Drága jót és egészségeset enni?

balance-money-market-business-shopping-brand-1061452-pxhere_com.jpg
Az egyik legnagyobb tévhit: az egészséges táplálkozás drága, étteremben enni drága. Mutatok három pontot, hogy tapasztalataim szerint hol lehet megfogni a konyhapénzt, és valóban értelmes dolgokra költeni.

Nagyon sok embertől hallom, hogy egészségesen enni bizony nem olcsó mulatság. Aztán ahogy haladunk a beszélgetésben, sokszor kiderül, hogy valójában nagyon is megvan az a pénz, amit az ételük minőségére lehet költeni, csak rossz helyre csoportosítják. Persze ehhez az kellett, hogy én is elkövessem ezeket a hibákat, és felismerjem. Szóval senki se érezze magát rosszul, aki magára ismer az alábbiakban, mind elkövettünk legalább egyet már.


1. A tisztítószer és a nasi fontosabb, mint a kaja
detergents-department-ramat-gan-supermarket-october-2015.jpg

Egyetem alatt két évig dolgoztam a szülővárosomban egy szupermarketben hostessként. A napi 8 órás álldogálás alatt volt időm elmerengeni a vásárlók kosarain. Nem tudok róla hivatalos statisztikát mutatni, de feltűnt, hogy nagyon sok embernél rossz a prioritás. Alap élelmiszerekből (tej, kenyér, sajt, húsáruk, zöldség-gyümölcs) megvették a legolcsóbb, leggyatrább minőséget, de wc-papírból meg tisztítószerekből a legmenőbb felső kategóriás termékek szedték le a polcokról. A nasikról meg ne is beszéljek. A chipses, üdítős polcokat nem győzte újratölteni az árutöltő, valahogy nagyon sok embernek ilyesmire is csak futotta, még ha a növényi „sajtkészítményt” vagy sajátmárkás párizsit is vette meg. És bizony olyanoknál is tömegesen megfigyeltem a jelenséget, akik elméletileg rossz anyagi körülmények között élnek.

Ha magadra ismersz a fentiekben, érdemes elgondolkozni, nem mindegy-e, hogy milyen márkás fertőtlenítőt használsz; hogy fontos-e többfélével takarítani a fürdőszobát; muszáj-e külön termék a WC-hez, a csempéhez, a felmosáshoz. Biztos kell-e a három fajta arctisztító, kétfajta hajbalzsam és társai? Sok pénzt megtakaríthatnál ezen a fronton, amit a minőségibb élelmiszer alapanyagokra költhetnél. (És nem azt mondom, hogy ami drágább az feltétlen jobb is! Természetesen élelmiszerek között is vannak drága, de pocsék, olcsó és jó termékek.)

2. Amikor túl olcsó az étel…

 age-1238311_960_720.jpg

Ebbe a hibába, állítom, mindannyian belestünk már. Megvesszük a legolcsóbb tejet, tejfölt, lehetőleg kettőt még, amíg ilyen alacsony az ára. Aztán hetek múlva előbújik az a félig megkezdett, megpenészedett tejföl, meg a három tejből már kettő savanyú. Betankolunk a legolcsóbb kenyérből, aztán ránk porlad a fele.
Amit nem eszel meg, azt a pénzt ki is dobtad a kukába. Azt a pénzt fordíthattad volna arra is, hogy veszel valami értékes dolgot. Valójában folyamatosan dobod ki a pénzt, és lehet silány minőségű árut fogyasztasz és még rád is marad. A megromlott tej árából vehettél volna 10 dkg tökmagot mondjuk. Ami drágának tűnik, de tele van ásványi anyagokkal és vitaminokkal, ár-érték arányban nagyon is gazdaságos dolog.

