A low-carb étrendek nem túl környezetbarátak

4713747928_cb494a54a3_z.jpg

Ha érdekel a környezettudatos táplálkozás és az egészséged is, akkor nem célszerű száműznöd a szénhidrátokat. A szénhidrátok önmagukban nem ártalmasak az egészségre, ráadásul a gabonák kifejezetten „zöld”energiaforrásaink.

Szerencsére egyre trendibb a környezettudatos táplálkozás. Számos praktika létezik arra, hogy csökkentsük az étrendünk erőforrás-felhasználását, vagy éppen a vele járó hulladék mennyiségét. Ügyelhetünk arra is, hogy kevés állati eredetű terméket fogyasszunk, kevesebb csomagolóanyagot használjunk, kevesebb ételt pazaroljunk, magunk főzzünk, ne fogyasszunk sok feldolgozott élelmiszert, helyi és szezonális, ökológiai gazdálkodásból származó élelmiszert vásároljunk stb... Azonban az egyik legfontosabb kérdés mégiscsak az, hogy miből mennyit eszünk.

A környezettudatos étkezés nem egy hóbort! A Világbank elemzései szerint a gabonatermelésnek 50%-al, a hústermelésnek 70%-al kellene növekednie 2000 és 2030 között, hogy mindenkinek jusson elegendő jusson belőlük a Földön.

A hús, tojás, tej nem arra való, hogy belőlük fedezd a napi kalóriaszükségleted

A low-carb, azaz alacsony szénhidráttartalmú étrendekben a szénhidrátfogyasztás visszaszorul, helyette a zsírok és/vagy fehérjék fogyasztása megnő. Ezeket a tápanyagokat pedig elsősorban állati eredetű termékekből javasolják fedezni. Mindenki hallotta már azt a képtelenséget, hogy ne egyél kenyeret és tésztát, mert az káros, szalonnából meg tojásból viszont akármennyit ehetsz. Táplálkozástudományi szakemberek és dietetikusok nem véletlenül szénhidrátokból ajánlják fedezni a napi energiabeviteled több, mint felét: a szénhidrátok túlfogyasztása mellett a túlzott zsírbevitel is ugyanúgy, ha nem jobban növeli a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát! A túlzott fehérjebevitel pedig könnyen megterhelheti a májat és a vesét, ugyanis a feleslegben lévő nitrogént el kell távolítania a szervezetnek. Nem állnak rendelkezésünkre megfelelő adatok arról, hogy több évtizednyi durván fehérjedús táplálkozás milyen következményeket okoz. (Ha sportolsz, akkor sem biztos, hogy lényegesen több fehérjét kellene egyél, bővebben ITT írtunk róla.). Az viszont a WHO hivatalos álláspontja szerint is bizonyított tény, hogy a feldolgozott húsáruk (felvágottak, kolbász, szalonna) rendszeres és nagy mennyiségben történő fogyasztása növeli a vastag- és végbélrák kialakulásának kockázatát. A túlzásba vitt vörös húsfogyasztás is nagy valószínűséggel kedvez ezen daganattípusok megjelenésének. A hosszútávú hatásokat félretéve, a szénhidrátcsökkentés rövid távon valóban pozitív hatással lehet az elhízás vagy akár a 2-es típusú cukorbetegség elleni harcban, ám ilyen helyzetben is mindenképp szakember állítsa össze az étrended!

