval hatékonyabban tárolja az A-vitamint, mint a velük egy területen élő egyéb fajoké. A jegesmedve mellett a sarki róka, a jeges sirály és egyes fókák mája is elsőosztályú A-vitamin-raktározó.

De mégis mennyi A-vitamin van a jegesmedve májban? Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) 3000 µg-nál húzza meg azt a határt, amennyit még biztonságosan elfogyaszthatunk A-vitaminból. A jegesmedve májának egy grammjában(!) 13000-18000 µg A-vitamin (retinol) található!

 bb.png

A jegesmedve májának megfestett szövettani metszete. A kis piros cseppek bizony A-vitamin lerakatok. (forrás: http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/ar.22555/full#fig2 )

Ez tehát négyszer-hatszor nagyobb mennyiség, mint amennyit legfeljebb megehetnénk A-vitaminból egy nap, és mindössze egy gramm májról beszélünk. Képzelhetjük mekkora A-vitamin-sokkot kaphattak szegény felfedezők, ha mondjuk egy jó 10-15 dkg-os adagot elmajszoltak a májból!

De vajon mennyi A-vitamin van a csirke- vagy sertésmájban? Egyáltalán miért kellene belsőségeket ennünk? A következő táptudásban erről fogunk majd beszélgetni.

A bejegyzés trackback címe:

https://napitaptudas.blog.hu/api/trackback/id/tr5112802728

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szánmonoxid 2017.09.05. 08:34:30

Halott csak ember lehet a magyar nyelvben.
Mivel a jegesmedve nem ember, ezért az nem lehet halott. Lehet, döglött, elpusztult, elhullott stb. Halott nem.

Talán tanuld meg rendesen az anyanyelvedet, mielőtt blogolni kezdesz.

droID242 2017.09.05. 08:50:19

@szánmonoxid: Neked komolyan ez a problémád?

igazi hős 2017.09.05. 09:00:29

@szánmonoxid: Roppant értékes hozzászólásoddal ellentétben a magyar nyelvben minden lehet halott, emberek, állatok, növények, akár a táj is. Nem írom, hogy tanulj meg rendesen magyarul, mielőtt kioktatsz másokat, mert már elkéstem ezzel; annyit érne, mint halott jegesmedvének a csók.

Bellagio 2017.09.05. 09:02:01

@szánmonoxid: Takarodj innen. Ez elég magyar?

telekkati 2017.09.05. 09:07:40

Mondja "szánmonoxid"...

Hihetetlen mennyi ember nőtt fel helyesírási szabályzatból és nyelvtan könyvből szemezgetett "esti meséken"... És hogy mindenkinek milyen kifinomult a kritikai érzéke... Ezért minek hozzászólni????

Úgy felhúztál barátom, hogy kapsz még egyszer három pontot: ...

Jó volt a cikk, csak rövid, túl vázlatos, jó bevezetője lenne egy A-vitamint áttekintő cikknek és olvastam volna még az A-vitaminmérgezés tüneteiről és hogy mennyi időre betegíti le az embereket (nem tervezek jegesmedvét enni).

Csak így tovább a bloggal, nagyon érdekes témákról írsz.

Ajánlok figyelmedbe egy youtube-csatornát, mert olvasmányélményeim alapján úgy látom, hogy jó humorérzékkel vagy megáldva:)

"How to become gluten-intolerant?" www.youtube.com/watch?v=Oht9AEq1798

szép napot

Heremóka 2017.09.05. 09:59:35

@Bellagio: Nem. Nincs felkiáltójel. :D

2017.09.05. 10:18:07

@telekkati: mondjuk arról is írhatott volna a blogger, hogy a sarkvidéki állatoknak miért kell ennyi A-vitamint raktározniuk és miért nem betegednek meg attól a mennyiségtől.
Jó, van egy link egy tanulmányra, de nem fogja mindenki elolvasni. Én se.
Gondolom a sarkköri látási viszonyokkal függ össze, a fél éven át tartó éjszakán biztos jól jön az a sok A-vitamin a ragadozók szemeinek. Csak tippelek.