Amiért többet fizetsz, azt jobban meg is becsülöd. Ez ilyen emberi dolog. Éppen ezért miért ne vennéd meg a bio tejet és a bio tejfölt? Jah, hogy az néha kétszer annyiba kerül, mint a „sima”? Lehet, viszont az állatokat barátibb körülmények között tartották, alacsonyabb környezeti terhelés mellett, mint a hagyományos állattartásnál. Kedves mindenevő embertársaim! Ha már a kólára és egyéb üdítőkre nem sajnáljuk a 400 Ft-okat kiadni, akkor a bio tejre miért is? (És nagyon sokat veszik őket sűrű rendszerességgel, mint fentebb írtam is.) Azt hiszem, itt el lehet gondolkozni azon, kinek mit is jelent az étel. A kidobott tejtermékek árát ráfordíthatod állatbarátabb tejtermékekre is. Egyrészt ez egy jófej dolog, másrészt ezt a tejet nem fogod kidobni…

3. A minőségi vendéglátás és élelmiszergyártás megbecsülésének hiánya
meal-2068509_960_720.jpg

Ez vajon hogy jön ide? Úgy, hogy szerintem nagyon sokan vannak, akik túl sűrűn esznek késztermékeket és esznek „nem minőségi” vendéglátós kaját. Gondolj bele, megeszel heti három- öt péksütit, 2 gyrost meg kétszer rendelsz is a munkahelyedre enni. Sokkal kevesebbet költöttél volna ételre, ha magadnak csinálod meg. Valószínűleg a legolcsóbb helyeken eszel/vásárolsz. Egy-egy adag ételt az alapanyag költség két-háromszorosáért kell eladni, hogy megérje. Az olcsó kategóriás helyek, pékségek stb. persze, hogy a lehető legolcsóbb alapanyagot fogja beszerezni. A sajtos-sonkás croissant nagy valószínűséggel a legolcsóbb növényi sajtutánzatból készült, a diós csigában nem dió, hanem dejó lesz. Azt hiszed, hogy te most megeszed a sajt, és dió nyújtotta tápanyagokat, közben pedig nem…
Szerinted az olcsó menüket áruló vendéglátóhelyek, és gyorsétkezdék alkalmaznak arra külön embert, hogy a pl. a zöldséget megpucolja a horribilis adag ételhez? Nagyon valószínű, hogy nem ilyen helytől rendelsz, ha nagyon spórolsz. A burgonya tisztítva, szeletelve és barnulás gátló szerekkel kezelve érkezik. A pizzádon nem mozzarella lesz, még csak nem is sajt, hanem pizarella (komolyan ez a neve) és így tovább. És ezért elsősorban, mi fogyasztók vagyunk felelősek, mert ezen a téren is spórolunk az ételre költött pénzzel, pedig nem kellene. Inkább a mennyiséget kellene csökkenteni a minőség javára.

Az egész hazai vendéglátásnak jót tenne, ha nem az „olcsón sokat” hozzáállást követnénk. Inkább otthon főzzünk annyit magunknak, amennyit csak tudunk, és ne vegyünk annyi gyorskaját. Akkor a megmaradt pénzből pedig beülhetünk néha jó étterembe. Dolgoztam egy ideig a vendéglátásban is, és biztos vagyok abban, hogy több ember megtehetné, hogy étteremben egyen vagy minőségibb ételt rendeljen. Valószínűnek tartom azt is, hogy jóval több ember főzhetne magára, mint aki ezt megteszi. Annyi felesleges dologra elfecséreljük az időnket. Aki azt hiszi a főzés kidobott idő, az olvassa el azt a korábbi posztot: 5 ok, amiért tanuljunk főzni.

Ezekről a dolgokról még beszélni fogunk. Következő hónapban folytatjuk. A következő héten pedig, a Márton-napot várva, libás táptudásokra számíthattok a facebook oldalon, csupa érdekes libához köthető hiedelemmel. Kedden lesz liba-teszt is. Az izgalmas történelmi, néprajzi infókat Nagy Balázs fogja szállítani.