A magas szénhidráttartalmú gabonafélék előállítása sokkal kevesebb erőforrást igényel, és kevesebb káros anyag kibocsátásával jár, mint a hús, tej vagy a tojás megtermelése. Számos elismert nemzetközi szerv, köztük az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági szervezete, a FAO már jó ideje kampányolnak a húsfogyasztás visszaszorítása, illetve a tejtermék- és tojásfogyasztás mérséklése mellett. Az élelmiszerfogyasztásunk okozta környezeti terhelés döntő többségét ugyanis az állati eredetű termékek fogyasztása adja. Magyarországon például a lakosság ökológiai lábnyomának (azaz, hogy mekkora földterület(-egyenértékű erőforrás) szükséges az emberek élelmezéséhez) 61%-át állati eredetű termékek adják, és jelentősen több húst és tojást fogyasztunk, mint azt az egészségügyi ajánlások javasolják. Ha például csökkenteni akarjuk az étrendünk ökológiai lábnyomát azzal, kevesebb húst eszünk, a kieső kalóriatartalmat gabonafélékkel éri meg leginkább helyettesíteni környezeti szempontból, ugyanis ekkor csökken "leghatékonyabban" az ökológiai lábnyom. Sőt, a leginkább környezetbarát étrend bizony nagyrészt cukrokból és összetett szénhidrátokból (keményítőből) állna, viszont lássuk be, ez azért nem lenne sem teljes értékű, sem egészséges.

A low-carb diéták és a környezet

sustainability-3295824_960_720.jpg

Sajnos nem roskadozik a szakirodalom olyan tanulmányoktól, amelyek konkrét low-carb étrendek környezeti hatásait számszerűsítik. Habár egy svéd tanulmányra rábukkantam, ahol egy low-carb receptkönyv ajánlásai alapján összeállított alacsony szénhidrát és magas zsírtartalmú étrendet hasonlítottak össze egy átlag svéd étkezésével és a svédországi ajánlások szerinti étrenddel. A modellezett alacsony szénhidrát- és magas zsírtartalmú étrend 37%-al több földterületet igényel és 60%-al több üvegházhatású gázkibocsátással jár, mint a svéd ajánlások szerinti "standard" étrend.

A szerzők arra is figyelmeztetnek, hogy a szénhidrátban szegény, de zsírokban gazdag étrend az egészségügyi ajánlásokhoz képest jelentősen több zsírt, azon belül is több telített zsírt és több koleszterint tartalmaz, ami növeli a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát.

Ezzel kapcsolatban el is mesélnék egy érdekes sztorit. Írtam egyszer egy cikket a drasztikusan alacsony szénhidrátfogyasztás veszélyeiről (ITT olvasható), mire jött egy bizonyos háziorvos, aki kommentben kifejtette, hogy ő bizony két éve ketogén diétán él, azóta elmúlt a 2-es típusú cukorbetegsége, és remekül érzi magát. A ketogén diéta egy olyan low-carb étrend, amiben nagyon kevés a szénhidrát, kevés a fehérje, viszont nagyon sok a zsír. Rákerestem az illető orvosra. Kiderült, hogy a poszt megjelenése előtt pár hónappal szívinfarktust kapott, és nagyon soká érkezett ki hozzá a mentő, felháborodásában megkeresett némely sajtót, hogy cikkezzenek a felháborító esetről. Megkérdeztem tőle, hogy szerinte a túlzott zsírfogyasztás milyen mértékben járult hozzá a szívinfarktusához. Azóta is várom a választ, és a posztját is törölte… A szélsőséges étrendekkel kapcsolatban komoly probléma, hogy a követőik nem szeretik bevallani az esetleges mellékhatásokat.

Szükséged van low-carb termékekre? A bolygónknak biztosan nem...

wood-plastic-dish-food-produce-croissant-1102016-pxhere_com.jpg

Virágzik a low-carb termékek piaca, kapható már szénhidrátcsökkentett kenyér, péksüti, turmix, szinte mindent el lehet adni azzal, hogy kevesebb benne a szénhidrát, mint eredeti megfelelőjében. Az viszont hozzátartozik, hogy a szénhidrátot helyettesíteni kell egyéb anyagokkal, az utánozni kívánt termék állagának, ízének eléréshez további anyagokat kell belepakolni az élelmiszerbe, és akkor még nem beszéltünk a tartósításról, csomagolásról. Minél több összetevőből áll egy termék, annál valószínűbben jelent nagyobb környezeti terhelést az előállítása. Az egyes összetevőket nem biztos, hogy az országból szerzik be, de nem is feltétlen Európából. A környezettudatos táplálkozást nagyban elősegíti, ha feldolgozott termékek helyett inkább alapanyagokat vagy egyszerűbb élelmiszereket vásárolsz. Ha low-carb módon szeretnél táplálkozni, nem muszáj például low-carb kenyeret vásárolj: az egyszerű kenyér is megteszi, vásárolhatsz teljes kiőrlésű terméket - és egyél belőle kevesebbet...

