Tippek, hogyan enyhítsd a karácsonyi kajakóma hatásait

christmas-food-on-a-plate.jpg

Ez az 5+1 tipp segít, hogy kevésbé terheljenek majd le a karácsonyi lakomák. Már apróságokkal is sokat tehetsz azért, hogy ne terheld le túlzottan a szervezeted a sok kajával és lustálkodással. 

Más blogokon bőven eleget olvashattatok arról, hogyan tehetitek "egészségesebbé" a karácsonyi ételeket, stb. Viszont az én filozófiám szerint az ünnepek pont azért vannak, hogy ilyenkor kicsit engedjük el magunkat. "Nem az alatt a három nap alatt esszük magunk egészségtelenre"- az egyik barátnőm mondta ezt, és ezzel én is egyet tudok érteni! Teljesen élhető lenne, ha egyébként kiegyensúlyozottan táplálkoznánk, és az ünnepekkor kicsit áldoznánk a falánkság oltárán. Nyilván, akiknek komoly egészségügyi problémájuk van, azok karácsony alatt is figyeljenek oda arra, amire kell!

Lássuk, mire érdemes odafigyelni a napokban és az ünnepek után, ha már átadtad magad a karácsonyi dőzsölésnek...

1. Savanyúság 

Nem tudok konkrét kutatást mutatni arról, hogy a savanyúság segíti a zsíros ételek emésztését, de azt hiszem ezt talán tudományos vizsgálódások nélkül sem nehéz belátni... :) Sőt, a savas közeg a glikémiás indexet is csökkenti. Azaz az ételek szénhidráttartalma valamennyivel lassabban és egyenletesebben fog felszívódni. Éppen ezért zsíros húsok, keményítőgazdag köretek (pl. rizs, burgonya, tészta) mellé nem árthat, ha bőszen falunk savanyúságot is!

porkolt_es_savanyusag.jpgkép: wikipedia.com / Christo

2. Ha teheted, mellőzd az autót és a  tömegközlekedést

Ünnepekkor lelassul az élet, jobb esetben nem kell rohanjunk sehova. Egy kis plusz testmozgást csempészhetünk be ezekben a napokban az életünkbe, ha ahova csak lehet gyalog megyünk, vagy csak teszünk egy nagyobb sétát a városban, vagy a külterületeken a természetben. Egy átlagos 70 kg-os ember sík területen és mérsékelt tempóban (5,6 km/h) átlagosan 232 kcal-t tud elégetni egy órányi sétálással! Ezzel pl. egy szelet oroszkrémtorta energiatartalmát el is használtuk. Sőt, a hideg miatt a test melegítéséhez is több kilokalóriát égetünk el, azonban ez a mennyiség egy átlag séta alatt annyira nem számottevő, hogy fogyni lehessen miatta. Mindenesetre valahol motiváló lehet a gondolat, hogy egy kicsivel több energiát használsz fel, ha már ki kell menni a hidegbe.

park-1241158_960_720.jpgkép: pixabay.com / Skitterphoto

3. Fagyaszd le vagy ajándékozd a maradék ételt!

Azért már látszódik mennyi étel fog elfogyni a napokban, és mekkora az a mennyiség, ami bizony az enyészeté lesz. Ezt a mennyiséget nem kellene se kidobni, de erőn felül magunkba tömni sem, hogy "csakazértismegeszem".  Már most elkezdhetjük lefagyasztani a többletet (ha mégis szükséges lesz, legfeljebb felengedjük). Ha egy kicsit jótékonykodni szeretnénk, akkor ajánljuk fel hajléktalanok számára a többletet - de ne akkor, amikor már nekünk sem lenne gusztusunk megenni a maradékot! Ez a gesztus akkor szép igazán, amikor a minősége megfelelő a fogásoknak. Karácsonyi jó karma kipipálva! :) 

6110914615_2754f35551_b.jpgkép: flickr.com / Serrene Vanoy

4. Ne felejts el nyers dolgokat is enni!

Tele van a hűtő/spájz/asztal/szekrényteteje/erkély/stb főtt kajákkal, könnyen megfeledkezünk ilyenkor a friss zöldségekről, és gyümölcsökről, pedig nem kellene. Tudom, hogy borsos áron dohos ízű uborkákat, sőt semmilyen ízű paradicsomokat és paprikákat is lehet kapni a tél közepén, de: vannak ám szezonális zöldségek is, melyekkel megéri megbarátkozni. A nyers karalábéban kb. 10%-al több a C-vitamin, mint azonos mennyiségű narancsban. A retekfélékben, különösen a feketeretekben pedig olyan hatóanyagok vannak, melyek segítik az epehólyag működését, ami lássuk be, jól jöhet ebben az időszakban.

20171224_113125.jpgElőre megtisztítottam és felszeleteltem répát, retket, és karalábét. Ezeket bármikor lehet rágcsálni, pl. reggeli mellé, vagy filmnézés közben. Ha egy pici vizet (kb 1 teáskanálnyit) öntesz rájuk és lefeded őket, 2-3 napig is frissek maradnak a hűtőben.