segar 2017.09.05. 12:21:48

Eh eh ehhh..., azon vergődni, hogy ki pusztul a meghalástól! Abban az országban, ahol még egy joghurtot is embernek néznek... Múltkor mondta a promós kiscsaj a hiperbe': "ő meggyes, ő áfonyás", vagy a húspultnál a szakember: "őt?" - rámutatva egy lapockára... (Mondjuk ez utóbbinál megjegyeztem, hogy remélem, nem emberhús, adjonfélkilót...) Eh eh eh. ;)

Peetee 2017.09.05. 13:34:04

Megmaradtak a kutatók, vagy súlyosbodó tünetekkel végül belehaltak a vitamin-túladagolásba? Miért tárol ennyi A-vitamint a jegesmackó, meg a többi északi sarkkörön túl élő állat?

szánmonoxid 2017.09.05. 14:46:38

@igazi hős:
Jaja, akkor nyilván a hol van halott a faluban meg a halottasház arra utal, hogy ott állatok, növények stb. tetemei vannak.

Idióta barom, tanulj meg magyarul, utána próbálj észt osztani, ha már neked lesz legalább egy mákszemnyi.

Mr. Neutron 2017.09.05. 16:30:55

@szánmonoxid: a stílus maga az ember. Szóval ennyi elég is volt a bemutatkozásodból.

plokmi 2017.09.05. 18:56:18

@szánmonoxid: Mi, akik tiszteljük a természetet, tudunk úgy gondolni egy élettelen állatra, növényre hogy: halott. Vannak akik nem, ez az ő dolguk.
Csak egy gondolat: a természet és az ember 'harcából' sohasem az ember kerül(t) ki győztesen. Megfontolandó.

segar 2017.09.05. 19:44:18

@plokmi: Ez nagyon menő duma, használni is fogom, hogyaszon'ja: ''Mi, akik tiszteljük a természetet"...
___
Ő, a szegény joghurt: halott. Én tisztelem a természetet, ezért én öltem meg, megevéssel. Legközelebb a szomszéd Józsit fogom tisztelni, az nem kannibalizmus. Csak valamivel több kaja, mint ő, a joghurt.
___
Ja, és "a természet és az ember 'harcából'" ebben az esetben a joghurt (ő, a joghurt) kerül ki győztesen. Az a szerencse, hogy tud is róla! És majd BOSSZÚT ÁLL, minimum az inzulin-rezisztenciádon...! :D

Kládek Tibi (törölt) 2017.09.05. 21:02:06

A falon túl voltak ezek a jegesmedvék?

i.a.p. · http://napitaptudas.blog.hu/ 2017.09.07. 10:19:43

@telekkati: Szia! Köszönöm szépen, örülök, ha érdekesek a posztok. Valóban vázlatos lett az írás, megmondom őszintén nem gondoltam volna, hogy ekkora érdeklődésre tesz szert, így túlságosan nem akartam belemenni a részletekbe.

A cikkben is említett akut mérgezés pár nap alatt spontán gyógyul, viszont tartósan magas bevitel mellett (hónapok, évek) komolyabb betegségek, csontproblémák, májkárosodás is megjelenhet. Sőt, egyes kutatások szerint a tüdőrák kialakulásának az esélyét is növeli a tartósan magas A-vitamin bevitel. Egy ideje tervezek erről a témáról írni hosszasabban is, függőben van egy interjú a volt témavezetőmmel, akinek az A-vitamin az egyik szakterülete.

A videó zseniális, ha összeszedem a bátorságomat, én is csinálok majd hasonlókat. :)

i.a.p. · http://napitaptudas.blog.hu/ 2017.09.07. 11:04:28

@karandash: @Peetee: Örülök a kérdéseknek, nem gondoltam volna, hogy ekkora érdeklődésre tesz szert a sztori, belátom jobban kifejthettem volna a részleteket.

A sarkkutatók megmaradtak, pár nap alatt spontán meggyógyultak, egyik esetben sem halt meg senki az A-vitamin mérgezéstől.