A civilizációs betegségek okai nem a szénhidrátok, hanem a mértéktelen és helytelen táplálkozás! Valóban káros a túl sok és nem megfelelő szénhidrátok fogyasztása, azonban nem kell átesni a ló túloldalára. Ha szükséges, csökkentsd a szénhidrát-fogyasztásodat, de a saját és a környezetünk egészsége miatt sem jó, ha túlzásokba esel. Közös felelősségünk figyelni arra, hogy legyen elég élelmiszer a jövő generációinak is!

borítókép: Anthony Albright - https://www.flickr.com/photos/anthonyalbright/4713747928

A bejegyzés trackback címe:

https://napitaptudas.blog.hu/api/trackback/id/tr8113883766

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2018.05.02. 05:08:44

Az Atkins-fele dieta - ami szinte teljesen tiltja a szenhidratokat - allitolag elegge megemeli a vastagbel-rak kockazatat. www.weightlossresources.co.uk/diet/atkins_diet/bowel-cancer.htm
Raadasul Atkinsnak, a dieta kiagyalojanak szinten voltak szivproblemai.
"A medical report issued by the New York medical examiner's office a year after his death showed that Atkins had a history of heart attack, congestive heart failure and hypertension.[10][12] His widow refused to allow an autopsy.[12]"
en.wikipedia.org/wiki/Robert_Atkins_(nutritionist).

i.a.p. · http://napitaptudas.blog.hu/ 2018.05.02. 10:08:29

@vanvelemenyem: Köszi az infókat! Azt ki is hagytam, hogy a túlzásba vitt vörös- és feldolgozott hústermékek fogyasztása megemeli a vastagbélrák kockázatát.

Zb74 2018.05.02. 15:59:29

@i.a.p.: Ha már itt tartunk, pontosan mi is számít a “vörös” húsok közé?

i.a.p. · http://napitaptudas.blog.hu/ 2018.05.02. 17:31:10

@Zb74: A WHO a marha, borjú, sértés, kecske, ló, bivaly és birka izomszövetét sorolja ide. www.who.int/features/qa/cancer-red-meat/en/

Zb74 2018.05.02. 19:47:58

@i.a.p.: Köszi! Ezzel az elnevezéssel mindig bajban voltam, mert pl. a kacsacomb sokkal vörösebb színű, mint a sertéskaraj... Ahogy látom, a WHO listáján csak emlősök vannak; eszerint a “vörös” húsok feltételezett károsságát valami olyan anyag okozhatja, amely csak az emlősök húsában fordul elő. A Neu5gc-re tippelek. Persze az is igaz, hogy messze nem az összes emlős izomszövetét sorolják a “vörös” húsok közé...

Zb74 2018.05.02. 20:06:37

Hopp, most átkattintottam a belinkelt WHO-oldalra, és az előző hozzászólásom utolsó mondatát muszáj revideálnom: de, a WHO az összes emlős izomszövetét a “vörös” húsok közé sorolja.

“Red meat refers to all mammalian muscle meat”

Eszerint a nevesített jószágok csak példák.

Ugyanakkor érdekes, hogy csak az izomszövetüket sorolják ebbe a kategóriába, a belsőségeiket viszont nem. Pedig pl. a máj vörösebb, mint úgyszólván bármelyik izomszövet.