5. Hígítsd fel a gyümölcsleveket!

Szerencsére a szénsavas üdítők mellett azért gyümölcslevekből is fel szokás tankolni ilyenkor. Az előbbiek nem igazán élvezhetők felhígítva, viszont a gyümölcsleveknél hasznos lehet ez a trükk. Ugyanis a gyümölcslevek érdemben nem tartalmaznak kevesebb cukrot, mint a szénsavas cukros üdítők, tehát ugyanúgy hirtelen megdobják a vércukorszintedet, mintha mondjuk kólát innál. Éppen ezért a 100%os leveket hígítsd fel vízzel, amivel nemcsak kevesebb cukrot fogsz egyszerre meginni, de a megfelelő folyadékbevitelről is könnyebben fogsz tudni gondoskodni.  Ha 1 rész gyümölcslevet 2 rész vízzel vagy szódával húzol fel, még kellően gyümölcsös, viszont sokkal egészségbarátabb lesz az ital.

20171224_150200_2.jpgCsak ennyi almalevet öntöttem ki, és felhúztam szódával. Így is megmarad az almaíz!

+1. Gondolkozz előre, hogy enyhítsd a kajakómák utáni utáni lelkiismeret-furdalást

A testednek és a lelkednek is jót tehetsz, ha már most elkötelezed amellett magad, hogy karácsony után bizony sokkal tudatosabban odafigyelsz majd magadra. Ehhez nem árt egy kis segítség. Éppen ezért készítettük el neked az egyhetes Health Challenge 2018 kihívást, négy apró feladattal, melyek segítenek kicsit formába hozni a szervezeted az ünnepek után. Illetve megadja a lökést, hogy jövőre kicsit tudatosabb lehess a testeddel kapcsolatban.

A részletekért kattints az alábbi infografikára!

 napi-taptudas-kihivas-infografika-2017-12-12-01.jpg

Infografika design: Kőfaragó Anna

Borítókép: http://www.publicdomainpictures.net/view-image.php?image=103044&picture=&jazyk=HU 

A bejegyzés trackback címe:

https://napitaptudas.blog.hu/api/trackback/id/tr3513522197

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2017.12.25. 09:54:49

A masszív ivászat segít, ha hányingere van az embernek, nem a kajakómára összpontosít!

Kövesd a táptudatokat Facebookon!

A csapat

 

Papp Andrea
szerző, gasztrobiológus

Kedvenc alapanyag: gombák
Kedvenc étel: anyukám lebbencslevese

 

_____________________________________

Nagy-Lackó Balázs
régész, néprajzkutató

A táplálkozástörténeti témák és a népi táplálkozással kapcsolatos cikkek felelőse.

Kedvenc alapanyag: articsóka
Kedvenc étel: az otthoni vasárnapi tyúkhúsleves

 

_____________________________________

 Zsignár Attila
lektor, szerkesztő

Első osztályú troll távoltartó és ötletelő társ.

Kedvenc alapanyag: csicseriborsó
Kedvenc étel: görög saláta

_____________________________________

 Papp András
lektor, szerkesztő 

Első osztályú troll távoltartó és ötletelő társ. 

Kedvenc alapanyag: az általam gyűjtött gombák
Kedvenc étel: kapros-tejfölös zöldbableves kolbásszal

Címkék

#health2018 (1) adalékanyag (4) agrookologus (1) állattenyésztés (1) allergia (1) azsiaikaposzta (1) bélflóra (3) bio (2) biológia (20) cékla (1) coca-cola (1) csíra (1) csíráztatás (2) cukor (23) diéta (1) E-szám (1) édesítők (9) egészség (49) élelmiszerbiztonság (3) elhízás (1) erdekes (2) érdekes (81) eritrit (2) ételek (14) étrend (2) evolúció (1) extrém diéta (12) extrém gyümölcsök (1) fahéj (1) fehérje (9) fehérjés-zsíros (23) fehér kenyér (2) fenntarthatóság (19) fogápolás (1) fogorvos (2) foltok (1) folyadékbevitel (1) főzés (1) gabona (2) gasztrobiologia (1) gasztronómia (10) glikémiás index (5) glikogén (2) glükóz (4) glutén (4) gomba (1) gombatoxin (1) health2018 (1) hormonok (1) hús (6) infografika (1) interjú (2) kalcium (1) kalória (4) karantén (1) keményítő (3) kihívás (2) kókuszolaj (2) koleszterin (5) koronavirus (3) kovasz (1) kutatás (1) laktóz (2) leptin (1) leptinrezisztencia (1) low-carb (1) magyar (2) Marics Balázs (1) méregtelenítés (1) mese (1) mezőgazdaság (1) mikrobiologia (1) mitegyek (1) napitaptudas (1) napraforgóolaj (1) növényi alapú (1) nyílt levél (1) omega-3 (5) otthonmaradok (1) oxálsav (1) paleo (9) pálmaolaj (1) pH (1) rák (2) recept (2) régészet (4) spenót (1) spórolás (1) sport (1) sportolók (1) sporttáplálkozás (1) svajc (1) szénhidrát (14) szezonalis (1) szezonkert (1) takarmánytermesztés (1) találós kérdés (1) táplálkozástudomány (1) tej (5) telítetlen zsírsav (1) telített zsírsav (2) teszt (6) történelem (8) vega (1) vegán (1) vegetáriánus (1) vendéglátás (2) vendégposzt (1) vesekő (1) vita (1) vitamin (11) vizelet (1) x-aktak (1) xilit (3) zöldség (1) zöldség-gyümölcs (17) zsír (6) zsír/olaj (6) zurich (1) Címkefelhő
süti beállítások módosítása
http://napitaptudas.blog.hu/