A bejegyzés trackback címe:

https://napitaptudas.blog.hu/api/trackback/id/tr1813163282

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tomcsicsi 2017.11.04. 14:38:13

Jó a poszt!
De mégis mára már ott tartunk, hogy érdemes lenne egy olyan cikket is írni, aminek a címe: Drága enni!
A mi háztartásunk (is) kajára költ a legtöbbet. Épp ma reggel beszélgettem a fiammal, játszadoztunk, hogy a fizumból kb. 250 db húsz dekás vajat tudok venni.

Zb74 2017.11.04. 18:53:05

@tomcsicsi: Mondjuk, a vaj pont aránytalan mértékben drágult az utóbbi időben; mert a növekvő kereslet - itt, Európában, és a külpiacokon is - fölhajtotta az árát. Érdemes olyan szempontból is megközelíteni a kérdést, hogy a fizudból hány kiló káposztát, sárgarépát, vöröshagymát tudsz vásárolni.

Nick a banya 2017.11.05. 00:15:26

Az olcsó tej, tejföl nem romlik meg hamarabb, hanem a tápértéke nem ugyanaz. És a kaja valóban drága, annyira, hogy nem sokkal olcsóbb pl. a svájcinál.

midnightcoder2 2017.11.05. 09:49:07

Az egészséges és a finom eleve kizárja egymást. Ha csak nem volt a felmenőink között kecske.

zelmavagyok · http://sikospálya.blog.hu 2017.11.05. 10:19:46

Mint hobbi szakácskönyv-gyűjtő és olvasó, rengeteg "takarékosan jót" tanácsadó listát olvastam már el az elmúlt 100 év könyveiben. Nevetségesnek és minimálisnak tűnnek az elérhető megtakarítások mindegyikben. Persze próbálkozom azért. Jelenleg egyszemélyes háztartást vezetek, és azt látom, rengeteg fantázia és energia szükséges a kidobás megelőzésére, a nyersanyagok többcélú hasznosítására. Pl. fél kiló reszelt káposztából készül cole-slow és pirított káposzta, abból pedig egy káposztás tészta és egyszer majd a fagyasztóból elővett hasé-töltelék. Vagy pl. nejlonozott bacon helyett érdemesebb kimért császárszalonnát vagy kolozsvárit venni, és külön tervezetten felhasználni a húsos részét, a bőrét és a zsírosát. Így több leves, káposztaás-étel, esetleg szendvics- vagy túróscsusza-feltét kitelik ugyannyiból, mintha a fólia alatt izzadót "kényszerfogyasztanám" vagy kidobnám a végét: Vagy egy kiló lecsópaprikát szétválogatni, lecsóhoz, töltött paprikához, szendvicshez, paprikás tojáshoz, leves-izesítőhöz valónak. A sütemény-kenéshez használt tojás maradékát gyorsan felhasználni egy fasírthoz vagy rántottához, egy citromot megvásárolva előre megtervezni, mikhez fogom majd felhasználni (túrótöltelék, szardínia, almakompót vagy gyümölcsleves stb.). Ezek olvasva dögunalmas "fogások", a valóságban egy fokkal szórakoztatóbbak, de rengeteg tervezést és fegyelmet, és munkát kívánnak, és egyetlen impulzusvásárlással (pl. kész előrecsomagolt szendvicsek vagy kakaótlan kakaóscsigák, morzsatenger islerek a kisboltból) majd' egy heti "ügyeskedés" által megspórolt pénzt és egészséges étkezést lehet "hazavágni". Jelenleg az egész napi étkezéshez mindent itthon készítek el, és becipelem a munkahelyre, főleg kis kiürült lekvárosüvegekben, ami megintcsak nehéz és fáradságos, de egy fokkal jobb a műanyagdobozoknál. Szóval nem tudom, mennyit nyerek pénzben és egészségben és mennyit vesztek a tervezésre és kivitelezésre fordítva idővel/energiával. Remélem pozitív a mérleg.

conchita wurst 2017.11.05. 11:09:07

igazából a kaja olcsó, a kaja se nem az első, se nem a második legnagyobb kiadása egy átlag háztartásnak

mondjuk a minőséggel már vannak problémák, az olcsó termékek olcsók mo-n, de a kicsit is jobb minőség már drágább mint nyugaton, és ritkán friss - ezekből túl kevés fogy.

az átlag kategóriás étterem csak a legolcsóbb anyagokból dolgozik - éttermezésen sokat lehet spórolni és félkész mirelit kaják kihagyásán is, amúgy sem jók

szóval a legjobb és a legolcsóbb is a jó öreg otthon főzés, csak sok az egyszemélyes háztartás és hát ja, 7köznap a fene fog egy személyre főzni

Kövesd a táptudatokat Facebookon!