FBA · fueledbyanger.blog.hu 2018.05.02. 23:28:18

Mondjuk ha már ökolábnyom, meg dietary őrületek, szerintem kár, hogy kimaradt a szója. Azért az egy nagyon komoly pusztulat, ráadásul egyre jobban terjed, és pont olyan emberek reklámozzák, akik közben környezettudatosságról papolnak. Miközben egyre több állat veszíti el emiatt az élőhelyét, nem beszélve arról a félelmetes erdőpusztításról, amit főleg Dél-Amerikában elkövetnek, hogy aztán a nyomifejű hipszter kisköcsög ajrópában szójatejjel szürcsölgesse a starbucks-os lattéját. Ugyanezen emberek viszont undorító dögevőnek neveznek, ha netán egy sonkás szendvicset mersz enni a közelükben.
Nem kritikának szánom, csak észrevétel, hogy ez kimaradt, pedig nagyon fontos, főleg abban a tekintetben, hogy "csökkentsük a lábnyomot" felkiáltással sokan tofuval próbálják a húst helyettesíteni. Ami pont annyi, mint halottnak a csók ugye.

i.a.p. · http://napitaptudas.blog.hu/ 2018.05.03. 18:33:50

@Zb74: Igen, valóban mindegyiket oda sorolják, de a táplálkozási felmérésekben a felsorolt állatokat szokták lekérdezni, úgy gondolom általában ezeket is esszük, ami nem vízi élőlény vagy baromfi.

Abszolút jogosak a kérdőjelek a vörös hús, de még a hús definíciójával kapcsolatban is. Voltam egy nemzetközi táplálkozástudományi konferencián, ahol professzorok azon vitáztak össze, hogy a sertés szerintük beleillik-e a vörös hús közé vagy sem. Maga a hús fogalma is kérdéses, a magyar jogszabályok például a belsőségeket és a vért is idesorolják, de a halakat például nem. Vannak olyan nemzetközi élelmiszeres definíciók, amelyek szerint a a hús állati szövet, amit étkezésre szánnak, és beleveszik a halakat is. Erről egy külön blogposztot is lehetne írni. :D

liv731 2018.05.03. 20:16:48

Ha már szegény háziorvos....azért a "helyes" diéta is erősen kérdőjeles,
tavaly novemberben történt:
edition.cnn.com/2017/11/16/health/aha-president-heart-attack/index.html
Pedig ő tuti szívbarát margarint evett, meg teljeskiőrlésűt. :)

