Gombatoxinok a gabonán? Ezekre figyelj oda!

oat-2775006_960_720.jpg

Milyen toxinok lehetnek a gabonákon, és miért veszélyesek? Hogyan óvjuk magunkat tőlük? Erdei Lilla dietetikus vendégszakértőnk válaszol, aki a témából írta szakdolgozatát. 

A mikotoxinok a penészgombák által termelt mérgező anyagok, ezek egy része igen veszélyes lehet. Táplálkozás szempontjából a gabonafélék talán a legveszélyesebbek, mivel nagy mennyiségben fogyasztjuk őket.

A gabonákat a Fusarium penészgomba kedveli, a Fusarium fajok számtalan különféle toxint termelnek. Ezek közül a DON, és a ZEN a leggyakoribb toxinok hazánkban. A ZEN egy ösztrogénhez hasonlatos vegyület, emiatt zavart okozhat a hormonháztartásban. A DON, vagy másnéven Vomitoxin rosszullétet, hányást okozhat, jóval gyakrabban előforduló méreganyag.

Ha penészes a gabona, azt látjuk, nem is kerül feldolgozásra, fogyasztásra. Sajnos azonban olyan is előfordul, hogy bár fertőzött a gabona, szabadszemmel mégsem látható, de mégis megbetegítő mennyiségben termel méreganyagot.

Hogyan csökkentsük a kockázatot?

  • Teljesőrlésű gabonatermék, korpa

Bár a teljeskiőrlésű gabonák fogyasztásának számtalan egészségügyi előnye van, a mikotoxinok szempontjából rosszabbak, mivel ezek a penészgombák a gabona héj részén, a korpán telepednek meg. A hántolt „fehér lisztes” termékeknél emiatt kisebb a kockázat.

  • Bio gabonafélék

Az ökológiai gazdálkodásból származó termékek szintén veszélyesebbek, mert nem használnak növényvédő szereket, így penészgombák szennyezettségének is alaposabban ki vannak téve.

  • Kisfogyasztású lisztek, alternatív lisztkeverékek

A búzaliszt a legnagyobb mennyiségben termelt fogyasztásra szánt gabona hazánkba. Ami le lett aratva, az egy éven belül felhasználásra is kerül, valamint a hatóságok rendszeresen ellenőrzik. Azonban a kisfogyasztású lisztek elképzelhető, hogy akár évekig áll egy-egy raktárban, vagy a polcon vagy akár otthon a szekrényben. A rossz hír viszont az, hogy a toxintermelés folytatódhat a tárolás során is, és hiába volt a határérték alatt a toxin mennyisége, 1 év alatt akár meg is duplázódhat, ezért nem érdemes évekig tárolni a liszteket.

  • Változatosság, mértékletesség

Az egészségügyi kockázatot növeli, ha egy esetleg szennyezett termékből nagy mennyiségben kerül fogyasztásra. De ha változatosan fogyasztjuk a gabonatermékeket és mértékletesen azzal is csökkenthetjük a veszélyeket.

grains-651404_960_720.jpg

Hogyan tároljuk a szemes gabonatermékeket?

A tárolás befolyásolja a toxintermelést. Az időnek nagyobb szerepe van, az, hogy milyen hőmérsékleten és páratartalom mellett tárolják, kis mértékben befolyásolja. Továbbá ne nyitott zacskóban, tárolóban tartsuk a termékeket, mert bármi bemászhat.

Összességében elmondhatjuk, hogy hazánkban ritkán fordul elő határérték feletti szennyezettség, mivel a jó termelési gyakorlattal megelőzhető a szennyezettség, a gondos tárolás és higiéniai előírások betartásával tovább csökkenthető a kockázat, de az élelmiszerlánc minden tagjának megvan a felelőssége benne, hogy a fogyasztó asztalára biztonságos gabonatermék kerüljön.