A tanulmányban több elmélet is van azzal kapcsolatban, hogy vajon mi az oka a sarkköri csúcsragadozók extrém A-vitamin tárolási képességének. A legvalószínűbb magyarázatnak az alábbi tűnik a szerzők szerint. Mivel a tápláléklánc egyes szintjein egyre inkább halmozódnak fel az A-vitamin hatású vegyületek, a tápláléklánc csúcsán álló állatoknak, már toxikus mennyiségekkel kellene számoljanak. Az A-vitamin, azaz a retinol csak szabad állapotában aktív biológiailag, így a máj A-vitamin tároló sejtjeiben "lekötve" (észterestíve) nincs biológiai hatása. Az említett csúcsragadozóknál megfigyelhető, hogy nagyon hatékonyan "kötik le" az A-vitamint a tároló sejtekben, így a keringésükben, és a környező szövetükben normális mennyiség kering csak belőle szabadon. Tehát ez a kivételes A-vitamin raktározási képesség vélhetően az táplálékul szolgáló állatok A-vitamin tartalmának toxikus hatásának elkerülése végett alakult ki.

Kövesd a táptudatokat Facebookon!

A csapat

 

Papp Andrea
szerző, gasztrobiológus

Kedvenc alapanyag: gombák
Kedvenc étel: anyukám lebbencslevese

 

_____________________________________

Nagy-Lackó Balázs
régész, néprajzkutató

A táplálkozástörténeti témák és a népi táplálkozással kapcsolatos cikkek felelőse.

Kedvenc alapanyag: articsóka
Kedvenc étel: az otthoni vasárnapi tyúkhúsleves

 

_____________________________________

 Zsignár Attila
lektor, szerkesztő

Első osztályú troll távoltartó és ötletelő társ.

Kedvenc alapanyag: csicseriborsó
Kedvenc étel: görög saláta

_____________________________________

 Papp András
lektor, szerkesztő 

Első osztályú troll távoltartó és ötletelő társ. 

Kedvenc alapanyag: az általam gyűjtött gombák
Kedvenc étel: kapros-tejfölös zöldbableves kolbásszal

Címkék

#health2018 (1) adalékanyag (4) agrookologus (1) állattenyésztés (1) allergia (1) azsiaikaposzta (1) bélflóra (3) bio (2) biológia (20) cékla (1) coca-cola (1) csíra (1) csíráztatás (2) cukor (23) diéta (1) E-szám (1) édesítők (9) egészség (49) élelmiszerbiztonság (3) elhízás (1) érdekes (81) erdekes (2) eritrit (2) ételek (14) étrend (2) evolúció (1) extrém diéta (12) extrém gyümölcsök (1) fahéj (1) fehérje (9) fehérjés-zsíros (23) fehér kenyér (2) fenntarthatóság (19) fogápolás (1) fogorvos (2) foltok (1) folyadékbevitel (1) főzés (1) gabona (2) gasztrobiologia (1) gasztronómia (10) glikémiás index (5) glikogén (2) glükóz (4) glutén (4) gomba (1) gombatoxin (1) health2018 (1) hormonok (1) hús (6) infografika (1) interjú (2) kalcium (1) kalória (4) karantén (1) keményítő (3) kihívás (2) kókuszolaj (2) koleszterin (5) koronavirus (3) kovasz (1) kutatás (1) laktóz (2) leptin (1) leptinrezisztencia (1) low-carb (1) magyar (2) Marics Balázs (1) méregtelenítés (1) mese (1) mezőgazdaság (1) mikrobiologia (1) mitegyek (1) napitaptudas (1) napraforgóolaj (1) növényi alapú (1) nyílt levél (1) omega-3 (5) otthonmaradok (1) oxálsav (1) paleo (9) pálmaolaj (1) pH (1) rák (2) recept (2) régészet (4) spenót (1) spórolás (1) sport (1) sportolók (1) sporttáplálkozás (1) svajc (1) szénhidrát (14) szezonalis (1) szezonkert (1) takarmánytermesztés (1) találós kérdés (1) táplálkozástudomány (1) tej (5) telítetlen zsírsav (1) telített zsírsav (2) teszt (6) történelem (8) vega (1) vegán (1) vegetáriánus (1) vendéglátás (2) vendégposzt (1) vesekő (1) vita (1) vitamin (11) vizelet (1) x-aktak (1) xilit (3) zöldség (1) zöldség-gyümölcs (17) zsír (6) zsír/olaj (6) zurich (1) Címkefelhő
süti beállítások módosítása
http://napitaptudas.blog.hu/