savrola 2018.05.03. 23:52:56

" A szénhidrátok önmagukban nem ártalmasak az egészségre, ráadásul a gabonák kifejezetten „zöld”energiaforrásaink." Mert ugye szénhidrátot csak a gabonafélék tartalmaznak és a gyümölcsök, zöldségek nem... Ha valaki higgadtan, lépésről lépésre végiggondolja, hogy mivel jár a nagyüzemi gabonatermesztés, akkor könnyen beláthatja, hogy csak hiú vágyálom, hogy a gabona zöld energiaforrásnak számítson. (A disszertáció is elismeri: "A kutatás során a
mezőgazdasági földterület változását nem vizsgálták". Vajon mivel jár az, hogy újabb termőföldeket vegyenek birtokba?) Mert egyébként a liszt előállítása pl. tipikusan nem az a fajta folyamat, amit a hátsó kiskertben megtudunk oldani, mint mondjuk a paradicsom, paprika, stb. termesztést.
"Mindenki hallotta már azt a képtelenséget, hogy ne egyél kenyeret és tésztát, mert az káros, szalonnából meg tojásból viszont akármennyit ehetsz." Mert mondjuk a szalonnából, tojásból nem zabálja degeszre magát az ember, mert viszonylag kis mennyiségtől is jól lakik, viszonylag hosszú időre. A kenyér meg a tészta rövidtávú jóllakottság érzetet biztosít, becsapja az agyat és hamarosan újrakezdődik a táplálkozási folyamat. Ezért az indokoltnál sokkal többet fogyasztunk, bármiből. Akár tetszik, akár nem a gabonafélékből készült élelmiszerek fogyasztása nagyon sok embernek nem egészséges. Ez tény és nem olyan feltételezés, mint, hogy a vörös húsok fogyasztása vastagbélrákot okozHAT.
" jelentősen több húst és tojást fogyasztunk, mint azt az egészségügyi ajánlások javasolják. " Azok a hivatalos egészségügyi javaslatok, amelyek néhány éve ezt megfogalmazták, oda vezettek, hogy egyre több az elhízottak és túlsúlyosak aránya és ez már gyermekek közt is fájóan magas. Ez pedig nem a húsfogyasztásnak köszönhető...
"A ketogén diéta egy olyan low-carb étrend, amiben nagyon kevés a szénhidrát, kevés a fehérje, viszont nagyon sok a zsír." A ketogén diéta kúraszerűen, súlyos esetekben javallott, szakszerű orvosi kontroll mellett. Az idézett példában szereplő orvos valószínűleg kókler. "Megkérdeztem tőle, hogy szerinte a túlzott zsírfogyasztás milyen mértékben járult hozzá a szívinfarktusához." Nem csoda, hogy nem válaszolt, mert a kérdés prekoncepción alapuló, provokatív, mondhatni kárörvendő, cinikus volt. Meg egyébként demagóg is. Ha dokinak a ketogén megkezdése előtt már voltak szervi problémái, akkor nem sokat számított az, hogy ketogén étrenden élt. Az indokolatlan, kontrollálatlan ketogén számos problémát tud okozni, de nem elsősorban szívelégtelenséget vagy más érrendszeri problémákat.
"A civilizációs betegségek okai nem a szénhidrátok, hanem a mértéktelen és helytelen táplálkozás!" Nagyon fontos dolgot kezdett el pedzegetni a szerző, kár, hogy nem jutott ennél tovább. Már az elején tisztázni kellett volna, hogy milyen típusú szénhidrátok léteznek és milyen forrásból lehet beszerezni őket. A húsnak nem a gabona a helyettesítő "terméke", de az is igaz, hogy nincs szükség olyan mennyiségű húsra, mint amennyit elfogyasztunk. Alapvetően mindenből sokat fogyasztunk, rengeteg szemét kaját és nagyon nem kéne elkezdeni megint a húst és tojást démonizálni, mert tovább rohanunk kövérek és emberi roncsok korába (illetve már ott vagyunk). Az egészséges mennyiségű hús, gyümölcs és zöldség kombináció nem jelentene túlterhelést ökológiai szempontból sem. Végezetül a gabonáról még annyi, hogy alapvetően félreértelmezett a szerepe, jelentősége: sok embert lehetett belőle táplálni, gyorsan, nagy készletet lehetett belőle felhalmozni, tartósan, különösebb hókusz-pókusz nélkül, relatíve olcsón, nem kellett miatta vándorolni. Az állam ezzel jól járt, mert a nép pont nem halt éhen, sőt szaporodásukhoz is bőven elég volt. Ez azonban nem azt jelenti, hogy a nagy százalékban gabona alapú táplálkozás alapvetően egészséges lenne. Vannak pozitív hatásai a társadalom szempontjából, de az egyén szempontjából sok kellemetlen hatással is jár.

elvagyok 2018.05.04. 21:19:25

@i.a.p.:
"Azt ki is hagytam, hogy a túlzásba vitt vörös- és feldolgozott hústermékek fogyasztása megemeli a vastagbélrák kockázatát. "

Ezt ugyan már százszor leírtad, de sajnos továbbra sem igaz: nem a vörös húsok, hanem az iparilag feldolgozott húsok növelik a rákkockázatot, akkor is, ha történetesen csirkéből készült az a parizer...

elvagyok 2018.05.04. 21:47:01

@savrola: Kiváló hozzászólás!