47573688_2192450001075012_4338480034877538304_n.jpg

                                                                                             Erdei Lilla, dietetikus

Erdei Lilláról bővebben: http://dietlilla.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://napitaptudas.blog.hu/api/trackback/id/tr5514454172

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zb74 2018.12.20. 16:52:32

Szóval akkor összefoglalva:

Ha a mikotoxinoknak való kitettségünket minimalizálni akarjuk, akkor
- ne együnk teljes értékű gabonákat, ill. ilyenekből készült teljes kiőrlésű liszteket,
- ha mégis effélék mellett döntünk, semmiképp se biogazdálkodásból származó gabonát válasszunk,
- és maradjunk a búzánál, rizsnél, rozsnál - felejtsük el a kölest, hajdinát, tőtippant stb.
A már megvásárolt gabonát és gabonalisztet pedig minél hamarabb fogyasszuk el.

Ami pedig a cikkből kimaradt: a mikotoxinokat termelő penészgombák nemcsak a gabonaszemeken, hanem pl. kávébabon, földimogyorón, dióféléken stb. is meg tudnak telepedni...

Kövesd a táptudatokat Facebookon!

A csapat

 

Papp Andrea
szerző, gasztrobiológus

Kedvenc alapanyag: gombák
Kedvenc étel: anyukám lebbencslevese

 

_____________________________________

Nagy-Lackó Balázs
régész, néprajzkutató

A táplálkozástörténeti témák és a népi táplálkozással kapcsolatos cikkek felelőse.

Kedvenc alapanyag: articsóka
Kedvenc étel: az otthoni vasárnapi tyúkhúsleves

 

_____________________________________

 Zsignár Attila
lektor, szerkesztő

Első osztályú troll távoltartó és ötletelő társ.

Kedvenc alapanyag: csicseriborsó
Kedvenc étel: görög saláta

_____________________________________

 Papp András
lektor, szerkesztő 

Első osztályú troll távoltartó és ötletelő társ. 

Kedvenc alapanyag: az általam gyűjtött gombák
Kedvenc étel: kapros-tejfölös zöldbableves kolbásszal

Címkék

#health2018 (1) adalékanyag (4) agrookologus (1) állattenyésztés (1) allergia (1) azsiaikaposzta (1) bélflóra (3) bio (2) biológia (20) cékla (1) coca-cola (1) csíra (1) csíráztatás (2) cukor (23) diéta (1) E-szám (1) édesítők (9) egészség (49) élelmiszerbiztonság (3) elhízás (1) érdekes (81) erdekes (2) eritrit (2) ételek (14) étrend (2) evolúció (1) extrém diéta (12) extrém gyümölcsök (1) fahéj (1) fehérje (9) fehérjés-zsíros (23) fehér kenyér (2) fenntarthatóság (19) fogápolás (1) fogorvos (2) foltok (1) folyadékbevitel (1) főzés (1) gabona (2) gasztrobiologia (1) gasztronómia (10) glikémiás index (5) glikogén (2) glükóz (4) glutén (4) gomba (1) gombatoxin (1) health2018 (1) hormonok (1) hús (6) infografika (1) interjú (2) kalcium (1) kalória (4) karantén (1) keményítő (3) kihívás (2) kókuszolaj (2) koleszterin (5) koronavirus (3) kovasz (1) kutatás (1) laktóz (2) leptin (1) leptinrezisztencia (1) low-carb (1) magyar (2) Marics Balázs (1) méregtelenítés (1) mese (1) mezőgazdaság (1) mikrobiologia (1) mitegyek (1) napitaptudas (1) napraforgóolaj (1) növényi alapú (1) nyílt levél (1) omega-3 (5) otthonmaradok (1) oxálsav (1) paleo (9) pálmaolaj (1) pH (1) rák (2) recept (2) régészet (4) spenót (1) spórolás (1) sport (1) sportolók (1) sporttáplálkozás (1) svajc (1) szénhidrát (14) szezonalis (1) szezonkert (1) takarmánytermesztés (1) találós kérdés (1) táplálkozástudomány (1) tej (5) telítetlen zsírsav (1) telített zsírsav (2) teszt (6) történelem (8) vega (1) vegán (1) vegetáriánus (1) vendéglátás (2) vendégposzt (1) vesekő (1) vita (1) vitamin (11) vizelet (1) x-aktak (1) xilit (3) zöldség (1) zöldség-gyümölcs (17) zsír (6) zsír/olaj (6) zurich (1) Címkefelhő
süti beállítások módosítása
http://napitaptudas.blog.hu/