A csapat

 

Papp Andrea
szerző, gasztrobiológus

Kedvenc alapanyag: gombák
Kedvenc étel: anyukám lebbencslevese

 

_____________________________________

Nagy-Lackó Balázs
régész, néprajzkutató

A táplálkozástörténeti témák és a népi táplálkozással kapcsolatos cikkek felelőse.

Kedvenc alapanyag: articsóka
Kedvenc étel: az otthoni vasárnapi tyúkhúsleves

 

_____________________________________

 Zsignár Attila
lektor, szerkesztő

Első osztályú troll távoltartó és ötletelő társ.

Kedvenc alapanyag: csicseriborsó
Kedvenc étel: görög saláta

_____________________________________

 Papp András
lektor, szerkesztő 

Első osztályú troll távoltartó és ötletelő társ. 

Kedvenc alapanyag: az általam gyűjtött gombák
Kedvenc étel: kapros-tejfölös zöldbableves kolbásszal

Címkék

#health2018 (1) adalékanyag (4) agrookologus (1) állattenyésztés (1) allergia (1) azsiaikaposzta (1) bélflóra (3) bio (2) biológia (20) cékla (1) coca-cola (1) csíra (1) csíráztatás (2) cukor (23) diéta (1) E-szám (1) édesítők (9) egészség (49) élelmiszerbiztonság (3) elhízás (1) erdekes (2) érdekes (81) eritrit (2) ételek (14) étrend (2) evolúció (1) extrém diéta (12) extrém gyümölcsök (1) fahéj (1) fehérje (9) fehérjés-zsíros (23) fehér kenyér (2) fenntarthatóság (19) fogápolás (1) fogorvos (2) foltok (1) folyadékbevitel (1) főzés (1) gabona (2) gasztrobiologia (1) gasztronómia (10) glikémiás index (5) glikogén (2) glükóz (4) glutén (4) gomba (1) gombatoxin (1) health2018 (1) hormonok (1) hús (6) infografika (1) interjú (2) kalcium (1) kalória (4) karantén (1) keményítő (3) kihívás (2) kókuszolaj (2) koleszterin (5) koronavirus (3) kovasz (1) kutatás (1) laktóz (2) leptin (1) leptinrezisztencia (1) low-carb (1) magyar (2) Marics Balázs (1) méregtelenítés (1) mese (1) mezőgazdaság (1) mikrobiologia (1) mitegyek (1) napitaptudas (1) napraforgóolaj (1) növényi alapú (1) nyílt levél (1) omega-3 (5) otthonmaradok (1) oxálsav (1) paleo (9) pálmaolaj (1) pH (1) rák (2) recept (2) régészet (4) spenót (1) spórolás (1) sport (1) sportolók (1) sporttáplálkozás (1) svajc (1) szénhidrát (14) szezonalis (1) szezonkert (1) takarmánytermesztés (1) találós kérdés (1) táplálkozástudomány (1) tej (5) telítetlen zsírsav (1) telített zsírsav (2) teszt (6) történelem (8) vega (1) vegán (1) vegetáriánus (1) vendéglátás (2) vendégposzt (1) vesekő (1) vita (1) vitamin (11) vizelet (1) x-aktak (1) xilit (3) zöldség (1) zöldség-gyümölcs (17) zsír (6) zsír/olaj (6) zurich (1) Címkefelhő
süti beállítások módosítása
http://napitaptudas.blog.hu/