Megjegyzem az egész cikk rémesen koncepciózus: ahelyett, hogy általánosságban beszélne a "környezettudatosabb" táplálkozásról, a szerző nekimegy - ki tudja hanyadszor - a ketogén étrendnek, mindezt azon a címen, hogy óvjuk a természetet, s persze ebbe a küzdelembe az is belefér, hogy a rákkal ijesztgesse a nagyérdeműt.

Kövesd a táptudatokat Facebookon!

A csapat

 

Papp Andrea
szerző, gasztrobiológus

Kedvenc alapanyag: gombák
Kedvenc étel: anyukám lebbencslevese

 

_____________________________________

Nagy-Lackó Balázs
régész, néprajzkutató

A táplálkozástörténeti témák és a népi táplálkozással kapcsolatos cikkek felelőse.

Kedvenc alapanyag: articsóka
Kedvenc étel: az otthoni vasárnapi tyúkhúsleves

 

_____________________________________

 Zsignár Attila
lektor, szerkesztő

Első osztályú troll távoltartó és ötletelő társ.

Kedvenc alapanyag: csicseriborsó
Kedvenc étel: görög saláta

_____________________________________

 Papp András
lektor, szerkesztő 

Első osztályú troll távoltartó és ötletelő társ. 

Kedvenc alapanyag: az általam gyűjtött gombák
Kedvenc étel: kapros-tejfölös zöldbableves kolbásszal

Címkék

#health2018 (1) adalékanyag (4) agrookologus (1) állattenyésztés (1) allergia (1) azsiaikaposzta (1) bélflóra (3) bio (2) biológia (20) cékla (1) coca-cola (1) csíra (1) csíráztatás (2) cukor (23) diéta (1) E-szám (1) édesítők (9) egészség (49) élelmiszerbiztonság (3) elhízás (1) érdekes (81) erdekes (2) eritrit (2) ételek (14) étrend (2) evolúció (1) extrém diéta (12) extrém gyümölcsök (1) fahéj (1) fehérje (9) fehérjés-zsíros (23) fehér kenyér (2) fenntarthatóság (19) fogápolás (1) fogorvos (2) foltok (1) folyadékbevitel (1) főzés (1) gabona (2) gasztrobiologia (1) gasztronómia (10) glikémiás index (5) glikogén (2) glükóz (4) glutén (4) gomba (1) gombatoxin (1) health2018 (1) hormonok (1) hús (6) infografika (1) interjú (2) kalcium (1) kalória (4) karantén (1) keményítő (3) kihívás (2) kókuszolaj (2) koleszterin (5) koronavirus (3) kovasz (1) kutatás (1) laktóz (2) leptin (1) leptinrezisztencia (1) low-carb (1) magyar (2) Marics Balázs (1) méregtelenítés (1) mese (1) mezőgazdaság (1) mikrobiologia (1) mitegyek (1) napitaptudas (1) napraforgóolaj (1) növényi alapú (1) nyílt levél (1) omega-3 (5) otthonmaradok (1) oxálsav (1) paleo (9) pálmaolaj (1) pH (1) rák (2) recept (2) régészet (4) spenót (1) spórolás (1) sport (1) sportolók (1) sporttáplálkozás (1) svajc (1) szénhidrát (14) szezonalis (1) szezonkert (1) takarmánytermesztés (1) találós kérdés (1) táplálkozástudomány (1) tej (5) telítetlen zsírsav (1) telített zsírsav (2) teszt (6) történelem (8) vega (1) vegán (1) vegetáriánus (1) vendéglátás (2) vendégposzt (1) vesekő (1) vita (1) vitamin (11) vizelet (1) x-aktak (1) xilit (3) zöldség (1) zöldség-gyümölcs (17) zsír (6) zsír/olaj (6) zurich (1) Címkefelhő
süti beállítások módosítása
http://napitaptudas.blog.hu/